Η ανησυχία για την μεγάλη έξοδο του Αυγούστου και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

  31 July, 2021 ΑΡΘΡΑ
Η ανησυχία για την μεγάλη έξοδο του Αυγούστου και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Από το πρωί του Σαββάτου αναμένεται μαζική αποχώρηση από τα αστικά κέντρα καθώς οι αδειούχοι του Αυγούστου σπεύδουν στα λιμάνια και στις εθνικές οδούς, με τα νησιά και οι υπόλοιποι παραθεριστικούς προορισμούς να γεμίζουν ασφυκτικά, την ώρα που ο κορονοϊός και η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνουν.

Η αγωνία για όσους μεταβαίνουν στα νησιά για διακοπές είναι μεγάλη, καθώς σε πολλά από αυτά τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και κάποια «φλερτάρουν» ακόμα και με... lockdown εν μέσω της τουριστικής περιόδου, ενώ την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ θέτει σε ετοιμότητα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κορονοπάρτι. 

Έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ 

Η ΕΛ.ΑΣ ενόψει του Σαββατοκύριακου κατά το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά και λόγω των αδειών του Αυγούστου συνέστησε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο την αποφυγή συνωστισμού και της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Την Παρασκευή στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας την Παρασκευή ήταν συγκεντρωμένο πλήθος τουριστών προκειμένου να αποβιβαστούν στα πλοία και να ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κατεχάκη αποφασίστηκαν τα εξής στο πλαίσιο της αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα:

γενικευμένοι και καθολικοί έλεγχοι σε 24ωρη βάση
730 δόκιμοι που βρίσκονται ήδη στα νησιά θα πραγματοποιούν ελέγχους
20μελή κλιμάκια θα επιτηρούν όλα τα νησιά
«μυστικοί» αστυνομικοί, δηλαδή ακόμα και άνδρες της Ασφάλειας θα πραγματοποιούν ελέγχους 

Κορονοπάρτι... παρά τα βαριά πρόστιμα

Την ίδια ώρα, απτόητοι εξακολουθούν να είναι δεκάδες πολίτες της χώρας, οι οποίοι παρά τα κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται και τους αυξημένους ελέγχους, διοργανώνουν κορονοπάρτι και ζουν σαν να αδιαφορούν συστηματικά για όσα συμβαίνουν. Στην Αχαϊα ένας άνδρας κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ, αφού νοίκιασε το οικόπεδο του ώστε να διοργανωθεί γλέντι γάμου με περισσότερα από 200 άτομα. Στη Μύκονο επίσης επιβλήθηκε το ίδιο πρόστιμο σε άνδρα που διοργάνωσε κορονοπάρτι.

Τα νησιά που δεν αποκλείεται να δουν lockdown

Tην Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.845 κρούσματα ενώ από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως στα νησιά εντοπίζονται πολλές λοιμώξεις. Σε συγκεκριμένα μάλιστα, όπως η Μύκονος και η Ίος, που ανέκαθεν φημίζονταν για την κοσμοσυρροή τους, διοργανώνονται ακόμα και κορονοπάρτι παρά τους συνεχείς ελέγχους.

Yπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη σήμα κινδύνου εξέπεμψε ανοιχτά για μια σειρά από περιοχές - και ειδικότερα νησιά - ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη Μύκονο και την Ίο, τονίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γα τα εξής νησιά:

Ζάκυνθος

Τήνος

Λευκάδα
Σαντορίνη
Πάρος
Ρόδος

Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».

Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

Πώς διαμορφώνεται ο νέος επιδημιολογικός χάρτης - Οι περιοχές που ανεβαίνουν επίπεδο

Tην ίδια ημέρα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε. Το χρώμα της κάθε περιοχής καθορίζει και τα μέτρα που επιβάλλονται κάθε φορά όταν κριθεί απαραίτητο.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

 

  31 July, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα