Ελληνικές οι δημοφιλέστερες λέξεις της χρονιάς

https://www.cretalive.gr/  04 December, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ελληνικές οι δημοφιλέστερες λέξεις της χρονιάς

Έγιναν... viral σε Βρετανία και ΗΠΑ το 2023

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημοσιοποιούνται οι επιλογές των υπευθύνων σύνταξης γνωστών λεξικών για την αποκαλούμενη «λέξη της χρονιάς» δηλαδή λέξεων που για κάποιο λόγο εισήλθαν δυναμικά στην καθομιλουμένη και χρησιμοποιούνται ευρέως. Οι υπεύθυνοι έκδοσης του λεξικού του Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Oxford English Dictionary) επέλεξαν ως λέξη της χρονιάς για το 2023 τη λέξη «Rizz».

Η λέξη αυτή αποτελεί στην ιντερνετική αργκό της γενιάς Ζ (όσοι έχουν γεννηθεί από τα μέσα της δεκαετίας 1990 ως τις αρχές της δεκαετίας του 2010) τον όρο που χαρακτηρίζει το ρομαντικό θέλγητρο, την γοητεία. Η λέξη αυτή αποτελεί παράφραση της ελληνικής λέξης «χάρισμα» που υπάρχει και στην αγγλική γλώσσα ως charisma. Προφανώς στην προσπάθεια γρήγορης εκφοράς του λόγου το charisma έγινε charis μετά ris και κατέληξε να γράφεται ως rizz.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δισεκατομμύρια θεάσεις στο hashtag «rizz». Σύμφωνα με το λεξικό η λέξη «rizz» ορίζεται ως το στυλ, η γοητεία ή η ελκυστικότητα και η ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο.
Ακούγοντας κάποιος την εξήγηση της προέλευσης του Rizz θα μπορούσε κάποιος να πει στον συνομιλητή του ότι ακούγεται σαν τον Γκας Πορτοκάλος, τον πατέρα της Νία Βαρντάλος στο «Γάμο αλά ελληνικά» ο οποίος έψαχνε τρόπους να αποδείξει ότι όλες οι λέξεις στην αγγλική γλώσσα προέρχονταν από τα ελληνικά. Το γεγονός όμως ότι την ελληνική προέλευση της λέξης την αποδέχεται το πιο φημισμένο ίσως λεξικό στον κόσμο έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Παράλληλα η λέξη «authentic» (αυθεντικός) ήταν η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του λεξικού αγγλικών Merriam-Webster ανακοίνωσε η συντακτική ομάδα του. Ως εξήγηση για τη συγκεκριμένη αναζήτηση δόθηκε η ανησυχία των Αμερικανών για ζητήματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης, των social media και γενικότερα ζητημάτων που άπτονται της αυθεντικότητας και της ταυτοποίησης.


Πηγή: Naftemporiki.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
https://www.cretalive.gr/  04 December, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα