Euro 2021:Tα αποτελέσματα του Σαββάτου- Το πρόγραμμα των σημερινών αναμετρήσεων

  13 June, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Euro 2021:Tα αποτελέσματα του Σαββάτου- Το πρόγραμμα των σημερινών αναμετρήσεων

Ξεκίνημα με το δεξι για Βέλγιο,Φινλανδία-Ισόπαλες Ελβετία και Ουαλία

Δεν προβληματίστηκαν ιδιαίτερα οι Βέλγοι

Το Βέλγιο δεν... ζορίστηκε να κάμψει την αντίσταση της Ρωσίας, επικρατώντας 3-0 στην δική του πρεμιέρα στο Euro. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν μια επαγγελματική εμφάνιση, δεν φόρτσαραν ιδιαίτερα και έδειξαν πως μπορούν και χωρίς τον «αρτίστα» τους, Κέβιν Ντε Μπρόινε, κόντρα σε αντιπάλους του επιπέδου της Ρωσίας.

Δύο γκολ ο Λουκάκου (10', 88') και ένα ο Μενιέ (34') για τους νικητές, με τον θηριώδη φορ να ανοίγει από τώρα τον δρόμο για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, με τους Βέλγους να μπαίνουν ιδανικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ η Ρωσία για 7ο σερι ματς σε Euro δεν κέρδισε.

Στο μυαλό του κόουτς

Με 3-4-2-1 παρέταξε το Βέλγιο ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο Κουρτούα στην εστία, με τους Αλντερβάιρελντ, Μπογιατά, Φερτόνχεν στην τριάδα των στόπερ. Καστάνιε, Ντεντόνκερ, Τίλεμανς, Τόργκαν Αζάρ στην τετράδα των χαφ, με τους Μέρτενς, Καράσκο να κινούνται περιφερειακά γύρω από τον Λουκάκου.

Με 4-2-3-1 κατέβασε τη Ρωσία ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ. Ο Σούνιν κάτω από τα δοκάρια, με τους Φερνάντες, Σεμένοβ, Τζίκια, Ζιρκόφ στην άμυνα. Οζντόεφ, Μπαρίνοφ τα δύο χαφ, με τους Ζομπνίν, Γκολόβιν, Κουζιάεφ να πλαισιώνουν τον Τζούμπα που ήταν ο καθαρόαιμος επιθετικός.

Το ματς

Με διάθεση να πάρει μπάλα στα πόδια της και να προσπαθήσει να δημιουργήσει μπήκε η Ρωσία στο παιχνίδι, με το Βέλγιο να δίνει χώρο και να προσπαθεί να χτυπήσει στην κόντρα. Μάλιστα, οι «κόκκινοι διάβολοι»... χτύπησαν στην πρώτη τους τελική προσπάθεια στο ματς όταν ο Σεμένοφ έκανε τρελό «τσαφ» και έστρωσε στον Λουκάκου, ο οποίος ήταν εκτεθειμένος αλλά θεωρήθηκε πως έγινε κάτοχος της μπάλας από αντίπαλο, για το 1-0 και την αφιέρωση στον μεγάλο άτυχο και συμπαίκτη του στην Ίντερ, Κρίστιαν Έρικσεν. Στα... καπάκια οι Ρώσοι απείλησαν με τον Φερνάντες να πιάνει την κεφαλιά αλλά ο Κουρτουά ήταν εκεί, με το Βέλγιο να παίρνει τα ηνία του αγώνα και να ανεβάζει ταχύτητα.
Στο 18' ο Λουκάκου έσπασε στον Ντεντόνκερ αλλά το πλασέ του πέρασε πάνω από τα δοκάρια, ενώ τέσσερα λεπτά μετά ο Τόργκαν Αζάρ νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Σούνιν. Η ατυχία «χτύπησε» και τις δύο ομάδες που προχώρησαν σε αναγκαστικές αλλαγές (Μενιέ αντί Καστάνιε το Βέλγιο, Τσερίσεφ αντί Κουζιάεφ στην Ρωσία) με το Βέλγιο να βρίσκει και δεύτερο γκολ στο 34ο λεπτό όταν Σούνιν έκανε κακή εκτίμηση της φάσης και ουσιαστικά έστρωσε στον Μενιέ, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 2-0. Ο Καραβάεφ πήρε τη θέση του Ζιρκόφ στο 43΄ στην δεύτερη αναγκαστική αλλαγή των Ρώσων, με τον Καράσκο να απειλεί στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων αλλά να μην βρίσκει τέρμα μετά από την τρομερή ατομική προσπάθεια που έκανε.

Αν το πρώτο μέρος είχε καλό ρυθμό και φάσεις, το δεύτερο ήταν μια... σούπα! Το Βέλγιο δεν είχε λόγο να φορτσάρει και να συνεχίσει να παίζει στα «κόκκινα», ρίχνοντας τον ρυθμό και κάνοντας συντήρηση δυνάμεων. Η ομάδα του Μαρτίνεθ προσέγγισε εξαιρετικά σε θέμα τακτικής το ματς, δεν απειλήθηκε ούτε... μισή φορά από τους Ρώσους και απλώς οι Βέλγοι έπαιζαν με τον χρόνο. Ενδεικτικό πως δεν υπήρξε η παραμικρή φάση στο δεύτερο μέρος, μπροστά σε καμία από τις δύο εστίες και άπαντες έδειχναν να περιμένουν το τελευταίο σφύριγμα. Παρόλα αυτά, το Βέλγιο χτύπησε ξανά λίγο πριν το φινάλε με τον Μενιέ να κάνει υπέροχη κάθετη και να... κόβει στα δύο τους Ρώσους, με τον Λουκάκου να σκοράρει εκ νέου (88') για το τελικό 3-0.

MVP: Ο Ρομέλου Λουκάκου πήρε το... όπλο του, ξεκινώντας την διοργάνωση με δύο γκολ και οδηγώντας το Βέλγιο σε άνετη νίκη με 3-0 επί της Ρωσίας.

Η σφυρίχτρα: Ο Ματέου Λαόθ είχε ένα εύκολο παιχνίδι να διαχειριστεί και πέρασε απαρατήρητος.

ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Μπογιάτα, Βερτόνχεν (77’ Βερτόνχεν), Αζάρ, Καστάνιε (27’ Μενιέ), Ντεντόνκερ, Τίλεμανς, Καράσκο (77’ Πράετ), Μέρτενς (72’ Εντέν Αζάρ), Λουκάκου.

ΡΩΣΙΑ: Σουνίν, Φερνάντες, Ζιρκόφ (43’ Καραβάεφ), Τζίκια, Σεμένοφ, Οζντόεφ, Μπαρίνοφ (46’ Ντιβέγεφ), Ζομπνίν (63’ Μούχιν), Γκολόβιν, Κουζιάεφ (30’ Τσέρισοφ - 63’ Μιράντσουκ), Τζιούμπα.

Νίκησαν οι Φινλανδοί,στη σκιά της κατάρρευσης του Έρικσεν

Αλλιώς άρχισε το παιχνίδι της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2020 κι αλλιώς τελείωσε. Αρχισε ως μια κλασική ποδοσφαιρική μονομαχία με στόχο τη νίκη κι εξελίχθηκε σε μια συγκλονιστική ιστορία ζωής, όπου το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Η κατάρρευση του Κρίστιαν Ερικσεν στο 43' του αγώνα σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, αφού ο ηγέτης των Δανών έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή καθώς οι γιατροί χρειάστηκε να του κάνουν μαλάξεις στο στήθος για να τον επαναφέρουν. Το παιχνίδι διεκόπη άμεσα κι όταν πια επιβεβαιώθηκε ότι η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε, οι παίκτες των δύο ομάδων και κυρίως οι Δανοί αποφάσισαν να ξαναμπούν στο γήπεδο για να συνεχίσουν.

Εκεί όμως, όσο κι αν το ήθελαν οι Δανοί και παρά τον όρκο νίκης που έδωσαν, φάνηκαν επηρεασμένοι με όσα συνέβησαν λίγες ώρες πριν. Οι Φινλανδοί μπήκαν με περισσότερη αποφασιστικότητα στο γήπεδο μετά την επανεκκίνηση του ματς και πανηγύρισαν την ιστορική πρώτη νίκη τους στην παρθενική τους παρουσία σε Euro. Τo γκολ που έκρινε το ματς προήλθε από κεφαλιά του Πογιάνπαλο, ο οποίος στο 60' εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας των Δανών και τη λανθασμένη αντίδραση του Σμάιχελ για να γράψει το 0-1. Μάλιστα, ο σκόρερ, ενώ αρχικά έφυγε τρέχοντας για να πανηγυρίσει, δευτερόλεπτα μετά σταμάτησε και έκανε μια κίνηση σαν να ζητάει συγγνώμη.

Οι Δανοί προσπάθησαν επίμονα για να ισοφαρίσουν, πίεσαν και είχαν μια μοναδική ευκαιρία για να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια. Ο Πόουλσεν κέρδισε πέναλτι στο 74' αλλά ο Χιέιμπιεργκ νικήθηκε από τον Φινλανδό γκολκίπερ Χραντέκι, ο οποίος σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του πανηγύρισε έξαλλα την απόκρουση.

Η Φινλανδία κράτησε μέχρι τέλους το προβάδισμα και πήρε ένα πολύτιμο τρίποντο για τη συνέχεια απέναντι σε μια Δανία που λογικό ήταν να χάσει το μυαλό της με όσα προηγήθηκαν. Κι εδώ που τα λέμε, ελάχιστη σημασία έχει αυτή η ήττα για τους Δανούς μπροστά στη νίκη του συμπαίκτη τους Κρίστιαν Ερικσεν.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Δανία: Σμάιχελ, Βας (75' Λάρσεν), Κίερ (63' Βέστεργκααρντ), Κρίστενσεν, Μάλε, Ντιλέινι (75' Κορνέλιους), Χιέμπιεργκ, Έρικσεν (43' Γένσεν), Πόουλσεν, Βιντ (63' Αντρ. Ολσεν), Μπρέθγουεϊτ.

Φινλανδία: Χραντέκι, Ραϊτάλα, Αραγιούρι, Ο' Σόνεσι, Ούρονονεν, Λουντ, Καμαρά, Σπαρβ (76' Σίλερ), Τόιβιο, Πογιάνπαλο (84' Φορς), Πούκι (76' Κάουκο).

Το χειροκρότημα των Φινλανδών στους Δανούς

Πριν από την επανέναρξη του ματς κι ενώ οι παίκτες της Δανίας επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο, οι Φινλανδοί τους περιμένουν για να τους χειροκροτήσουν σε μια σπάνια στιγμή αλληλεγγύης...

Βαθμούς κι εντυπώσεις μοιράστηκαν Ελβετία και Ουαλία

ΗΕλβετία έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά η Ουαλία ήταν εκείνη που... έκλεψε τον βαθμό στο δεύτερο ματς του Α' ομίλου του Euro 2020. Οι Ελβετοί είχαν τον απόλυτο έλεγχο του ματς, είχαν συντριπτικά υπέρ τους την κατοχή της μπάλας, είχαν τις μεγάλες ευκαιρίες, μέχρι και «νικητήριο» γκολ πέτυχαν στο φινάλε, το όποιο όμως δεν μέτρησε ως οφσάιντ έπειτα από τσεκ του VAR, αλλά στο τέλος έμειναν στον... άσο. Το μεταξύ τους παιχνίδι στο Μπακού έληξε ισόπαλο (1-1) γεγονός που ήδη φέρνει την Ιταλία σε θέση απόλυτης ισχύος μετά την επιβλητική νίκη (3-0) επί της Τουρκίας στην πρεμιέρα.

Φάσεις η Ελβετία, ψυχή η Ουαλία

Η ψυχωμένη Ουαλία, που έπαιξε (εκνευριστικά) παθητικά ξεχώρισε για το πάθος της και γλίτωσε (χάρη και στον τρομερό γκολκίπερ Γουόρντ) από μια ήττα που την κρατάει ολοζώντανη στο παιχνίδι της πρόκρισης, ενώ η Ελβετία έδειξε ότι συγκριτικά με τις έτερες διεκδικήτριες του δεύτερου εισιτηρίου, πίσω από τη Σκουάντρα Ατζούρα, είναι ανώτερη ως ομάδα.

Οι Ελβετοί που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, άνοιξαν το σκορ στο 49' με κεφαλιά του Εμπολό έπειτα από εκτέλεση κόρνερ (0-1). Αντί όμως να διατηρήσουν ή και να διευρύνουν το προβάδισμα, έπεσαν στην παγίδα της πεισματάρας Ουαλίας. Στο 74, και πάλι από εκτέλεση κόρνερ, ο Μουρ με γυριστή κεφαλιά πέτυχε το 1-1. Η Ελβετία πίεσε ασφυκτικά και σκόραρε με τον Γκαβράνοβιτς στο 85', όμως το γκολ ακυρώθηκε (ορθώς) ως οφσάιντ έπειτα από έλεγχο του VAR.

Ουαλία: Γουόρντ, Ρόμπερτς, Ρόντον, Ντέιβις, Μέφαμ, Μόρελ, Άλεν, Ράμσεϊ (90+2' Αμπαντου), Τζέιμς (75' Μπρουκς), Μουρ, Μπέιλ.

Ελβετία: Ζόμερ, Ελβέντι, Σαρ, Ακάντζι, Εμπαμπού, Ροντρίγκες, Τζάκα, Φρόιλερ, Σακίρι (66' Ζακάρια), Σεφέροβιτς (84' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό.

Α' Ομιλος

Βαθμολογία

Ιταλία 3 (3-0)

Ελβετία 1 (1-1)

Ουαλία 1 (1-1)

Τουρκία 0 (0-3)

Το πρόγραμμα της Κυριακής (13/6)

Σήμερα Κυριακή (13/6) μπαίνουμε στην τρίτη ημέρα του Euro 2020, η οποία διαθέτει άκρως ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία παιχνίδια που έχουν κάλυψη απ' την τηλεόραση, αλλά και απ' το MatchCenter του SPORT24.

Το πρόγραμμα ανοίγει η αναμέτρηση της Αγγλίας με την Κροατία. Στη συνέχεια η Αυστρία αντιμετωπίζει τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η μέρα ολοκληρώνεται με το παιχνίδι Ολλανδία - Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, τον Ελλήνων θα είναι στραμμένο και στο τένις, όπου στις 16:00 την Κυριακή (13/6, ΕΡΤ 1) ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ραντεβού με την ιστορία αντιμετωπίζοντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

15:00 Euro Day (ΑΝΤ1)

15:50 Αγγλία - Κροατία 

18:50 Αυστρία - Βόρεια Μακεδονία 

21:50 Ολλανδία - Ουκρανία 

 

  13 June, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ