Ερντογάν προς ΕΕ: «Γιατί ενοχλείστε κύριοι από τις γεωτρήσεις;»

  27 July, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ερντογάν προς ΕΕ: «Γιατί ενοχλείστε κύριοι από τις γεωτρήσεις;»

Ακάθεκτος εξακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακονίζει τα βέλη του εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας παράλληλα σε ενίσχυση της εμπρηστικής του ρητορικής.

Μιλώντας σε περιφερειάρχες των νομών της χώρας του τόνισε ότι κάποιοι «μπορεί να ενοχλούνται από τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ωστόσο η Άγκυρα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας». 

Παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις της ΕΕ μετά τις προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Πλέον έχουμε δύο δικά μας γεωτρύπανα. Από τη μια υπάρχουν πλοία μας που κάνουν έρευνες και επιχειρούν στην περιοχή. Οι κύριοι ενοχλούνται. Γιατί; Εκεί εμείς επιχειρούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Στην Κύπρο υπάρχουν ομογενείς μας και εμείς για την Κύπρο δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα. Για την Κύπρο η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η ΕΕ λειτουργεί ως παρατηρητής. Αλλά ποτέ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε». 

«Να αναθεωρήσει η Ευρώπη τη στάση της»
Στη συνέχεια, τόνισε, απευθυνόμενος στην ΕΕ: «Έδωσαν υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια. Ούτε και αυτές τις τήρησαν. Αυτοί είστε εσείς. Αυτοί δεν είστε; Ποτέ δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας».

«Δεν ξεχάσαμε αυτά που μας υποσχέθηκε η ΕΕ για την πλήρη ένταξή μας. Παρότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας στο Μεταναστευτικό, η απέναντι πλευρά έδωσε υποσχέσεις τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για άρση των θεωρήσεων, που ωστόσο δεν εκπλήρωσε και γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Για κάθε βήμα που θα κάνουν εκείνοι, εμείς θα κάνουμε δέκα. Θέλω να ελπίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα πετύχουμε έναν ευρύ συμβιβασμό με την Ε.Ε. όσον αφορά στην πολιτική στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

  27 July, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ