Ευα Καπελλάκη- Κοντού: Γαστρονομικός τουρισμός και αξιοποίησή του

  27 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ευα Καπελλάκη- Κοντού: Γαστρονομικός τουρισμός και αξιοποίησή του

Όπως μας ενημερώνει ο εμπειρότατος κος Γιώργος Πίττας, οι γαστρονομικές κοινότητες μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, κινητοποιώντας έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες!

Αναδρομή στην ιστορία των γεύσεων

Η σχέση με το φαγητό είναι υψίστης σημασίας. Αρχικά η διαδικασία να ψωνίσεις τα υλικά που θα διαλέξεις με προσοχή, η προετοιμασία, το μαγείρεμα και η απόλαυση των γεύσεων που εσύ προσωπικά επιμελήθηκες, είναι μια ιεροτελεστία! Σκεφτήκαμε ποτέ πώς ένα φαγητό μπορεί ν’ αποτελέσει έναν τρόπο να συνδεθείς με τους ανθρώπους και να μάθεις για διαφορετικές κουλτούρες και μέρη;

Στη Νότιο Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Μέτα του Σορρέντο, κοντά στην πρωτεύουσα του Νότου, την ωραία Νάπολη, μαγειρεύουν με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύουμε εμείς κυρίως σε περασμένα χρόνια. Χρησιμοποιούν το ευλογημένο ελαιόλαδο, φτιάχνουν τα όσπρια με χίλια δυο αρωματικά βότανα που μαζεύουν οι ίδιοι και είναι μια ιεροτελεστία η όλη διαδικασία, κυρίως όταν η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι και απολαμβάνει τις γεύσεις!

Στις αρχαιολογικές μελέτες συνήθως παραμελούνται ως ασήμαντες οι ιστορίες καθημερινής ζωής των αρχαίων, όμως τώρα όλα αλλάζουν γιατί ολοένα και περισσότεροι μελετητές ενδιαφέρονται για το πώς ζούσαν οι αρχαίοι παππούδες μας. Είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό στο χρόνο.

Οι γαστρονομικές κοινότητες λοιπόν, μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη ενός τόπου;

Και βέβαια, πρώτα απ’ όλα με αγάπη για τον τόπο, με κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων με νέες αντιλήψεις, για τη ζωή, με ζήλο να εργαστούν για τον τόπο τους και να αναδείξουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς του.

Η αξιοποίηση του γαστρονομικού μας πλούτου θα γίνει μόνο αν πιστέψουμε, όπως χαρακτηριστικά επιβεβαιώνει ο κος Πίττας, ό,τι αυτό αφορά πρώτα και κύρια τον εαυτό μας, την ποιότητα της ζωής μας και τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολυετής προσπάθεια του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς. Ελάτε να γευτείτε και να γνωρίσετε ένα υπέροχο μέρος των Αστερουσίων, τα όμορφα Φαραγγιανά Κόφινα, στη 10η Γευσιγνωσία, στις 3 Αυγούστου, στις 20.00 το βράδυ. Εκεί, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Μεσσαράς θα μας κεράσουν τα εδέσματα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, θα απολαύσουμε γεύσεις και αρώματα της Μεσσαρίτικης – Αστερουσιανής γης,  θα συζητήσουμε με τους δημιουργούς και ο διακεκριμένος σεφ κος Λάπας Χρήστος θα μας μυήσει στη γνωριμία των γεύσεων, σε μια προσπάθεια σύμπνοιας και συμπόρευσης ανοίγοντας ένα παράθυρο Πολιτισμού.

 

*Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι εκπαιδευτικός  και αρθρογράφος  LettereClassichedell’ Universita’ degistudidiNapoli“FedericoII” και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου  Συλλόγων Μεσσαράς

 

  27 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα