Γιώργος Μπαλταδώρος, ο πιλότος του Mirage που έχασε τη ζωή του

  12 April, 2018 ΚΟΣΜΟΣ
Γιώργος Μπαλταδώρος, ο πιλότος του Mirage που έχασε τη ζωή του

Ο πιλότος του μοιραίου πολεμικού αεροσκάφους, που κατέπεσε στα ανοιχτά της Σκύρου.

Μιράζ 2000-5 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 μίλια βορειανατολικά της Σκύρου, με αποτέλεσμα ο χειριστής του να χάσει την ζωή του.

Πρόκειται για τον Γιώργο Μπαλταδώρο που υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο ιπτάμενος που έχασε την ζωή του, στην πτώση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου. Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης, καθώς και στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι νεκρός.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Epsilon» και γράφει το iefimerida.gr έχει οικογένεια με τρία παιδιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος χειριστής του Mirage 2000-5 δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του.

Την είδηση του θανάτου του πιλότου έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το χρονικό του τραγικού συμβάντος

Το μαχητικό επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στο κεντρικό Αιγαίο. Η διαδικασία αναχαίτισης είχε ολοκληρωθεί. Τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν αποχωρήσει από FIR Αθηνών και το ελληνικό μαχητικό επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης, που αποτελεί τη βάση του αεροσκάφους στη Σκύρο. Το αεροσκάφος ανήκει στο δυναμικό της βάσης στην Τανάγρα Βοιωτίας, ωστόσο βρισκόταν στη βάση της Σκύρου λόγω του ότι ήταν "σε κατάσταση ετοιμότητας".

Ο πιλότος του Νο 2 αεροπλάνου του σχηματισμού, λίγο πριν την προσγείωση τους στη βάση τους, ανέφερε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι έχασε από το οπτικό του πεδίο το αεροπλάνο Νο 1 του σχηματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού που προέβη σε αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός και μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στήθηκε για τον εντοπισμό του χειριστή του μοιραίου αεροσκάφους, ο οποίος βρέθηκε τελικά νεκρός.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ 

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για τον θάνατο του πιλότου

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου του αεροσκάφους Mirage 2000-5, που κατέπεσε σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.

«Εκ μέρους όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μας για τον θάνατο του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Η Βουλή των Ελλήνων αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη του. Έφυγε υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας αλλά θα μείνει για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη μας.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του πιλότου

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδλέλφους του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Στην οικογένεια του εκλιπόντα, και στα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

  12 April, 2018 ΚΟΣΜΟΣ