Ελαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα για την κίνηση των τιμών

  29 October, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα για την κίνηση των τιμών

Για πρώτη φορά µετά από δεκαετίες η κατανάλωση ελαιολάδου αναµένεται ότι θα υπερβεί την παραγωγή, κατά 200.000 περίπου τόνους. .

Στην εγχώρια αγορά, εν τω µεταξύ, εδραιώθηκε η τιµή των 3,80 ευρώ το κιλό για τα αγουρέλαια όσο οι πράξεις στα περσινά αποθέµατα ατονούν και τα εργοστάσια ανοίγουν το ένα µετά το άλλο σε ολόκληρη τη χώρα για να υποδεχτούν τη φετινή παραγωγή. Η έως τώρα εικόνα δείχνει υψηλό συντελεστή απόδοσης, δηλαδή µεγαλύτερος όγκος ελιάς απαιτείται για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου, τη στιγµή που οι ελαιοκαλλιεργητές σπεύδουν να συλλέξουν νωρίτερα την παραγωγή τους φοβούµενοι από πιθανή επέκταση της δακοπροσβολής που παρατηρείται σε ορισµένους ελαιώνες. Όλα δείχνουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι µικρότερη του µεγέθους που προσδιόριζαν οι πρώτες εκτιµήσεις, πέριξ των 280.000 τόνων.

Πάνω από τα 5 ευρώ τα φρέσκα ελαιόλαδα στο Μπάρι της Ιταλίας

Σε αυτό το πλαίσιο και όσο οι πρώτοι όγκοι της βασικής παραγωγής αναµένεται να φτάσουν στην αγορά στις αρχές Νοεµβρίου, όλα δείχνουν πως το εµπόριο έχει τα περιθώρια να κρατήσει τιµές αρκετά λεπτά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ το κιλό. Άλλωστε και στη γειτονική Ιταλία η παραγωγή αναµένεται µειωµένη κατά τουλάχιστον 26%, αφού µετά βίας θα ξεπεράσει τους 235.000 τόνους σύµφωνα µε νέες εκτιµήσεις της Ιταλικής Ένωσης Ελαιοτριβείων και της CIA, µε τα παραγωγικά κέντρα του ιταλικού νότου, όπως η Απουλία και το Σαλέρνο υπολογίζεται ότι θα γεµίσουν τις µισές δεξαµενές απ’ όσες γέµισαν πέρυσι.

Διαβάστε επίσης: Τυριά από βουνίσιο γάλα και με κοινή επωνυμία φέρνουν οι Ηπειρώτες μετακινούμενοι

Κατόπιν αυτού αναµένεται αύξηση τιµών παραγωγού που µπορεί να υπερβεί τα 2 ευρώ από τα επίπεδα που κινήθηκε η αγορά όλο το προηγούµενο διάστηµα, πέριξ των 4 ευρώ. Μάλιστα τα φρέσκα ελαιόλαδα της χρονιάς ξεπερνούν στο Μπάρι τα 5 ευρώ, έχοντας σηµειώσει ήδη µια αύξηση 90 λεπτών.

 

  29 October, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα