Έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπλαση με πεζοδρόμηση στην Αγία Βαρβάρα

mesaralive.gr  06 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπλαση με πεζοδρόμηση στην Αγία Βαρβάρα

Υπεγράφη η Εργολαβική Σύμβαση για το έργο: ''Ανάπλαση με πεζοδρόμηση κεντρικού άξονα Δ.Ε. Αγίας Βαρβάρας Δήμου Γόρτυνας".

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.229.858,17 Ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση είναι από το πρόγραμμα  Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α. 2007 – 2013) – Μέτρο 322
Το παρόν έργο αφορά την ανάπλαση του οικισμού Αγίας Βαρβάρας με σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, διάβασης και χρήσης του δημόσιου χώρου.
Σκοπός της μελέτης είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, η μετατροπή του σε βιώσιμα σημεία τα οποία θα εξυπηρετούν με καλύτερο και πιο ευχάριστο τρόπο τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.
Επί του κεντρικού άξονα προβλέπεται η δημιουργία νέων πεζοδρομίων πλάτους 1,50μ και 2,05 μ, από πλάκες πεζοδρομίου χρώματος υπόλευκου. Όλα τα πεζοδρόμια θα περιέχουν όδευση τυφλών με ειδικές ανάγλυφες πλάκες πλάτους 35 εκ. για την ασφαλή διέλευση των ατόμων με αναπηρία.

Πάνω στα πεζοδρόμια πλάτους 2,05 μ θα τοποθετηθούν στήλες φωτισμού σε μινιμαλιστικές γραμμές(Βλ. Εικ.1). ύψους 3,5 μ για την εξασφάλιση της φωταγωγίας κατά τις νυκτερινές ώρες στις θέσεις που προβλέπονται απο την μελέτη.
Στα πεζοδρόμια πλάτους 1,50 μ του κεντρικού άξονα θα τοποθετηθούν επιτοίχια φωτιστικά σε μινιμαλιστικές γραμμές για την εξασφάλιση της φωταγωγίας κατά τις νυκτερινές ώρες στις θέσεις που προβλέπονται απο την μελέτη.
Στα υπόλοιπα σημεία (λιθόστρωτοι παράδρομοι) ο φωτισμός θα διασφαλιστεί με επιτοίχια φωτιστικά σε κλασσικού τύπου γραμμές (Βλ. Εικ.2). τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω σε υφιστάμενα κτίσματα στα σημεία που προβλέπονται απο την μελέτη.
Τα πεζοδρόμια τα οποία έχουν πλάτος 2,05μ θα φυτευτούν με ακακίες και πασχαλιές με σκοπό τον δροσισμό και τη σκίαση των κατοίκων.

Στην αρχή και στο τέλος όλων των πεζοδρομίων θα τοποθετηθούν ράμπες πρόσβασης αναπήρων οι οποίες ξεκινούν από την στάθμη του δρόμου και σε κλίση 5% θα φτάνουν την τελική στάθμη του πεζοδρομίου η οποία θα είναι στα +17 εκατοστά από την στάθμη του δρόμου.
Όσον αφορά τους μικρούς παράδρομους που ενώνονται με τον κεντρικό άξονα, θα λιθοστρωθούν από πέτρα τοπικής προέλευσης χρώματος μπεζ με αυλάκι δύο σειρών (στο κέντρο - άξονα των παράδρομων) από πέτρα χρώματος υπόλευκου και διαστάσεων (πλάτους 10 εκ * μήκος 15 εκ * βάθος 5 εκ.), σε δύο σειρές σύμφωνα με τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες με σκοπό την διέλευση των όμβριων υδάτων στους κατά τη μελέτη υπονόμους.

Οι λιθοστρώσεις των παράδρομων θα κατασκευαστούν σε τέσσερεις σχεδιασμούς όπως προβλέπεται απο το σχέδιο με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του χώρου και την ποικιλία των διαδρομών (Βλ. Εικ.3,4,5,6,7,8)..
Εν συνεχεία ο κεντρικός άξονας θα ασφαλτοστρωθεί με αντιολισθιρή στρώση 4 εκ. με χρήση τροποποιημένης ασφάλτου ασφαλτομίγματος για την πρόληψη της ολισθηρότητας.

Για την ανάπλαση του Οικισμού της Αγίας Βαρβάρας Θα υλοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις :
• Επιστρώσεις με χονδρόπλακες ακανόνιστες (λιθόστρωση παράδρομων)
• Επιστρώσεις με χονδρόπλακες ορθογωνισμένες (γρανίτης ράμπας)
• Επιστρώσεις δαπέδων με κυβόλιθους από γρανίτη (ράμπα)
• Πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, νησίδων κ.λ.π.
• Αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση συμπυκνωμένου πάχους 0,04 m με χρήση τροποποιημένης ασφάλτου
• Πινακίδες ρυθμιστικές μεσαίου μεγέθους
• Διαγράμμιση οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή
• Δένδρα κατηγορίας Δ2
• Θάμνοι κατηγορίας Θ3
• Φωτιστικά σώματα

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας ότι παρότι την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος μέσα από σωστό προγραμματισμό συνεχίζονται να εκτελούνται σημαντικά έργα για το Δήμο Γόρτυνας, όπως είναι αυτό της ανάπλασης με πεζοδρόμηση του κεντρικού άξονα Δ.Ε. Αγίας Βαρβάρας , γιατί με την κατασκευή των πεζοδρομίων εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των πεζών και ιδιαίτερα των παιδιών που μετακινούνται στο σχολείο τους.

 

mesaralive.gr  06 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ