Ενας Τυμπακιανός μεταφέρει στο «σανίδι» μια σπουδαία ιστορία

mesaralive.gr  19 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ενας Τυμπακιανός μεταφέρει στο «σανίδι» μια σπουδαία ιστορία

Η παράδοση αναφέρει ότι, ο Βασίλης, παιδί του γερό- Δημάκη ήταν το μικρότερο από τα έξι αρσενικά παιδιά που είχε ο πατέρας του. Μια σπουδαία ιστορία που μεταφέρει στο «σανίδι» ο Τυμπακιανός Μενέλαος Τζαβέλλας

Αυτά τα Τζαβελόπουλα είχαν και μια αδερφή, την ονομαστή Κάϊντω ή Κάντω. Η λυγερόκορμη ομορφιά της που έλαμπε σαν το άστρο της αυγής, ήταν το καμάρι όλων των ραγιάδων του καζά και ο τρανός καημός των Τούρκων αφεντάδων και κυρίως των σκληρών αγάδων του Φαναριού.
Μια ημέρα ο Αγάς που την είδε σε κάποιο γάμο, τυφλώθηκε από την ομορφιά της και θέλησε ταχύτατα να την εντάξει στο χαρέμι του και να βρεθεί σύντομα στον οντά του. Παρακάλεσε, έταξε, απήλλαξε από φόρους, πλήρωσε, αγρίεψε, μα που να δεχθούν τα αδέρφια της μια τέτοια πρόταση, να μπει η μονάκριβη αδελφή τους στο χαρέμι και να μολύνει το περήφανο Τζαβελαίϊκο. Ποτέ μα ποτέ δεν σκέφθηκαν ν’ αφήσουν το καμάρι τους να βρεθεί έστω και για μια στιγμή στα χέρια των άπιστων, έστω και να πλήρωναν αυτή την επιθυμία του Αγά τους με αίμα………..

Σημείωμα σκηνοθέτη
Αποφάσισα φέτος την Νέα Θεατρική Σεζόν 2019 να ανεβάσω μια αληθινή ιστορία που ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΙΚΕ στο χωριο μου ΔΡΑΓΩΙ {ΔΡΑΓΩΓΙ} που είναι στον Ν.Ηλείας. H μια πλευρά του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, αυτή που όλοι διδασκόμαστε στα σχολικά βιβλία, αφορά τις μάχες και τον αγώνα για την ανεξαρτησία. H άλλη, αυτή που δεν διδάσκεται στα σχολεία, είναι αυτή που έχει να κάνει με την προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών της. .Η αγάπη μου για τον τόπο μου με έκανε να θέλω να ακουστεί η ξακουστή ιστορία της Καντως της ΠΕΝΕΜΕΝΗΣ Τζαβελλοπουλας .Μια Ιστορία που ξετυλίγεται στα χρόνια της Επανάστασης 

 Είναι μια μεγάλη φιλόδοξη υπερπαραγωγή με 20 Ηθοποιούς και Ζωντανή Δημοτική Μουσική. Στόχος της παράστασης είναι να έρθουμε κοντά στην Άλλη Ιστορία του τόπου μας που έχει πολλά ακόμα να μας πει και ας έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια γιατί η χωρά μας είναι πλούσια σε ιστορία.
 

 

mesaralive.gr  19 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα