Γιάννης Στεφανάκης,πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα.

mesaralive.gr  04 July, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ
Γιάννης Στεφανάκης,πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα.

φωτο:mesaralive.gr

Με εφηβικό πάθος, ήθος, μεράκι, γνώσεις και την ένταση της κάθε ανάμνησης να βουρκώνει το βλέμμα του, σε καθηλώνει με την έντονη διάθεσή του για προσφορά στα κοινά.

Είστε  πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα, από πότε ασχολείστε με τα κοινά του τόπου σας;

Ασχολούμαι από το 1980. Έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα “ο Άγιος Παντελεήμονας”, έτσι είναι η ονομασία του συλλόγου μας, από τότε υπάρχει αυτό το μεράκι, αυτό το μικρόβιο να προσφέρω στα κοινά.

Δεν σας κρύβω ότι έχω ασχοληθεί με τα κοινά από διάφορα πόστα, σαν πρόεδρος των Δασκάλων στο Σύλλογο “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος”, από το 2009 έως το 2011 στο Ηράκλειο, υπήρξα ταμίας του ίδιου συλλόγου από το 2007 έως το 2009 και επίσης έχω διατελέσει υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος… αυτό το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο μου πιστεύω ότι πηγάζει από την οικογένειά μου.

Ο πατέρας μου Γεώργιος Στεφανάκης ήταν από τους πρώτους καφετζήδες του χωριού, εκεί στο καφενείο του πατέρα μου από πολύ μικρή ηλικία ζυμώθηκα με τα προβλήματα των συγχωριανών μου.

Είναι τιμή μου που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτό το ιστορικό χωριό.

Προσπαθώ με όποιες δυνάμεις έχω και όσο ελεύθερο χρόνο διαθέτω, να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων και στην ανάδειξη θεμάτων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό του χωριού μας.

Έχω την ιδιαίτερη χαρά να είμαι στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου μαζί με νέα παιδιά,  όλα σχεδόν κάτω των 30 χρονών, παιδιά με αγάπη και  όραμα για τον τόπο τους, αλλά και μεγάλη θέληση για προσφορά. 

Με αυτή την ομάδα των νέων παιδιών και έχοντας τη συμπαράσταση όλων των συγχωριανών μας και όλων των φορέων του χωριού, προσπαθούμε για το καλύτερο.

Ο μπαμπάς ζει;

Όχι, μας άφησε, σε ηλικία 65 χρόνων!

Είστε λοιπόν πρώτη φορά πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα.

Πρώτη φορά πρόεδρος γενικά στον Χάρακα. Διότι το 1980, όταν ιδρύσαμε τον Πολιτιστικό σύλλογο, μου είχαν προτείνει τότε οι συγχωριανοί μου να γίνω πρόεδρος του συλλόγου - αν και πολύ μικρός στην ηλικία, επειδή όμως περίμενα διορισμό - είμαι εκπαιδευτικός - με έβαλαν στη τιμητική θέση του αντιπροέδρου και από τότε όλοι μαζί παλεύουμε να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Πότε έγινε η εκλογή σας;

Στις 10 Μαΐου του 2015, είμαστε νέο εκλεγμένο Δ.Σ...

Κάθε πότε γίνονται εκλογές;

Κάθε 2 χρόνια

Τι σημαίνει αυτή η θέση για το χωριό… για σας σαν άτομο και φυσικά για την οικογένειά σας;

Για μένα προσωπικά είναι θέση ευθύνης, για την οικογένειά μου σημαίνει ότι αφιερώνω πάρα πολλές ώρες στο σύλλογο, οπότε τον αφαιρώ από την οικογένειά μου, ευτυχώς που και η γυναίκα μου είναι εκπαιδευτικός, καταλαβαίνει ότι έχω μια παθολογική αγάπη για τον τόπο μου και με βοηθάει με όλες της τις δυνάμεις για να ανταπεξέλθω στο δύσκολο έργο που έχω αναλάβει, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του Δ.Σ., που τα βλέπω σαν δικά μου παιδιά.

Γιατί ιδρύθηκε αυτός ο σύλλογος στο χωριό το 1968, ποια ανάγκη ήθελε να καλύψει;

Εκείνα τα χρόνια, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δημιουργούνταν για να καλύψουν το ψυχαγωγικό κομμάτι της ζωής των κατοίκων και λιγότερο το πολιτιστικό κομμάτι, ο κόσμος είχε ανάγκη από διεξόδους ψυχαγωγίας και έτσι οι σύλλογοι στηρίχθηκαν τα πρώτα χρόνια σε εκδηλώσεις, γλέντια, θεατρικές παραστάσεις… τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Τώρα το όραμά μας, που δεν είναι μόνο δικό μου αλλά και του Δ.Σ. του συλλόγου, είναι “παν Χαρακιανό” όραμα, να αναδείξουμε τις αρχαιότητες του χωριού μας, τους ανθρώπους που στο πέρασμά τους έχουν αφήσει ένα καλό όνομα και μια μεγάλη προσφορά στην πατρίδα μας…  αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος, πως θα γίνουν δηλαδή ευρύτερα γνωστοί άνθρωποι Χαρακιανοί που πρόσφεραν όχι μόνο στο Χάρακα ή στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα… και για να ακουστεί η αξιόλογη ιστορία του χωριού μας όσο γίνεται πιο μακριά.

Παράλληλα έχετε και κάποιες δραστηριότητες ψυχαγωγικές… πολιτιστικές;

Ναι,  η πρώτη μας δραστηριότητα, με το που εκλεχθήκαμε στο Δ.Σ., ήταν να  γιορτάσουμε τη Μάχη της Κρήτης, είναι θεσμοθετημένη εκδήλωση και γίνεται στο Χάρακα τα τελευταία χρόνια.

Προσπαθήσαμε με σεμνότητα και με σεβασμό στη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για το τόπο μας, να τους αποδώσουμε πολύ ταπεινά  φόρο τιμής.

Υπήρξε κάποιο σημαντικό ιστορικό περιστατικό εδώ στον πόλεμο;

Βεβαίως! Ο Χάρακας βομβαρδιζόταν επί 3 μέρες, στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε, διότι οι Γερμανοί πίστευαν ότι εδώ κρύβονταν Άγγλοι στρατιώτες!

Σε αυτόν το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 4 άτομα από το χωριό μας, ήταν ένα από τα πολλά θλιβερά γεγονότα που είχαν συμβεί στο χωριό μας επί γερμανικής κατοχής και προσπαθούμε να τα τιμούμε  με σεμνότητα.

Ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος του χωριού;

Ο πρώτος πρόεδρος του χωριού μας ήταν ο Αντώνης Μαράκης.

Οι παλαιοί… οι πρωτεργάτες του Πολιτιστικού Συλλόγου, άφησαν κάποιο αξιόλογο έργο που να θυμόσαστε, πέρα από την ίδρυση του συλλόγου.

Ο καθένας που έχει περάσει από το σύλλογο πιστεύω ότι έχει αφήσει το δικό του στίγμα προσφοράς, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο… σε εμάς έχει μείνει ένα αξιόλογο έργο των προηγούμενων.

Θα αναφερθώ στην πρώτη θητεία. Το πρώτο Δ.Σ. , ξεκίνησε μια προσπάθεια για να στηθεί το Ηρώων που υπάρχει σήμερα στο χωριό, με έσοδα από εκδηλώσεις αλλά και μια επιχορήγηση  επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

Τώρα αυτό έχει ανακαινιστεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, είμαστε στη φάση της φωταγώγησής του…

Σας το ξαναλέω, όσοι πέρασαν από το σύλλογο προσπάθησαν να αφήσουν το δικό τους στίγμα.

Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων π.χ., που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος και την χρησιμοποιούμε, έχουν αγοραστεί από προηγούμενα Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, καρέκλες, τραπέζια για διάφορες εκδηλώσεις του συλλόγου αλλά και των συγχωριανών μας,  γάμους - βαπτίσεις κ.λ.π....τα διαθέτουμε όλα δωρεάν, έχει γίνει επίσης μια βιβλιοθήκη που χρειάζεται αναβάθμιση και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε για να γίνει ένα Κέντρο Μελέτης και Διασκέδασης των παιδιών .

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει και φιλανθρωπικό έργο;

Προσπαθούμε να έχουμε και φιλανθρωπικό έργο, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάμε, μια ιδέα για παράδειγμα φιλανθρωπικού περιεχομένου είναι κάποιες θεατρικές παραστάσεις που θα γίνουν την περίοδο του καλοκαιριού και που αντί εισιτηρίου οι συγχωριανοί μας καλούνται να φέρνουν ότι μπορεί ο καθένας σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, γιατί και στο χωριό μας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη το καθημερινό τους φαγητό και το βρίσκουν με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Προσπαθεί βέβαια ο Δήμος, υπάρχει και Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο δεν είναι υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού συλλόγου, αλλά του Δήμου και προσπαθεί να στηρίξει οικογένειες, με τη συνεισφορά  και τη δική μας... κάνουμε προσπάθειες και εμείς σε αυτό το κομμάτι, σαν Πολιτιστικός Σύλλογος, κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτές τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες.

Ποιο είναι το σημερινό Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, θέλετε να μας πείτε τα ονόματά τους;

Γιάννης Στεφανάκης - πρόεδρος, Μιλτιάδης Ρουσάκης - αντιπρόεδρος , Βάλια Ευθυμίου - γραμματέας, Ελένη Επιτροπάκη - ταμίας, Νικήτας Ντάκης - βοηθός ταμία , μέλη του Δ.Σ Γιάννης Περάκης, Παντελής Τσικρικωνάκης , Γιώργος Καδιανάκης και Περικλής Δασκαλάκης.

Έχετε δικό σας χώρο που στεγάζεστε;

Σε αυτή τη φάση τις συνεδριάσεις τις κάνουμε στο Πολιτιστικό Κέντρο που υπάρχει και το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις. Σκοπός μας είναι στο προσεχές διάστημα να υπάρχει ένας μόνιμος χώρος, στο χώρο της βιβλιοθήκης, όπου θα μπορούμε να έχουμε το δικό μας αρχείο, το δικό μας υπολογιστή, ζούμε σε μια εποχή που η ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται μέσω του διαδικτύου, θέλουμε να υπάρχει ένας αποκλειστικός υπολογιστής για το σύλλογο, να έχουμε το δικό μας E-mail που θα μπορούμε να στέλνουμε και να παίρνουμε ανακοινώσεις και η επικοινωνία μας να γίνεται ηλεκτρονικά.

Εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, υπάρχει κάποιος άλλος σύλλογος με παρόμοια δράση στο Χάρακα;

Άλλοι φορείς, εκτός από το Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και  ο σύλλογος , οι Φίλοι του Κέντρου Υγείας Χάρακα, του οποίου το Δ.Σ. δεν αποτελείται μόνο από συγχωριανούς μου, αλλά και από κατοίκους των γειτονικών χωριών, γιατί το Κέντρο Υγείας δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους του Χάρακα, αλλά  στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις  που υπάρχουν σε αυτό… μια από αυτές  τις ελλείψεις είναι και η μετακομιδή των ασθενών, υπάρχουν ώρες της ημέρας που δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου…!

Υπάρχει επίσης μια νεοσύστατη ομάδα παραγωγών ελαιόλαδου. Προσπαθούμε τώρα να πιστοποιήσουμε το ελαιόλαδό μας που, παράγεται με όσο πιο υγιεινό τρόπο γίνεται, δηλαδή τα μηχανήματα να είναι πιστοποιημένα και μακροπρόθεσμα, αν μπορούμε να το τυποποιήσουμε.

Σαν φορέας πολιτισμού είστε μόνο εσείς .

Ναι, που όμως συνεργαζόμαστε με όλους τους υπόλοιπους φορείς και επιδιώκουμε τη συνεργασία αυτή, γιατί ο πολιτισμός και τα προβλήματα του χωριού είναι κοινά για όλους μας και θέλουμε τη συνδρομή όλων… και την έχουμε!

Νεολαία έχει ο Χάρακας ;

Έχει νεολαία το χωριό μας, τα τελευταία χρόνια έχουν παραμείνει αρκετά παιδιά εδώ, όχι όσα θα έπρεπε βέβαια, αλλά έχουν μείνει.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέπουν στα παιδιά να μπορούν να μένουν σε ένα χωριό, σε ένα περιβάλλον πιο ανθρώπινο που θα είναι κέντρο παραγωγής πολιτισμού και θα υπάρχουν κάποιοι διέξοδοι για αυτά τα παιδιά.

Να αναφέρω για παράδειγμα ένα αίτημα των παιδιών  είναι, να δημιουργηθεί ένα Calcetto στο χώρο του Λυκείου, το οποίο θα είναι προς χρήση και από τη νεολαία του χωριού και από τα παιδιά του Λυκείου και του Γυμνασίου. Πιστεύω ότι με τη συνδρομή του κ. Περιφερειάρχη που προγραμματίζουμε σύντομα να τον επισκεφτούμε, θα πετύχουμε κάποια πράγματα.

Συμμετέχουν οι νέοι στα πολιτιστικά δρόμενα & γενικά στις εκδηλώσεις των φορέων του χωριού;

Πάρα πολύ. Σας είπα ότι έχω τη χαρά να συνεργάζομαι στο Δ.Σ. με παιδιά κάτω των 30 ετών, σε όλες μας τις εκδηλώσεις δίνουν τη ψυχή τους, βοηθούν όσο μπορούν, ήδη έχουμε κλαδέψει αρκετούς φοίνικες που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο εδώ στο χωριό μας, έχουμε βοηθήσει επίσης στην καθαριότητα κάποιων άλλων σημείων…και φυσικά στις εκδηλώσεις που κάνουμε και ειδικά στα γλέντια, είναι παρόντα όλα και δίνουν ότι καλύτερο μπορούν!

Αυτό είναι  το μεγάλο στοίχημα για μένα και τον αντιπροέδρου του συλλόγου που είναι  μεγαλύτερος ηλικιακά από τα υπόλοιπα παιδιά του Δ.Σ., στα παιδιά αυτά  να παραμείνει άσβεστη η  φλόγα και η αγάπη που έχουν για το χωριό τους… και αυτό είναι πραγματικά κάτι που θέλομε να το κρατήσομε, την αγάπη της νέας γενιάς  για το χωριό.

Σκέφτεστε πολύ σωστά, εύχομαι στην επόμενη συνέντευξη να μου πείτε ότι τα έχετε πετύχει όλα αυτά που έχετε όνειρο .

Να σας πω κάτι πραγματικά, αυτό το Δ.Σ. έχει μια τεράστια αποδοχή από το χωριό μας, αυτή την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου θέλουμε να του την ανταποδώσουμε, με τη δική τους πάντα συνδρομή, θα τους προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Όραμά μας είναι να αναδειχτούν οι αρχαιότητες και οι προσωπικότητες του χωριού μας.

 Από το 2002 που ήμουν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος είχα πει στον τότε υποψήφιο δήμαρχο, “δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα χρήματα, με ενδιαφέρει να πετύχουμε δύο πραγματάκια, την αναστύλωση των μνημείων - η οποία έγινε, και την ενοποίηση των αρχαιολογικών και βυζαντινών χώρων”, διότι το χωριό μας έχει 4 βυζαντινές εκκλησίες, 2 από τις οποίες έχουν αγιογραφίες!

Θέλουμε να γίνει μια ενοποίηση αυτών των χώρων, με ένα μονοπάτι πλακόστρωτο και φωταγωγημένο που θα καταλήγει στη πλατεία του χωριού μας… αυτή την υποτυπώδη πλατεία που έχει το χωριό μας.

Επιθυμούμε αυτοί οι χώροι να είναι επισκέψιμοι, να μπορεί να έρχεται ξένος κόσμος, να μπαίνει διαφορετική κουλτούρα στο χωριό μας, αυτό θα βοηθήσει όλους μας να γίνουμε καλύτεροι και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που αποτελούν το μέλλον του τόπου, το μέλλον του δικού μας χωριού. 

Πιστεύω ότι με τη συνδρομή όλων θα κάνουμε κάποια βήματα, ξέρω ότι ο στόχος είναι μεγάλος και ο πήχης είναι πολύ ψηλά, αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βάλουμε το νερό στο αυλάκι.

Πάνω από όλα είναι να καταφέρουμε νέους ανθρώπους να μπουν  στη διαδικασία.

Το χωριό φαίνεται πλούσιο, είναι;

Είναι. Εδώ η οικονομία των ανθρώπων στηρίζεται περισσότερο στην παραγωγή ελαιόλαδου, στα σταφύλια και στη καλλιέργεια  κηπευτικών. Βασικό προϊόν και  πηγή εσόδων για τους συγχωριανούς μου όμως είναι το ελαιόλαδο.

Πρόσβαση στη θάλασσα έχετε από εδώ… περνάει κόσμος;

Με πούλμαν όχι, η πιο κοντινή παραλία σε εμάς είναι οι Τρείς Εκκλησιές… έχει ξεκινήσει όμως ένα σημαντικό έργο, η ασφαλτόστρωση του δρόμου που θα περνάει υποχρεωτικά μέσα από το Χάρακα …  και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε να αξιοποιήσουμε το χωριό μας και τις βυζαντινές εκκλησίες του, γιατί μπορεί εκτός των  άλλων να γίνει τόπος προορισμού  εκκλησιαστικού τουρισμού… !

Οικονομικά πως τα πάτε, χρηματοδοτήστε από το Δήμο, από την Περιφέρεια, από άλλο φορέα… από συνδρομές ίσως Αθηναίων Χαρακιανών;

Είμαστε νέο εκλεγέν Δ.Σ., 40 ημερών περίπου και δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι συνέβαινε στο παρελθόν που δεν ήμουν στο Πολιτιστικό Σύλλογο, σίγουρα στηριζόμαστε από το Δήμο σε αυτές τις δύσκολες εποχές, επίσης έχουμε κάποια μικρά έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, όπως για παράδειγμα μια θεατρική παράσταση που προγραμματίζουμε στις 12 Αυγούστου - προσφορά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, με το έργο του Διονυσίου Σολωμού “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” και από την Περιφέρεια έχουμε επίσης μια πρόταση, για δωρεάν πάλι θεατρική παράσταση για τους κατοίκους του χωριού, η οποία πιθανόν θα είναι τα “39 σκαλοπάτια” ένα κινηματογραφικό έργο του Χίτσκοκ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι ο Δήμαρχός μας, αυτόν το λίγο καιρό που είμαστε στο σύλλογο, ο κ. Κοκοσάλης Μανώλης μας στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί, επίσης έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με το Τοπικό Συμβούλιο τον κ. Μπαριτάκη Γιάννη, όπως και με τον Δημοτικό Σύμβουλο που είναι συγχωριανός μας τον κ. Ανδρουλάκη Ζεβεδαίο, προσπαθούμε όλοι μαζί “πιέζοντας” να καταφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

 Παλιότερα υπήρχε Πολιτιστικός Σύλλογος και από τους Αθηναίους Χαρακιανούς  που πί προεδρίας του κ, Τάσου Μπαριτάκη δημιουργήθηκε  ένα δασάκι που σήμερα αποτελεί πνεύμονα πρασίνου.

Από ότι συμπεραίνω προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας, με εκδηλώσεις, με εράνους, από βοήθεια συμπολιτών σας...

Θέλω να πω ότι οι συγχωριανοί μου από πολύ παλιά στήριζαν την όποια προσπάθεια γινόταν στο χωριό μας, για παράδειγμα το οικόπεδο που έχουν κτιστεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο αγοράστηκε από συνεισφορές των κατοίκων, το οικόπεδο που φτιάχτηκε το Κέντρο Υγείας επίσης από προσφορές των κατοίκων!

Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλότιμοι, αν βλέπουν ότι κάτι πάει να γίνει βοηθούν, υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και προσπαθούν να πετύχουν πράγματα για το χωριό τους, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, πραγματικά στηρίζουν την όποια καλή προσπάθεια  γίνεται στο χωριό.

Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι κάποιοι πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων προσφέρουν μεγαλύτερο έργο από τους προέδρους του Τοπικού, είναι έτσι;

Δεν θέλω να το πω αυτό...  Κοιτάξτε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς, καμία φορά μπορεί να φαίνεται ότι εμπλέκεται σε θέματα που έχουν να κάνουν και με το Τοπικό Συμβούλιο, σημασία για μας δεν έχει ποιος θα  επιλύσει ένα πρόβλημα, αλλά να επιλυθεί το πρόβλημα - εγώ τουλάχιστον τέτοιου είδους προβλήματα και κολλήματα δεν έχω και το έχω πει και το έχω κάνει σαφές, σε όλους τους φορείς.

Με τους άλλους Πολιτιστικούς συλλόγους της Μεσαράς συνεργάζεστε;

Ναι. Ιδιαίτερα με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου μας έχουμε πολύ καλή συνεργασία, πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις - έρχονται στις δικές μας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να μας βοηθήσουν, φροντίζουμε να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις μας για να μπορεί ο κόσμος να τις παρακολουθεί και να συμμετέχει σε όλες, είναι πολύ καλή η συνεργασία που έχουμε και θέλουμε να την εξαπλώσουμε και σε επίπεδο Κρήτης.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι σα φιλοσοφία προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο του πολιτισμού, να κρατήσουν την παράδοση. Τι είναι παράδοση για εσάς στο Χάρακα;

Παράδοση γενικότερα είναι τα ήθη και τα έθιμα του τόπου,  οι καλές πρακτικές από τα προηγούμενα χρόνια και αυτές προσπαθούμε να ξαναθυμηθούμε εμείς οι μεγαλύτεροι και να τις μεταδώσουμε  στους νεότερους, που και αυτοί με τη σειρά τους θα τις μεταφέρουν στους πιο νέους.

Το κομμάτι της παράδοσης είναι βασικό για κάθε σύλλογο και για εμάς, θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, να αναδείξουμε τα κομμάτια της παράδοσής μας, για παράδειγμα σχεδιάζουμε την παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα, που είναι ο Πολιούχος του χωριού μας και γιορτάζει στις 27 Ιουλίου, να κάνουμε αναβίωση της καντάδας - έγινε και πέρσι και από ότι μου έχουν πει τα παιδιά, πραγματικά ενθουσιάστηκαν οι κάτοικοι, γιατί ήταν κάτι που δεν το είχαν ζήσει, εμείς οι μεγαλύτεροι το θυμηθήκαμε με συγκίνηση και βάλαμε σε αυτό το κλίμα και τους νεότερους ανθρώπους.

Βασικό κομμάτι της προβολής σας είναι “το χαράκι”, το κάστρο σας και η παράδοσής σας. Κάνετε κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση για αυτό;

Το “χαράκι” είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Εδώ θα’ θελα να πω κάτι, το 1998 μου είχε δώσει την ευκαιρία ένας καθηγητής μου, ο Αντώνης Χουρδάκης, να ψάξω και να βρω πρωτογενή βιβλιογραφία για το χωριό μας και την ιστορία του.

Έχω βρει ένα πολύτιμο, πρωτογενές υλικό από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, που αναφέρεται στην ιστορία του χωριού μας.

Ιδιαίτερα για το “χαράκι” δεν έκαναν μέχρι τώρα κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση, είχαμε κάνει πριν 2 χρόνια το παν Χαρακιανό Συνέδριο και είχαν ακουστεί πράγματα  και από άλλους συγχωριανούς μας, όπως τον μακαρίτη τον Θανάση Παλιούρα - καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων .

Εκεί είχαν ακουστεί κομμάτια της ιστορίας μας, αλλά ειδικά για το “χαράκι” και το Ενετικό Κάστρο όχι… δεν έχουμε κάνει κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση.

Πριν από μερικές μέρες, με πρωτοβουλία των γυναικών του χωριού - έχουμε και μια πολύ καλή αρχαιολόγο εδώ την κα Μαρία Σηφάκη, ανεβήκαμε πάνω στο βράχο και μας διηγήθηκε την ιστορία του φρουρίου και του περιβάλλοντα χώρου. Ήταν πράγματι πολύ ωραία εμπειρία.

Η επόμενη επίσκεψή μας θα γίνει στις Βυζαντινές εκκλησίες του Χάρακα, την Αγία Παρασκευή που έχει μέσα Αγίασμα και πολύ όμορφες τοιχογραφίες, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο που είναι στο κοιμητήριο του χωριού και τον Αφέντη Χριστό που είναι και αυτή Βυζαντινή εκκλησία.

Έχουν αναδειχτεί αυτά τα μνημεία... έχει εκδοθεί κάποιο βιβλίο;

Όχι δυστυχώς!

Αυτό είναι ένα άλλο προσωπικό όραμα για τον τόπο μου. Το υλικό  που έχω συλλέξει, θέλω να γίνει ευρύτερα γνωστό, όμως ζητάω και απευθύνομαι σε όλους τους συγχωριανούς μου και το είπα στο συνέδριο που είχαμε κάνει πριν 2χρόνια ότι, “υλικό έχω, να κάνουμε μια επιτροπή, προκειμένου να αξιοποιηθούν”.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην Ενετοκρατία .

Επίσης έχω στην κατοχή μου ιστορικά στοιχεία, όταν ο Χάρακας, το 1881 ήταν έδρα του ομώνυμου δήμου που αποτελούνταν από 32 χωριά και έφταναν από τον Αχεντριά  μέχρι τα Καπετανιανά.

Για  την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου μας, έχω πολύ υλικό, που ήταν το πρώτο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής - με έτος ίδρυσης το 1873 και είχε φτάσει το 1912 να είναι Ανώτερο Δημοτικό Σχολείο, έτσι λέγονταν τότε τα εξατάξια σχολεία στα οποία ο Διευθυντής ήταν δάσκαλος που είχε αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία της τότε εποχής με άριστα και έχω τη χαρά και την τιμή να έχω αντίγραφο του πτυχίου του διευθυντή της τότε εποχής Μιχάλη Παπαδάκη, που η καταγωγή του ήταν από τη Σητεία.

Να προσθέσω επίσης ότι η ιστορία του χωριού μας είναι τόσο μεγάλη, που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του να την μελετήσει και να την αναδείξει…, εγώ κάποια στιγμή, αν με αξιώσει ο Θεός, αυτό το υλικό θα το κάνω γνωστό στο κόσμο δε θα ονομάζεται η ιστορία του χωριού μου, θα ονομάζεται ( Ψηφίδες από την ιστορία του Χάρακα), θα είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι, σε σχέση με την πολύ μεγάλη ιστορία που έχει το χωριό μας.

Θα πρέπει να είχατε βάλει ήδη ανθρώπους να ασχολούνται και να μπαίνουν στο πνεύμα αυτής της διαδικασίας.

Ναι. Ήδη έχω ξεκινήσει, έχω απευθυνθεί σε ανθρώπους που έχουν συγγενικές ρίζες με κάποιες προσωπικότητες του χωριού, να μου δώσουν το όποιο υλικό διαθέτουν, φωτογραφικό ή οτιδήποτε άλλο… για παράδειγμα είχαμε  Βουλευτή, το Δημήτρη Αναγνωστάκη , τα χρόνια που η Κρήτη ήταν αυτόνομη επί Βενιζέλου, υπάρχει και φωτογραφία του που μπαίνουν στο καράβι μαζί με το Βενιζέλο και άλλους 14,σύνολο15 βουλευτές, που πήγαν στην Αθήνα για να υπογράψουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Έχω αντίγραφο ψηφίσματος του Δήμου Χάρακα, που ήταν υπέρ της Ένωσης το 1908, υπάρχει ένα υλικό, το οποίο είμαι πολύ μικρός εγώ για να μπορέσω να βουτήξω τόσο βαθιά σε αυτή τη μεγάλη ιστορία που έχει το χωριό μας και εδώ βέβαια χρειάζεται συνδρομή και άλλων… πιστεύω ότι θα την έχουμε.

Για τη φετινή χρονιά, από εδώ και πέρα τι προγραμματίζετε;

Πέρα από την αναβίωση του Κλήδονα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία πριν από μερικές μέρες, η επόμενη κατά πάσα πιθανότητα εκδήλωση θα είναι μια θεατρική παράσταση μέσω της Περιφέρειας, τα “39 σκαλοπάτια”… μετά έχουμε τη γιορτή του πολιούχου του χωριού μας Άγιου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου - γίνεται πολύ ξακουστό πανηγύρι - κάτω από το βράχο, έχουμε προγραμματίσει επίσης μια θεατρική παράσταση στις 12 Αυγούστου, τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”- στις 22 Αυγούστου, επειδή το χωριό μας παράγει αρκετά καρπούζια έχει καθιερωθεί και κάνουμε τη “Γιορτή του Καρπουζιού”, από κει και μετά έχουμε ένα ξωκκλήσι τον Άγιο Νικήτα - που παλαιότερα γίνονταν ιπποδρομίες στο χωριό μας και τα προηγούμενα Δ.Σ. προσπάθησαν να αναβιώσουν αυτό το έθιμο, είναι μέσα στη σκέψη μας και αυτό, αν τα καταφέρουμε να κάνουμε και εμείς στις 15 Σεπτέμβρη την “Αναβίωση των Ιπποδρομιών”.

Τα καλά χρόνια, οι ιπποδρομίες γίνονταν με Γιοργαλίδικα άλογα, τώρα οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να τα πετύχουμε όλα αυτά.

Προγραμματίζουμε ακόμη καντάδα την παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα.

Για να πάμε και στα λίγο πιο προσωπικά σας, είστε συνταξιούχος εκπαιδευτικός πλέον, τι σας άφησε αυτό το ταξίδι στην εκπαίδευση;

Αγάπη. Το ταξίδι στην εκπαίδευση μου έφερε αγάπη, έδωσα και πήρα αγάπη.

Μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα είναι να βλέπεις παιδιά με τα οποία συνυπήρξαμε για κάποια χρόνια σε κάποια αίθουσα διδασκαλίας και να σου φωνάζουν από μακριά “γεια σου δάσκαλε”, είναι ότι καλύτερο μπορώ να ακούσω σαν εκπαιδευτικός.

Το επάγγελμα το δικό μας,  έχει σαν βασικό συστατικό του την αγάπη στον άνθρωπο, εάν κατά την προσωπική μου άποψη, με ρωτάνε παιδιά “να γίνω δάσκαλός”; Λέω, “αν αγαπάς τους ανθρώπους γίνε”, θα είσαι επιτυχημένος! αν το κάνεις μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση, όπως πολλά παιδιά το έκαναν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, που υπήρχε πολύ μεγάλη απορροφητικότητα σε δασκάλους, τότε πιστεύω ότι ούτε εσύ δεν θα περνάς καλά, ούτε και οι μαθητές σου.

Η οικογένειά σας; είστε παντρεμένος… έχετε παιδιά;

Έχω 2 παιδιά, τον Γιώργο και την Ελένη. Ο γιος μου έχει τελειώσει Πληροφορική και η κόρη μου Κοινωνική λειτουργός και όπως όλα τα παιδιά της εποχής τους μια δουλεύουν και μια όχι.

5 μήνες απασχολούνται σε κάποιο πρόγραμμα και παίρνουν τα χρήματά τους μετά από άλλους 5 μήνες, είναι το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί τη νεολαία μας σήμερα.

Η σύζυγός μου είναι και αυτή εκπαιδευτικός, πιστεύω πως ότι προσφέρω στον τόπο αυτό, έχει να κάνει και με τη σύζυγό μου, με αφουγκράζεται καλύτερα, μου λέει τους προβληματισμούς της, τα κουβεντιάζουμε τα θέματα και με πιο κατασταλαγμένη γνώμη μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα πράγματα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να την ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, για την αγάπη που δείχνει σε μένα και τα παιδιά μας. Ονομάζεται Μαρίνα Στρατάκη και κατάγεται από την Ιεράπετρα.

Η οικογένεια… σας συμπαραστέκεται;… τα παιδιά σας είναι στο σύλλογο;

Τα παιδιά δεν είναι τόσο κοντά στο σύλλογο, γιατί οι υποχρεώσεις τους είναι τέτοιες που δεν τους επιτρέπουν να είναι κοντά στο σύλλογο. Δεν μένουν μόνιμα εδώ, οπότε υπάρχει ένα θέμα, αλλά πιστεύω ότι με τον καιρό θα γίνει και αυτό.

Τι λένε για το μπαμπά τους που ασχολείται με τα κοινά;

Όταν ήμουν πρόεδρος στον “Δομίνικο Θεοτοκόπουλο”, κάποιες φορές με αναζητούσαν γιατί έφευγα στις 6 το πρωί, ήμουν και Διευθυντής στο σχολείο και επέστρεφα 11 – 12 τη νύχτα! Τους έλειπα…

Ήταν όμως κάτι που πραγματικά το ήθελα, αλλά μου έδινε πολύ σωματική και πνευματική κούραση. Με είχαν στερηθεί τα παιδιά μου, αλλά σε γενικές γραμμές είναι παιδιά που δεν παραπονιούνται με αυτό που κάνω, ξέρουν ότι αυτό μου δίνει ζωή.

Θέλετε να μας πείτε κάτι για το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, με την εμπειρία που έχετε, πως βλέπετε τα πράγματα σήμερα για τα νέα παιδιά;

Να σας πω, ότι γίνονται προσπάθειες να μην γίνεται η διδασκαλία μετωπικά, δηλαδή ένας δάσκαλος να λέει - να λέει, να ζαλίζει τους μαθητές και μετά από λίγο οι μαθητές να κοιμούνται ή να κάνουν φασαρία.

Αυτό, εμπνευσμένοι δάσκαλοι και είναι  πολλοί στην εποχή μας το προσπαθούν, να είναι δηλαδή η εκπαίδευση βιωματική. Χρειάζεται να γίνουν πιο πολλά πράγματα, δεν μπορεί  ένα παιδί 6-7 χρονών να κουβαλάει μια τσάντα και να πηγαίνει στο σχολείο με 10 κιλά βιβλία!

Το παιδί στο τέλος δεν το αγαπάει το βιβλίο και γι’ αυτό βλέπουμε κάτι που πονάει την ψυχή του καθενός μας και ειδικά ενός εκπαιδευτικού, τελειώνοντας τα παιδιά να σκίζουν τα βιβλία τους… να τα πετάνε.

Στην εποχή της σύγχρονης κοινωνίας, δεν λέω να καταργηθεί το βιβλίο, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να γίνεται η διδασκαλία με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην φορτώνουμε τα παιδιά πάρα πολύ με μαθήματα και εργασίες έξω από το χώρο του σχολείου, να αφήνουν τις τσάντες τους στο σχολείο για να μπορούν να χαίρονται την παιδική τους ηλικία, παιδί = παιχνίδι και σήμερα δυστυχώς ιδιαίτερα στις πόλεις δεν έχουν το χρόνο και το χώρο να παίξουν, να χαρούν την παιδική τους ηλικία.

Στα χωριά  τα πράγματα είναι καλύτερα για τα παιδιά, αλλά και εδώ βλέπω ότι τα παιδιά τρέχουν από το πρωί ως το βράδι, είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους!

Κάποιο μήνυμα για τους συγχωριανούς σας, σχετικά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο;

Αυτό που θα ήθελα να πω στους συγχωριανούς μου και το ξέρουν πολύ καλά, είναι ότι χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων, ένα Δ.Σ. που απαρτίζεται από 9 άτομα δεν φτάνει, να γνωρίζουν ότι εμείς λειτουργούμε με βάση αυτό που έλεγε ο Μακρυγιάννης “εμείς και όχι το εγώ”, δεν θέλει κανείς να προβάλει τον εαυτό του, αφιερώνει ο καθένας από μας χρόνο και πολλές φορές και χρήμα, προκειμένου να αναδείξουμε όσο μπορούμε την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού μας, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, χρειαζόμαστε όλους τους φορείς και πιστεύω από τα δείγματα έχω μέχρι τώρα και δεν έχω λόγο να πιστεύω κάτι διαφορετικό, ότι θα έχουμε τη στήριξη όλων για να πετύχουμε ότι καλύτερο για το χωριό μας, στο τέλος της διετίας θα κάνουμε το ταμείο και εκεί θα δούμε αν τουλάχιστον έχουμε καταφέρει να κάνουμε κάτι που αφορά την ιστορία και τις αρχαιότητες του Χάρακα… είναι το μεγάλο μας όραμα.

Τι να περιμένουν από εσάς προσωπικά, στο τέλος της διετίας;

Θα δώσω ότι μπορώ, αυτό που θα περιμένουν από εμάς, από το Δ.Σ. και από μένα προσωπικά είναι ότι, θα δουλέψουμε με μεράκι, με εντιμότητα, με ήθος και ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια όλων.

Θα θέλατε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Ναι. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι για μια σπουδαία προσωπικότητα που είχαμε στο Χάρακα, τον καπετάν Χαράλαμπο Αγγελιδάκη,  ήταν οπλαρχηγός τα τελευταία χρόνια της επανάστασης και δυστυχώς λίγα πράγματα γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Ήταν αρχηγός Μεσαράς , είχε πάρει μέρος σε πολλές μάχες και ιδιαίτερα στην περιοχή του Γαζίου και τον Άγιο Μύρωνα, να αναφέρω ιδιαίτερα τη μάχη για την απελευθέρωση των Αρχανών, είχα διαβάσει ένα απόκομμα εφημερίδας ότι μαζί με τον Νταφώτη, που ήταν αρχηγός του τακτικού στρατού, αυτός που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της επανάστασης ήταν ο Αγγελιδάκης Χαράλαμπος και ήταν τότε 80 ετών έφηβος!,  Ήταν πραγματικά ένας σπουδαίος άνθρωπος και στη ζωή, αλλά και στις μάχες. Έχω συλλέξει από τη Βικελαία  Βιβλιοθήκη έγγραφα που απευθύνονται στον καπετάν Χαραλάμπη σαν Δημογέροντα, γιατί είπαμε ότι ο Χάρακας ήταν δήμος, για να τους διευθετήσει κάποιες υποθέσεις ή για να φροντίσει για την ίδρυση σχολείου στο χωριό τους, ήταν ένας άνθρωπος με πολύπλευρη προσφορά στο χωριό μας, που πρέπει να ακουστεί και να γίνει παραπέρα γνωστός.

Εσείς τον τιμάτε και τον θυμόσαστε από ότι βλέπω, οι συγχωριανοί σας γνωρίζουν αυτό το ιστορικό πρόσωπο;

Το γνωρίζουν, όχι όμως το μέγεθος της προσφοράς του στην πατρίδα.  Ο τάφος του σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, έχει κηδευτεί στο προαύλιο χώρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, δεν σώζεται.

Όπως σας είπα, είχε γίνει μια προσπάθεια από το προηγούμενο Δ.Σ. για προβολή της προσωπικότητας και των έργων του, υπάρχει και ένα μνημείο στην είσοδο του χωριού, ερχόμενοι από το Ηράκλειο, που πιστεύω ότι ήταν μια καλή προσπάθεια αυτή που έγινε, αλλά λίγη για τη προσφορά του!

Πρέπει να κάνουμε κάτι πραγματικά μεγάλο, που να αντανακλά το έργο και την προσφορά αυτού του ανθρώπου.

Γι’ αυτό σας είπα ότι είναι μεγάλη η ιστορία του Χάρακα και πρέπει να την αναδείξουμε και να είναι προσβάσιμο και επισκέψιμο το χωριό από κατοίκους άλλων περιοχών, όχι μόνο της Κρήτης αλλά του κόσμου όλου… τότε τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και για τους συγχωριανούς μου. Δεν παύει όμως να είναι ένα όραμα, το οποίο προσπαθούμε κομματάκι - κομματάκι να το κτίσουμε, μακάρι να μπορέσουμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι και οι επόμενοι άλλο ένα… σίγουρα αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλουν πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα.

θα ήθελα τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξη να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους των συγχωριανών μου, που μου δόθηκε η ευκαιρία να προβάλω κάποιες από τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου, αλλά και να δώσω μικρές ψηφίδες από την ιστορία του χωριού μας.

Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

 

mesaralive.gr  04 July, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα