Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη

  19 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη

Το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Προσερχόμαστε στο υπουργείο Εξωτερικών για συζήτηση με τον υπουργό με αποκλειστικό γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας μας, το συμφέρον της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος μετά τη συνάντηση. «Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για την ανακήρυξη της κυριαρχίας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Απορήσαμε ευλόγως και με επιχειρήματα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται ήδη και η Κρήτη και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα συμπεριληφθεί». 

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι

Και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται στην επέκταση των χωρικών υδάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο Νίκος Δένδιας είχε αποκαλύψει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης και τότε είχε προσθέσει πως η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και «φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Απαντώντας, δε, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος είχε μιλήσει για διαφωνία ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι κάποιοι θέλουν να βρουν αποκλίσεις αλλά τέτοιες δεν υπάρχουν. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Αναφορικά με ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχίας».

 

  19 January, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα