Φορολογικές δηλώσεις 2023: Έως 31 Αυγούστου η υποβολή τους – Τι πρέπει να γνωρίζετε

  10 August, 2023 ΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Έως 31 Αυγούστου η υποβολή τους – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μέχρι την Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023  θα πρέπει οι πολίτες να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση τους για το φορολογικό έτος 2022 στο taxisnet προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. ‘Οπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα πρέπει να εξοφληθούν οι 2 πρώτες μηνιαίες δόσεις  (δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου) από τις 8 για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Η έκπτωση του 3 % ισχύει για όσους  πλήρωσαν εφάπαξ το φόρο  του εισοδήματος  μέχρι τις 31 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο.

Τι ισχύει για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται πως μέχρι την παραπάνω προθεσμία μπορούν οι πολίτες να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις στις φορολογικές τους δηλώσεις. Η προθεσμία αυτή αφορά τους φορολογούμενους που διαπίστωσαν μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος τους λάθη και παραλείψεις σε αυτές. Επίσης επισημαίνεται πως όσοι υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι  τις 31 Αυγούστου 2023  θα πρέπει να συνυποβάλλουν εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 που συνοδεύουν το έντυπο Ε1. Συνεπώς οι όποιες διαγραφές, συμπληρώσεις ή διορθώσεις στους κωδικούς της δήλωσης μπορούν να γίνουν χωρίς την επιβολή προστίμου με την προϋπόθεση ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Για τα πρόστιμα

Οι πολίτες που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για τα πρόστιμα:

Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 100ευρώ, 250 ευρώ ή 500 ευρώ όσοι υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.
Ωστόσο πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι υποβάλουν την τροποποιητική τους δήλωση εκπρόθεσμα .

Ωστόσο δεν επιβάλλονται πρόστιμα:

σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογίας εισοδήματος εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι 100 ευρώ
σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης .

 

  10 August, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα