Γυναίκες – 8 Μαρτίου 2019

mesaralive.gr  08 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γυναίκες – 8 Μαρτίου 2019

Λες και δεν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε! Από τους πρώτους αγώνες των γενναίων – πρωτοπόρων γυναικών με ελεύθερο πνεύμα για περισσότερα δικαιώματα και μια θέση στον κοινωνικό ιστό!

Ήταν γενναιότητα τότε σε δύσκολους καιρούς χωρίς προοπτικές για τις γυναίκες, να ξεσηκωθούν να ξεβολευτούν και αν αποτινάξουν τον ζυγό τον αιώνιο των ανδρών. Να χαμογελάσουν στο φως και να μη διστάσουν να ξεκινήσουν τους αγώνες. Αγώνες που συνάντησαν πολλά εμπόδια στην ανδροκρατούμενη παγκόσμια κοινότητα. Τα δικαιώματα πρέπει να είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους, όχι διακρίσεις και κυρίως όχι βία λεκτική, σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική!

Θα ήθελα να μην έγραφα για επαναστάσεις των ανθρώπων για την διεκδίκηση των αυτονόητων αγαθών, αλλά οι αιώνες χαράζουν την ιστορία στις πλάτες της Γης κι εμείς κάνουμε μονάχα τα πρώτα – δειλά βήματα του παιδιού που μόλις μαθαίνει να περπατάει.


Σκεφτείτε τη βία την πρόσφατη του πατέρα απέναντι στην 6χρονη κόρη του και τον στραγγαλισμό της από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα! Την γυναίκα που υπέστη αφόρητη κακοποίηση και υπέκυψε στην μοίρα της από τον βίαιο άντρα της. Φώναζε και εκλιπαρούσε την κοινωνία ότι φοβόταν τον σύντροφό της αλλά όλοι έκλειναν τ αυτιά τους δεν ήθελαν να ακούσουν δεν ήθελαν να μετέχουν στο δράμα για τί θα έπρεπε να πάρουν θέση και να βρουν λύσεις! Τώρα όμως που ο θάνατος σκόρπισε το σκοτάδι του, η κοινωνία βγήκε από το καβούκι της και το σκιερό κελί της στο οποίο χρόνια είναι κρυμμένη και εκτίμησε το γεγονός και τόσα άλλα ακόμη δίνοντας με σοβαρό ύφος την κριτική της! Τι Υποκρισία στ’ αλήθεια! Τι Φαρισαϊσμός!
Τώρα που άλλο γεγονός ενδοοικογενειακής βίας βγήκε στο φως και πάλι η κοινωνία κουφή, τυφλή, ανάπηρη ν αντιδράσει έγκαιρα, γρηγορεί όμως για να δικάσει και να καταδικάσει έτσι εύκολα και ανώδυνα όπως έχει μάθει από τη γέννηση αυτού του μάταιου κόσμου!
Αναρωτιέμαι τι έγινε η τόση γνώσης πού πήγε; Μόνο στις επετείους κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου στην αυγή της Άνοιξης θυμόμαστε πως υπάρχει ένα είδος προς εξαφάνιση – όπως αφελώς – ακούστηκε από τηλεοπτικό παράθυρο;


Φανταστείτε πως ο μεγάλος φιλόσοφος της Ελληνιστικής εποχής, Αριστοτέλης, πίστευε ότι οι γυναίκες θα φέρουν αναταραχή , κακό και ήταν εντελώς άχρηστες!
Ενθυμούμενοι τη θέση της γυναίκας στην αρχαία κλασική Αθήνα αλλά και στην πειθαρχημένη Σπάρτη διαπιστώνουμε πως η δημοκρατική κατά τα άλλα κλασική Αθήνα έδινε ελάχιστο χώρο στις γυναίκες έως και καθόλου ενώ η Σπάρτη παραχωρούσε πολλά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες στη γυναίκα, τη θεωρούσε πολύτιμη και απαραίτητη στην κοινωνία.
Δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε την Καλλιρρόη Παρρέν από το Ρέθυμνο η οποία παίρνει το πτυχίο της δασκάλας το 1878 από το Αρσάκειο. Το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών» απευθυνόταν σε γυναίκες κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά. Στόχος της ήταν ν αφυπνίσει τις συνειδήσεις των γυναικών της τότε εποχής. Προετοίμασε το έδαφος για το δικαίωμα της Ελληνίδας στα κοινά – ψήφο αλλά και μόρφωση.


Η βία κυριαρχεί στον αιώνα μας κυρίως η ενδοοικογενειακή βία και ας θυμηθούμε πρόσφατα στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «Η βία πρέπει να λάβει τέλος και αυτή είναι μια συλλογική πρόκληση για όλη την κοινωνία και τον καθένα από εμάς. Το να θυμόμαστε τα θύματα σημαίνει ότι αρχίζουμε να ενεργούμε»!
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν αφορμή γενομένης της σημερινής παγκόσμιας μνήμης να συνετιστούμε ως κοινωνία ως δικαιοσύνη και να προστατεύουμε τα δικαιώματα των γυναικών δίκαια σε μια σύγχρονη κοινωνία που δημιουργεί το πεδίο ελεύθερης δράσης

 

 

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  08 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ