Γιορτάζει σήμερα το Άγιο Πνεύμα, η παλαιότερη εκκλησία του Τυμπακίου στην περιοχή  Μετόχι

mesaralive.gr  05 June, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γιορτάζει σήμερα το Άγιο Πνεύμα, η παλαιότερη εκκλησία του Τυμπακίου στην περιοχή  Μετόχι

Στο Τυμπάκι υπάρχουν τέσσερις ενορίες: του Αγίου Πνεύματος, του Αγίου Τίτου, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Ιωάννη στον Κόκκινο Πύργο.

Σήμερα, Εορτή του Αγίου Πνεύματος, γιορτάζει το Άγιο Πνεύμα στο Μετόχι Τυμπακίου, όπου και  χθες στον Εσπερινό αλλά και σήμερα, πολύς ήταν ο κόσμος που προσήλθε για να ανάψει το κεράκι του και να λάβει την ευλογία της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Το Άγιο Πνεύμα

Η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος είναι η παλαιότερη εκκλησία του Τυμπακίου. Η πρώτη εκκλησία χτίστηκε περί τον 14ο – 15ο αιώνα. Το ημικωνικό σχήμα επάνω από την πόρτα εισόδου της εκκλησίας και μέσα σε αυτό  το υπέρθυρο η εικόνα της Αγίας Τριάδος, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Παλαιολόγειων χρόνων, μαρτυρούν ότι πρόκειται για βυζαντινή εκκλησία.  Σύμφωνα με τον Χ. Γεωργιλάκη, η ερημοποίηση της περιοχής για 150 χρόνια είχε ως συνέπεια η εκκλησία να εγκαταλειφθεί και το μεγαλύτερο μέρος της να καταστραφεί. Η αναστήλωση της ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1844, ημερομηνία που υπάρχει στο κεφαλάρι της πόρτας. Στο Άγιο Πνεύμα φυλάσσονται οι εικόνες “Ρίζα του Ιεσσαί” -η αναπαράσταση της οποίας ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο- και “Τα Εισόδια της Θεοτόκου”. Η εκκλησία περιβάλλεται από πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία στην οποία υπάρχουν διάσπαρτα παρτέρια με δένδρα και λουλούδια.

Κρητικό γλέντι

Όπως  και κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος «Το Μετόχι», διοργανώνει σήμερα κρητικό γλέντι!

Καλεσμένος όλος ο κόσμος να διασκεδάσει με το Γιώργο Νικηγόρου Ζερβάκη. Μαζί του ο Μιχάλης Παχάκης, ο Δημήτρης Ζωγραφάκης, ο Μιχάλης Μπουτσάκης, ο Αντώνης Γεωργιλαδάκης και ο Νίκος Παγωμένος.

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6934039881

 

mesaralive.gr  05 June, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα