Ενταση για το αεροδρομιο Καστελίου - Ζητούν να γίνει δημοψήφισμα

mesaralive.gr  26 June, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ενταση για το αεροδρομιο Καστελίου - Ζητούν να γίνει δημοψήφισμα

Στην κορυφή της ατζέντας τόσο για το Δήμο Μινώα Πεδιάδος το αεροδρομιο Καστελίου

Στην κορυφή της ατζέντας τόσο για το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, όσο και γενικότερα για την κοινωνία της Κρήτης, βρίσκεται το έργο του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Χθες είχαμε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκε το θέμα και ακούστηκαν όλες οι απόψεις.

Συγκεκριμένα το θέμα της κατασκευής του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην περιοχή συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδος έπειτα από αίτημα του Γιώργου Μαυραντωνάκη, μέλους της αντιπολίτευσης

Το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο απασχολεί – όπως είναι λογικό – όλη την τοπική κοινωνία και «καίει» πολλούς πολίτες, έφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία ακούστηκαν οι απόψεις για τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου σε επίπεδο περιβάλλοντος, στην τοπική οικονομία και τελικά στην καθημερινότητα όλων.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το Λευτέρη Βαρδάκη, είπε πως στη συνεδρίαση δεν υπηρξε ένταση, αλλά μόνο θέσεις και προβληματισμός. «Είναι πολλοί άνθρωποι που προβληματίζονται. Στα πλαίσια των εξελίξεων υπηρξε ένα αίτημα της αντιπολίτευσης για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβουλιο. Και επειδή πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις, εγινε δεκτό. Ολες οι απόψεις πρέπει να κατατίθενται. Ετσι έγινε και χθες μέσα σε μια πολιτισμένη συζήτηση», επισημαίνει.

Ο κ. Καλογεράκης με αφορμή τις αντιδράσεις που συνεχίζουν να υπαρχουν σημειώνει στο ekriti.gr πως το αεροδρομιο ήταν ένα έργο που είχε ήδη δρομολογηθεί από το 2011, όταν ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία του Δήμου.
«Η δέσμευση που υπαρχει και έχει κατατεθεί από όλες τις κυβερνήσεις (που έχουν πρώτο στην ατζέντα τους διαχρονικα το αεροδρομιο Καστελίου) είναι ότι το έργο θα γίνει, με όλα τα θετικά και αρνητικά του. Εμάς ως δημοτική Αρχή, καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αντισταθμιστικά οφέλη. Αυτό κάνουμε συνειδητά εδώ και 8 χρόνια.

Πρέπει να είμαστε παρόντες για να παρουμε τα μέγιστα. Αν πούμε ότι δε συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία, τότε απλώς θα είμαστε απόντες από την παραπάνω προσπάθεια. Εμείς λοιπον είπαμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας για περισσότερα οφέλη. Ακόμη και αυτή την ώρα έχουμε ζητήσει 12-15 προτάσεις για αλλαγές, ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και το έργο αναμένεται με βάση το σχεδιασμό να μπει σε φάση υλοποίησης το ερχόμενο Φθινόπωρο», καταλήγει ο κ. Καλογεράκης.

 

Κατά του αεροδρομίου

Ωστόσο, συμφωνα με το efsyn.gr και το δημοσιογράφο Μάριο Διονέλλη που έκανε το ρεπορτάζ, το κλίμα στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου Καστελλίου ήταν φορτισμένο  μετά από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν και κυρίως μετά από την κατάθεση των εμπειριών των κατοίκων των Σπάτων. Αρκετοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους  για το ισοζύγιο μεταξύ αρνητικών και θετικών συνεπειών του έργου. Χαρακτηριστικότερη ήταν η πλήρης μεταστροφή του πρώην αντιδημάρχου και μέλους της παράταξης Καλογεράκη, κ. Βασίλη Εργαζάκη ο οποίος τάχθηκε πλέον ανοιχτά κατά του έργου προβλέποντας ότι για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι της περιοχής και το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξαπατηθούν.  «Με όλα αυτά που μαθαίνω πια ο προβληματισμός μου είναι έντονος. Κάνω σήμερα την υπέρβαση και συνειδησιακά δηλώνω πως είμαι κατά του αεροδρομίου» είπε χαρακτηριστικά.  

Ο δημοτικός σύμβουλος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Εργαζάκης Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Εργαζάκης | Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης
Τη σταθερή του θέση κατά του αεροδρομίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης ενώ την ήδη δεδηλωμένη μεταστροφή της επανέλαβε και η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Μουράτη, η οποία αν και εξελέγη με την παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία» (Γιαννόπουλου) που υποστήριζε το έργο, εντούτοις από νωρίς διαπίστωσε, όπως είπε, τον παραλογισμό του όλου σχεδιασμού και εξ αυτού του λόγου ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ σήμερα βρίσκεται στη θέση της προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών της Πεδιάδας.

Η δημοτική σύμβουλος Μινώα Πεδιάδος Μαρίνα Μουράτη Η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Μουράτη | Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης
Αρκετοί ακόμα ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που κράτησαν αποστάσεις από τον όλο σχεδιασμό μιλώντας για μεγάλα κενά στις μελέτες που είναι ζητούμενο αν μπορούν να καλυφθούν. «Να το ξαναδούμε το έργο, να ενημερώσει συνολικά η Πρωτοβουλία Πολιτών τους κατοίκους σε όλα τα χωριά και πραγματικά αν το συμπέρασμα είναι αρνητικό να ταχθούμε κατά του αεροδρομίου» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Πατρωνάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως προς το παρόν παραμένει υπέρμαχος του έργου. 

Πρόταση για δημοψήφισμα

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον δήμο Μινώα Πεδιάδος για το θέμα του αεροδρομίου ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Αριστείδης Μανουράς, τονίζοντας πως ο ίδιος προσωπικά είναι κατά του έργου, ειδικά μετά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αλλά ως δημοτικός σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τη θέση που έχει ήδη λάβει υπέρ του σχεδιασμού. Κατέθεσε ωστόσο και πρόταση να δοθεί ο λόγος στους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.

Επί της πρότασης για δημοψήφισμα τοποθετήθηκε κατόπιν ο δήμαρχος Ζ. Καλογεράκης τονίζοντας πως πράγματι θα μπορούσε να γίνει αλλά αν σε αυτή τη φάση το δημοψήφισμα βγάλει θετικό αποτέλεσμα για το έργο  τότε θα αδυνατίσει τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και από την οποία ο δήμος αποσκοπεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Θολό πάντως έμεινε το θέμα των ανταποδοτικών τελών 2% από τα έσοδα του αεροδρομίου που έχει μεν υποσχεθεί ο υπουργός Υποδομών για την τοπική κοινωνία χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στον τοπικό δήμο, ή στους όμορους δήμους, στην Περιφέρεια ή αλλού.

 

mesaralive.gr  26 June, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα