Φόρος εισοδήματος: Πώς θα καταβληθεί σε οκτώ δόσεις

  21 July, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φόρος εισοδήματος: Πώς θα καταβληθεί σε οκτώ δόσεις

Τι ισχύει για την έκπτωση 2% στην εφάπαξ εξόφληση

Οδηγίες για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις και την έκπτωση 2% στην εφάπαξ εξόφληση δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ν.4706/2020:

1. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από σήμερα (20/7) το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο. Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:
- Το ποσό της οφειλής
- Την έκπτωση
- Την ημερομηνία πληρωμής
- Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%) Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.
2. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί: Από αύριο (21/07), το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»). Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ. Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, 3 διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Έχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ. Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ. Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»), θα εμφανίζεται: - ότι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50€ έχουν εξοφληθεί - για την τρίτη δόση η διαφορά: 3x112,50€ = 337,50€ - 300 = 37,50€ ευρώ. - από την τέταρτη δόση και μετά, η δόση προς καταβολή 112,50€ κάθε μήνα. Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής: 900 - 2%=882 ευρώ Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300€, που έχει ήδη καταβάλει και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.
3. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί: Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του. Για την ενσωμάτωση των παραπάνω αλλαγών, δεν θα είναι διαθέσιμες σήμερα, μεταξύ 14:30 - 22:00, οι παρακάτω εφαρμογές του myTAXISnet:
- υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
- αιτήσεων ρυθμίσεων
- προσωποποιημένης πληροφόρησης
- πληρωμής με κάρτα

 

  21 July, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ