Έντονη κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου-Ανόδικές οι τάσεις στην τιμή

  04 February, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Έντονη κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου-Ανόδικές οι τάσεις στην τιμή

Η έντονη κινητικότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ελαιολάδου το τελευταίο διάστηµα, µε την εικόνα που στέλνουν τα µεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα της χώρας να αφορά ανάκαµψη των τιµών παραγωγού.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στη Λακωνία οι τιµές διατηρούν τη βάση των 2,80 ευρώ το κιλό, καθώς και το ταβάνι των 3 ευρώ το κιλό, µε σηµαντικές ποσότητες ωστόσο να φεύγουν πέριξ των 2,95 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, να σηµειωθεί ότι η συγκοµιδή του καρπού βρίσκεται πλέον στα τελειώµατα, κάτι που συνάγεται εισροή σταθερά λιγότερων ποσοτήτων σε καθηµερινή βάση, που σε συνδυασµό µε την ούτως ή άλλως µικρή φετινή παραγωγή, δείχνει πως οι τιµές µπορούν να κινηθούν κατά βάση ανοδικά από 'δω και στο εξής.

Ήδη το προηγούµενο διάστηµα στην Κρήτη οι τιµές παραγωγού προσέγγισαν επίπεδα πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό για το πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο, ενώ στη Μεσσηνία οι τιµές προσεγγίζουν τα 2,60 ευρώ. Κατά τ' άλλα µεγάλη µερίδα παραγωγών και συνεταιρισµών εξακολουθούν σε αυτή τη φάση να αποθηκεύουν ποσότητες ελαιολάδου, ευελπιστώντας σε ένα άνοιγµα της αγοράς µέσα στους επόµενους µήνες µε ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

∆ιστακτικοί ακόµα οι τυποποιητές

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, ήδη η στασιµότητα των προηγούµενων εβδοµάδων υποχωρεί, παρά το γεγονός ότι η βιοµηχανία τυποποίησης διατηρεί µια διστακτικότητα σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι στις ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, βλέποντας και την απροθυµία των παραγωγών να συνεχίσουν σε πράξεις κάτω του εύρους των 3 ευρώ το κιλό, απλά προµηθεύονται µικρές ποσότητες, τόσες όσες είναι αρκετές για να καλύψουν τις άµεσες ανάγκες τους.

Κάπως έτσι διαµορφώνεται µια συνθήκη συσσώρευσης στην αγορά που µένει να εκτονωθεί σε ένα ανοδικό µοµέντουµ µε τιµές άνω των 3 ευρώ το κιλό. Άλλωστε ήδη οι τιµές που πληρώνονται τώρα, βρίσκονται πιο κοντά στη δυναµική της Ισπανίας των 2,60 ευρώ το κιλό, παρά της Ιταλίας των 4,70 ευρώ το κιλό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο η λιανική παραµένει το βασικό κανάλι απορρόφησης του προϊόντος, δύσκολα µπορεί να σπάσει η ατσάλινη γραµµή που επιβάλουν οι µεγάλες αλυσίδες για παραλαβές φθηνού προϊόντος.

 

Κατά 355% αύξησαν τις εξαγωγές ελαιολάδου τα μοντέρνα σπίτια

Οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς χώρες της Ε.Ε εκτινάχθηκαν από τους 7.561 τόνους το 2002 στους 26. 872 τόνους το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 355%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου (DG TRADE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάσθηκε και δημοσιεύει τώρα ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Αυτή η αύξηση στην 20ετία δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις προσπάθειες που καταβάλουν τα τελευταία 10 χρόνια ανερχόμενα – μοντέρνα σπίτια της ελληνικής αγοράς ελαιολάδου που ξεκινώντας με έντονα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας, πλέον στρέφονται και στην εγχώρια αγορά. Κάτι που παρατηρείται ταυτόχρονα είναι ότι η μεταβολή αυτή στο κομμάτι των εξαγωγών, συμπίπτει και με το τέλος στην ηγεμονία των παλιών τζακιών της ελληνικής αγοράς ελαιολάδου, που ανέκαθεν εστίαζαν στην εσωτερική αγορά και πλέον έχουν ενταχθεί στα χαρτοφυλάκια πολυεθνικών.

Αντίστοιχη αύξηση εμφανίζουν και οι εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς Τρίτες - εκτός ΕΕ χώρες, οι οποίες από 7.290 τόνους το 2002 άγγιξαν τους 19.807 τόνους το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 272 %. Συνολικά, οι εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδοδυ, από τους 14.851 τόνους έφτασαν το 2019 στους 46.679 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΙΤΕΛ.

«Την πρώτη θέση στις εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, κατέχει η Γερμανία με 10.760 τον. και ακολουθεί με διαφορά (2.747 τον) η γειτονική της Αυστρία. Η Κύπρος (1.932 τον), η Μεγάλη Βρετανία (1.890 τον), η Γαλλία (1.670 τον), Βέλγιο (1.569 τον) και η Σουηδία (1.222 τον) συμπληρώνουν τους κυριότερους κοινοτικούς προορισμούς του ελληνικού ελαιολάδου για το έτος 2019.

Στις εκτός Ε.Ε αγορές, τα σκήπτρα, με απόσταση, κατέχουν οι ΗΠΑ με 9.644 τον. το 2019 και αυξητική τάση.

Ενδιαφέρουσες αγορές για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελούν στη συνέχεια και με σειρά βάσει του όγκου των εξαγωγών, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουκρανία,  η Ταιβάν, η Βραζιλία, η Σερβία, η  Κίνα και η Νορβηγία.» αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του Συνδέσμου.

 

  04 February, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα