Εθνικό σπόρ - Ρεκόρ 160.000 καταγγελιών για φοροδιαφυγή, «πλαστές» αποδείξεις

https://www.bankingnews.gr/  24 January, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Εθνικό σπόρ - Ρεκόρ 160.000 καταγγελιών για φοροδιαφυγή, «πλαστές» αποδείξεις


H καθιέρωση μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογούμενους αποκαλύψουν μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα «appodixi» πλαστές αποδείξεις έχει ενισχύσει το ρεύμα των πολιτών που «σκανάρουν» τις αποδείξεις για έλεγχο της γνησιότητας τους.
Σε εθνικό σπορ εξελίσσονται τα καρφώματα από τους πολίτες για πλαστές αποδείξεις και φοροδιαφυγή καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής «appodixi» που τρέχει στα κινητά τηλέφωνα αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ φθάνουν συνολικά τις 160.000.

Πάνω από 5.500 περιπτώσεις καταγγελιών

Ειδικότερα σύμφωνα με την φορολογική διοίκηση στην πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών» μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών από τις οποίες οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες. Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα κρούσματα που σχετίζονται με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, διαφθορά και παραβάσεις ακεραιότητας.
Οι καταγγελίες-πληροφορίες που υποβάλλονται στη πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.


Καθιέρωση bonus

Την ίδια ώρα η καθιέρωση μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογούμενους αποκαλύψουν μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα «appodixi» πλαστές αποδείξεις έχει ενισχύσει το ρεύμα των πολιτών που «σκανάρουν» τις αποδείξεις για έλεγχο της γνησιότητας τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της εφαρμογής έχουν πραγματοποιηθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι ανώνυμες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την εφαρμογή «appodixi» έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περισσότεροι από 250.000 πολίτες.

Σκανάρισμα

Επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη που έχει εκδοθεί με QR code και εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν την δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ. Το μέτρο έχει διευκολύνει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων έκδοσης εικονικών η μη έκδοσης αποδείξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της εφαρμογής «Appodixi» εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες ανέγραφαν άλλο ποσό στην απόδειξη και άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:
 
- Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου).
Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη.
Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.
Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

- Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

- Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
 

 

https://www.bankingnews.gr/  24 January, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα