«Έσβησε» ο σπουδαίος αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης

  04 May, 2020 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
«Έσβησε» ο σπουδαίος αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης βυθίζοντας στο πένθος όλη την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος αλλά και την κοινωνία της Κρήτης.

Ο 72χρονος άνδρας ήταν καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον τελευταίο καιρό έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Τις εγκύκλιες καθώς και τις πανεπιστημιακές σπουδές του (πτυχίο Φυσικής) τις τελείωσε στην Αθήνα.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc. και PhD) στην Αστρονομία, έγιναν στo Πανεπιστήμιο του Manchester, Μ. Βρετανία. Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθη στη θέση του Καθηγητή, θέση που κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, στις 31 Αυγούστου 2015. Το Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ.

Το 2011 εξελέγη Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας το, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ήταν ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό των Αντικυθύρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Ο Ι. Σειραδάκης ήταν μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Από το 2007 και μετά έδωσε περισσότερες από 200 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

 

  04 May, 2020 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα