Ερώτηση για έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους του νομού Ηρακλείου

mesaralive.gr  25 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ερώτηση για έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους του νομού Ηρακλείου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου και Λασιθίου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

            Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες την Κρήτη έπληξαν σοβαρά και τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που καταγράφονται στο γάλα, επιδείνωσαν την κατάσταση του τομέα, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για σοβαρό πλήγμα της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. 

            Το περασμένο διάστημα, το αρμόδιο Υπουργείο, ανακοίνωσε την  διανομή οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, για τους κτηνοτρόφους του νομού Χανίων και Ρεθύμνου, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis).

            Επειδή οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου, έχουν περιέλθει σε δύσκολη κατάστασης, ενώ έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση του κλάδου της κτηνοτροφίας για το νησί, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον Υπουργό αν εξετάζεται η ένταξη, στην ίδια μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis) και των κτηνοτρόφων του Νομού Ηρακλείου και Λασιθίου.

            Επιπλέον ο κ. Βαρδάκης ερωτά ποιός είναι ο σχεδιασμός για την επίλυση  των προβλημάτων της κτηνοτροφίας στην Κρήτη και την  εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της παραγωγής παραδοσιακών ζωικών προϊόντων.

            Την ερώτηση συνυπέγραψε και ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

 

mesaralive.gr  25 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ