Euroleague: Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός-Σόκαρε τον κακο ΠΑΟ η Παρί (hl)

  16 October, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Euroleague: Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός-Σόκαρε τον κακο ΠΑΟ η Παρί (hl)

Χωρίς να χρειαστεί να πιεστεί ο Ολυμπιακός έκανε το δύο στα δύο στο ΣΕΦ στη Euroleague, ξεπερνώντας άνετα το εμπόδιο και της Αρμάνι Μιλάνο (89-68), μετά από αυτό της Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, ελέω «διαβολοβδομάδας» επιστρέφουν εκεί όπου ηττήθηκαν στην πρεμιέρα, δηλαδή στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά για τον αγώνα με την Αναντολού Εφές, την Παρασκευή (18/10, 20:30), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής.  

Εν τη απουσία του βασικού σέντερ της Αρμάνι, Τζος Νίμπο, τα πράγματα έγιναν ευκολότερα για τον σαφώς ανώτερο απόψε Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το μεγαλύτερο διάστημα στο «5» τον Μόουζες Ράιτ, καθώς ο Μουσταφά Φαλ, προερχόμενος και από τραυματισμό, υπέπεσε σε φάουλ και αγωνίστηκε μόνο 12 λεπτά (εκτός με 5 φάουλ). 

Κάθε φορά που η Αρμάνι κάλυπτε τη διψήφια διαφορά που ανακτούσε ο αντίπαλός της, ο Ολυμπιακός είχε τις λύσεις για να... ξεφύγει ξανά, με συνοπτικές διαδικασίες. Στη 2η περίοδο ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ που πάτησε το γκάζι, ενώ στην 3η ο Βεζένκοφ φτάνοντας τους 22 πόντους... είπε οριστικά «όχι» στον Έτορε Μεσίνα και τους παίκτες του. 

Ο Σάσα Βεζένκοφ τέλειωσε το παιχνίδι με 22 πόντους (3/5 τρίποντα) και 7 ριμπάουντ. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ πρόσθεσε άλλους 22 πόντους (3/3 τρίποντα). Ο Τόμας Ουόκαπ μοίρασε 8 ασίστ, ο Κώστας Παπανικολάου σημείωσε 13 πόντους, με τον Εβάν Φουρνιέ να σημειώνει 5 πόντους με 1/5 τρίποντα. 

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Ζακ ΛεΝτέι ήταν πρώτος σκόρερ της Αρμάνι Μιλάνο, με 16 πόντους. Ο Ουσμάν Ντιοπ πρόσθεσε 14 πόντους, ενώ 8 ριμπάουντ μάζεψε ο Νίκολα Μίροτιτς. 

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τον τραυματία Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, όπως και τον τραυματία Νίκολα Μιλουτίνοφ, ενώ εκτός δωδεκάδας άφησε ο Μπαρτζώκας τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 39-27, 63-48, 89-68 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους Ουόκαπ, Φουρνιέ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ. Ο Μεσίνα επέλεξε στην αρχική πεντάδα τους Ντιμιτρίεβιτς, Τονούτ, Σιλντς, Μίροτιτς και Ντιοπ. Η ομάδα του Πειραιά προηγήθηκε με 7-0, χάρη σε 5 πόντους του Βεζένκοφ και 2 του Φαλ. Ο Γάλλος σέντερ των «ερυθρόλευκων» έστειλε στη γραμμή των βολών τον Ουσμάν Ντιοπ (7-2). Φουρνιέ και Ουόκαπ εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη διαφορά στους +10 (12-2). Ο Ντιοπ έκανε το 12-4 και έδωσε τη θέση του στον πρώην παίκτη των Πειραιωτών, Ζακ ΛεΝτέι, ενώ ο Κοζέρ μπήκε αντί του Στέφανο Τονούτ. Και μετά το 14-4 δια χειρός Παπανικολάου... όλα άλλαξαν. Ο ΛεΝτέι μείωσε σε 14-6 και πήρε αμέσως μετά το 2ο φάουλ του Μουσταφά Φαλ, υποχρεώνοντας τον Μπαρτζώκα, να τον τραβήξει στον πάγκο (πέρασε ο Μόουζες Ράιτ στο “ 5”). Οι Ιταλοί από ο 14-4 έκαναν επιμέρους σκορ 2-13! Ο Σέιβον Σιλντς είχε πάρει τη σκυτάλη από τον ΛεΝτέι, ο Λεάντρο Μπολμάρο σημείωσε 5 πόντους, ο Κοζέρ ευστόχησε σε τρίποντα, για να προσπεράσουν (16-17) οι παίκτες του Έτορε Μεσίνα. Η απάντηση των Πειραιωτών ήταν άμεση αυτή τη φορά, αφού με 7-0 (τρίποντο του ΜακΚίσικ και από 2 πόντους των Παπανικολάου, Βεζένκοφ) έκλεισαν στο +5 την 1η περίοδο (23-17). Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην 1η περίοδο με 12 πόντους. 

Με Βιλντόσα και Πίτερς αντί των Ουόκαπ και Βεζένκοφ μπήκε ο Ολυμπιακός στη 2η περίοδο. Ο ΛεΝτέι «υπέγραψε» ένα 5-0 της Αρμανι, για το 23-22. Η ενέργεια του Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν ασύλληπτη στο επόμενο δίλεπτο και με πέντε δικούς του πόντους, ο Ολυμπιακός διατήρησε την πρωτοπορία (28-24). Και παρά την επιστροφή του Μίροτιτς στο «5», ο Ολυμπιακός είχε πάρει... φόρα για το 33-24, με τρίποντο του Πίτερς και βολές των Βιλντόσα, Ράιτ. Ο Ντιοπ έφτασε τους 8 πόντους (33-26), αλλά υπέπεσε σε 3 φάουλ μέσα σε ένα δίλεπτο και ως εκ τούτου επέστρεψε ο ΛεΝτέι. Το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου ανήκε στον Ολυμπιακό, αφού χάρη στην πιεστική άμυνα δέχτηκε μόλις έναν πόντο στα τελευταία 4 λεπτά. Στην επίθεση, ο ΜακΚίσικ συνέχισε να βλέπει το καλάθι σαν... βαρέλι και φτάνοντας τους 12 πόντους, ο Αμερικανός γκαρντ διαμόρφωσε το σκορ του ημιχρόνου (39-27). Η Αρμάνι είχε 7/27 δίποντα στο α΄ μέρος (25,9% ευστοχία), ενώ ο Ολυμπιακός 11/20. Στα τρίποντα τόσο ο Ολυμπιακός (4/12) όσο και η ιταλική ομάδα (3/9) σούταραν με άσχημα ποσοστά ευστοχίας. 

Με τρίποντο του Παπανικολάου ξεκίνησε η 3η περίοδος (42-27), για ν’ απαντήσει άμεσα ο Ρίτσι (42-30). Το 3ο φάουλ του Μουσταφά Φαλ με την έναρξη της 3ης περιόδου (επιθετικό στον ΜακΚόρμακ) ήταν αρνητική εξέλιξη, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον διατήρησε στο παιχνίδι. Ο Ουόκαπ επανέφερε το +15 (45-30). Μία ακόμη φορά, όμως η Αρμάνι Μιλάνο αντέδρασε, αφού οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν λάθη (τρία διαδοχικά ο Φαλ) και με σερί 11-0 πλησίασε στο -4 (45-41). Τα τρία σερί τρίποντα των Ιταλών, ένα από τον Νένο Ντιμιτρίγιεβιτς και δύο διαδοχικά από τον Τζαμπάολο Ρίτσι, ήταν αρκετά για να χαθεί η διαφορά ασφαλείας για τον Ολυμπιακό. Σ’ εκείνο το σημείο ο Σάσα Βεζένκοφ ανέλαβε δράση, αρχικά με 4/4 βολές, αλλά ευστοχώντας και έξω από τα 6.75. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Παπανικολάου πέτυχε επίσης καθοριστικούς πόντους, ενώ ο Εβάν Φουρνιέ ευστόχησε στο πρώτο του τρίποντο για το 59-44. Ο Ντιόπ σημείωσε τέσσερις πόντους για την ομάδα του Μιλάνο, αλλά ο Βεζένκοφ ευστοχώντας σε 2/2 βολές έκανε το 63-48 και η στατιστική του... έγραφε 22 πόντους στο 30ό λεπτό.

Με τον ΜακΚίσικ σταθερά «ζεστό», ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 68-51. Ο Ρίτσι υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ στον Μόουζες Ράιτ, με τον Αμερικανό να διαμορφώνει το 70-51. Με αντιαθλητικό χρεώθηκε και ο Βιλντόσα αμέσως μετά. Οι ΛεΝτέι, Μίροτιτς και Ρίτσι βρήκαν λύσεις (70-57), αλλά η ανωτερότητα του Ολυμπιακού δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης. Ο Πίτερς πέρασε στο παρκέ και ευστόχησε σε τρίποντο (75-57), ενώ με τρίποντα «έγραψε» το 80-59 και το 83-64 ο Βιλντόσα. Ο Μπαρτζώκας έριξε και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, 1:45’’ πριν τη λήξη με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του διεθνή γκαρντ. 

Διαιτητές: Πέρεθ (Ισπανία), Ζαμοϊσκι (Πολωνία), Μπίτνερ (Γερμανία)


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 2, Ράιτ 5, Λαρεντζάκης Βιλντόσα 9 (2), Φαλ 2, Βεζένκοφ 22 (3), Παπανικολάου 13 (1), Ντόρσεϊ, Πίτερς 9 (2), Πετρούσεφ, ΜακΚίσικ 22 (3), Φουρνιέ 5 (1)

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Έτορε Μεσίνα): Ντιμιτρίγιεβιτς 6 (1), Κοζέρ 4 (1), Τονούτ, Μπολμάρο 7 (1), Μπρουκς, ΛεΝτέι 16 (1), Ρίτσι 11 (3), Φλακαντόρι, Ντιόπ 14, Σιλντς 5, Μίροτιτς 5, ΜακΚόρμακ

Πρώτη ήττα για τον ΠΑΟ

Τα χαμένα επιθετικά ριμπάουντ του δευτέρου ημιχρόνου, αποτελέσαν «πληγή» για τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι, εκεί όπου υπέστη την πρώτη εφετινή ήττα του στη Euroleague. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 84-80 από την «σταχτοπούτα» Παρί, για την 3η αγωνιστική, με τους Γάλλους να καταγράφουν την πρώτη νίκη της Ιστορίας τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και μάλιστα απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης. 

Ο Παναθηναϊκός αποσυντονίστηκε πλήρως στην τρίτη περίοδο όταν οι Γάλλοι κυριάρχησαν στα επιθετικά ριμπάουντ, βρήκαν δεύτερες ευκαιρίες στην επίθεση και αξιοποίησαν όλα τα λάθη του Παναθηναϊκού, ξεφεύγοντας με 60-48 στο 26΄. Την... παραφωνία των ριμπάουντ συμπλήρωσαν η αστοχία και τα λάθη από τους πρωταθλητές Ευρώπης στο τέταρτο δεκάλεπτο, με το αμφιλεγόμενο φάουλ του Ναν και την τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Αταμάν στα 3:42΄ πριν από τη λήξη, να γέρνουν ουσιαστικά την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων (78-68), καθώς ο χρόνος δεν ήταν ικανός για την ανατροπή από τους «πράσινους». 

Ο Ματίας Λεσόρ κατέθεσε και την ψυχή του στο παρκέ, τελειώνοντας τον αγώνα με νταμπλ νταμπλ σε πόντους (19) και ριμπάουντ (11), αλλά δεν ήταν αρκετός... Ο Κέντρικ Ναν τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, αλλά ήταν άστοχος, ενώ 14 πρόσθεσε ο Λορέντζο Μπράουν, σε μία βραδιά που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε βοήθειες από τους Κώστα Σλούκα, Ιωάννη Παπαπέτρου, Ντίνο Μήτογλου και Ομέρ Γιούρτσεβεν. 

Από τους Γάλλους, ο Ναδίρ Χίφι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με 20 πόντους, ενώ στους 16 σταμάτησε ο Τι Τζέι Σορτς και στους 14 ο Κόλιν Μάλκολμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε ένσταση στον αγώνα με την Παρί

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 45-39, 69-59, 84-80

O Παναθηναϊκός επικεντρώθηκε αμυντικά στον Σορτς στο πρώτο δεκάλεπτο, επιτρέποντας στον Χίφι να δώσει ρεσιτάλ από την περιφέρεια (9π. στο α' δεκ.). Οι γηπεδούχοι, μάλιστα, αξιοποίησαν και τα έξι λάθη των «πράσινων» στην εκκίνηση της αναμέτρησης και από το 5ο λεπτό επέβαλαν τον ρυθμό τους, ξεφεύγοντας με 14-9 στο 7΄. Ωστόσο, ο Μπράουν με επτά σερί πόντους του, κράτησε τους πρωταθλητές Ευρώπης κοντά στο σκορ μέχρι το 10΄ (21-19). 

Στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, η Παρί παρέσυρε με τον γρήγορο ρυθμό της τον Παναθηναϊκό, που είχε... απενεργοποιήσει την άμυνά του, επιτρέποντας στους Γάλλους να οικοδομήσουν στο 16΄ μία διαφορά 15 πόντων (42-27), τη στιγμή που ο Ναν ήταν σε... αφλογιστία και ο Λεσόρ στον πάγκο. Ωστόσο με την επιστροφή του Γάλλου σέντερ στο παρκέ, το «τριφύλλι» θωράκισε τη ρακέτα του, έγινε και πάλι απειλητικός κοντά στο καλάθι και σταδιακά άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά μέχρι το -6 του ημιχρόνου (45-39), το οποίο διαμορφώθηκε με το πρώτο καλάθι του Ναν στον αγώνα και ολοκλήρωσε ένα επιμέρους σκορ 3-12 του Παναθηναϊκού. 

Στην τρίτη περίοδο, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να περιορίσει τον Σορτς, τα λάθη έδιναν και έπαιρναν και με την Παρί να κυριαρχεί στα επιθετικά ριμπάουντ, ο φωτεινός πίνακας έγραψε στο 26΄ το 60-48. Οι «πράσινοι» παρέμειναν εκτός ρυθμού και στον... επίλογο, ενώ «ταφόπλακα» αποτέλεσε το αντιαθλητικό φάουλ που δόθηκε στον Ναν στο 36΄, το οποίο συνοδεύτηκε από τεχνική ποινή στον Αταμάν για διαμαρτυρίες σε φάουλ που δεν δόθηκε στον Μήτογλου στην προηγούμενη φάση και διαμόρφωσαν το καταδικαστικό 78-68...

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λάτισεβς, Αλιάγκα, Ομπρκνέζεβιτς

Οι συνθέσεις:

ΠΑΡΙ (Τιάγκο Σπλίτερ): Σορτς 16, Μάλκολμ 14 (3), Χίφι 20 (3), Βαρντ 9 (1), Καβαλιέρ, Σι 2, Ερέρα 3, Χέιζ 6, Γιαντούνεν 6, Ουατάρα 6.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Μπράουν 14 (1), Σλούκας 2, Όσμαν 3 (1), Παπαπέτρου, Γκραντ 6, Ναν 16 (2), Λεσόρ 19, Γκριγκόνις 7 (1), Ερνανγκόμεθ 9 (1), Μήτογλου 2, Γιούρτσεβεν 2.

 

  16 October, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ