Γιατί αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες – Πόσο θα πληρώσουν

  14 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Γιατί αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες – Πόσο θα πληρώσουν

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές έως 21,5 ευρώ, θα πληρώνουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, καθώς με την οριστικοποίηση του μέσου πληθωρισμού του 2023, «κλείδωσε» και η αναπροσαρμογή των εισφορών.

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (Ν.4670/2020), το πλαίσιο των εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή, αναπροσαρμόζονται με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους, όπως γράφει το sofokleoysin.gr.

Έτσι, οι εισφορές του 2024, θα αναπροσαρμοστούν με βάση τον μέσο πληθωρισμό του 2023, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 3,5%.  Για την ακρίβεια, το ποσοστό του μέσου πληθωρισμού, του έτους 2023 που θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ για την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών του 2024 είναι το 3,4648%.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ποσοστού οδηγεί σε αυξήσεις των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από 7,98 ευρώ για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία μέχρι και 21,50 ευρώ για την 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Για τους αγρότες, η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί, σε χαμηλότερα επίπεδα ήτοι από 4,75% για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία έως 12,88 ευρώ, για την 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΕΦΚΑ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες, υποχρεούνται να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, με βάση την οποία θα υπολογίζονται οι αυξημένες εισφορές από τον Ιανουάριο του 2024.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  14 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα