Γεωργικά φάρμακα: Ποια προϊόντα ελέγχονται για υπολείμματα φυτοφαρμάκων

  15 March, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Γεωργικά φάρμακα: Ποια προϊόντα ελέγχονται για υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτους 2022. Το πρόγραμμα καταρτίζεται κάθε χρόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση διάφορα κριτήρια, όπως την καλλιεργούμενη έκταση ανά καλλιέργεια, τον πιθανό όγκο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγουμένων ετών, τα διατροφικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δίαιτας κλπ.

Στο πρόγραμμα ελέγχονται προϊόντα φυτικής προέλευσης εγχώριας παραγωγής ή εισαγόμενα, όπως παρακάτω:

Εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινάει και του προγράμματος ελέγχου 2022, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας υπενθυμίζει στους καλλιεργητές ορισμένες βασικές υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων:

– Τα γεωργικά φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα (κατάλληλη δόση, κατάλληλη διάλυση, μέσα ατομικής προστασίας, εγκεκριμένες καλλιέργειες, ημέρες πριν τη συγκομιδή). Απαγορεύεται η καύση ή ανεξέλεγκτη απόρριψη στο περιβάλλον των κενών συσκευασιών.

– Απαγορεύεται η χρήση σκευασμάτων για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση οι καλλιεργητές να είναι σε επικοινωνία με τους γεωπόνους τους, ιδίως όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν φάρμακα που είχαν στην αποθήκη τους, για να ενημερώνονται για τυχόν ανακλήσεις γεωργικών φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από την χρήση τους λόγω άγνοιας.

– Ο επαγγελματίας χρήστης προμηθεύεται και χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα μόνον εφόσον εκδοθεί συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

– Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στην τήρηση των ελαχίστων ημερών από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή. Σε περιπτώσεις πολλαπλών μιγμάτων γεωργικών φαρμάκων μεταξύ τους ή με λιπάσματα, μπορεί να επηρεαστεί η υπολειμματικότητα.

– Οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να τηρούν ημερολόγιο καταγραφών εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, το οποίο διατηρούν επί τρία έτη.

– Οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους κλπ. οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος από τον ψεκασμό τού γεωργικού φαρμάκου, με έγγραφο που τοποθετείται επιτόπου.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις υπέρβασης τού ανώτατου επιτρεπτού ορίου υπολειμμάτων στοιχειοθετείται μη ορθή χρήση γεωργικού φαρμάκου για την οποία προβλέπονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

 

  15 March, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα