Εμπόδιο στο έργο του αεροδρομίου Καστελίου λόγω του υδροφόρου ορίζοντα

mesaralive.gr  12 July, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εμπόδιο στο έργο του αεροδρομίου Καστελίου λόγω του υδροφόρου ορίζοντα

Αρνητική είναι η εισήγηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για το αεροδρόμιο Καστελλίου.

Αρνητική είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη η εισήγηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επί της αναθεωρημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αεροδρόμιο Καστελλίου.

Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση βάσει νόμου απαγορεύεται η διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα κάτι που προβλέπεται να γίνεται μέσω πηγαδιών από κοινού με τα αστικά λύματα σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου. 

Η γνωμοδότηση έχει ήδη σταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ σύντομα το θέμα θα έρθει προς συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Πιο αναλυτικά ο λόγος για την αρνητική εισήγηση έχει να κάνει με ένα θέμα που είχε επισημανθεί μέσα από το «Ράδιο Κρήτη». Εχει να κάνει με την επιλογή των μελετητών του αεροδρομίου να ρίχνουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τα αστικά λύμματα, αλλά και τα βιομηχανικά. Ολα αυτά θα καταλήγουν στον ίδιο βιολογικό. 

Οπως προβλεπεται από τη μελέτη μέσα από τα 30 περίπου πηγάδια που θα φτιαχτούν στην έκταση του αεροδρομίου, θα χύνονται μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα και θα καταλήγουν τελικά στον υπογειο υδροφορέα.

Σε αυτή την πρόταση η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με βάση και τη νομοθεσία, είναι σαφώς απαγορευτικό. Δεν υπαρχει περίπτωση να εγκρίνει η Υπηρεσία την πρόταση, που θα δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν χημικά μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα και να καταλήγουν για πόση.

Είναι και το επιχείρημα που οδηγεί σε αρνητική γνωμοδότηση επί της μελέτης, την οποία έχει ήδη στα χέρια του το Υπουργείο και η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Μελετών.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί το θέμα και στο περιφερειακό Συμβούλιοτο οποίο - μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις - θα τεθεί υπό άλλη βάση και η συζήτηση δε θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα απλώς.

Μάριος Διονέλλης- ekriti.gr

 

mesaralive.gr  12 July, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα