Η «βασίλισσα των κομμάτων» γράφει για την Ελλάδα

  26 April, 2019 ΑΡΘΡΑ
Η «βασίλισσα των κομμάτων» γράφει για την Ελλάδα

Οταν η Μαίρη Νόρις ήταν ακόμα φοιτήτρια, η πρώτη της επαφή με την αρχαιοελληνική μυθολογία είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαγεί από τις ενοχές που την καταδίωκαν εξαιτίας ενός τραυματικού γεγονότος της παιδικής της ηλικίας.

 Εκτοτε, η 67χρονη σήμερα συγγραφέας και επί πολλά χρόνια διορθώτρια κειμένων στο περιοδικό New Yorker, αφοσιώθηκε στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τα μνημεία, τη γεωγραφία και τους ανθρώπους της, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να εγκατασταθεί για ένα διάστημα στην Αστόρια.

Στο νέο αυτοβιογραφικό βιβλίο της με τίτλο «Greek to Me: Adventures of the Comma Queen», η «βασίλισσα των κομμάτων», όπως αποκαλεί τον εαυτό της εξαιτίας της εμμονής της με τη σωστή χρήση των σημείων στίξης, μοιράζεται το πάθος της με τον αναγνώστη και αφηγείται τις «ελληνικές» περιπέτειές της που καλύπτουν περίοδο σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών. Κι αν οι περιγραφές τοπίων ή εδεσμάτων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όποιον έχει μεγαλώσει ή ζήσει στην Ελλάδα, η προσέγγιση της Νόρις είναι ξεχωριστή ακριβώς γιατί συνδυάζει τις γνώσεις και τους προβληματισμούς ενός «επαγγελματία» της γλώσσας με την περιέργεια ενός διψασμένου για μάθηση ταξιδιώτη. Ανατρέχοντας στην ιστορία των σημείων στίξης, από την «εφεύρεση» των κενών ανάμεσα στα γράμματα και την πρώτη χρήση του κόμματος, εκφράζει τη θλίψη της για την τάση των χρηστών του Ιντερνετ σήμερα να τα θυσιάζουν στον βωμό της ταχύτητας. Θαυμάζει τη χρήση των επιθέτων στα ομηρικά έπη, ενθουσιάζεται με τις ιστορίες διαφόρων λέξεων, περιγράφει την αλφάβητο ως «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας» και τα αρχαία ελληνικά ως «αρχεία του παρελθόντος που διαφυλάσσουν όσα πραγματικά οφείλουν να γνωρίζουν οι άνθρωποι». Ενδιαμέσως, η συγγραφέας ανασύρει από τη μνήμη της περιστατικά από την πολυετή καριέρα της στη διόρθωση του New Yorker, επιτρέποντας στον αναγνώστη να κρυφοκοιτάξει στα άδυτα του σημαντικού περιοδικού.

Γεννημένη το 1952 στο Κλίβελαντ του Οχάιο, η Μαίρη Νόρις σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και άρχισε να εργάζεται στο περιοδικό New Yorker το 1978. To πρώτο βιβλίο της, «Between You & Me. Confessions of a Comma Queen», συνδυάζει την αυτοβιογραφία με ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγγλική γραμματική, το συντακτικό και φυσικά τα σημεία στίξης. Το «Greek to me» μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις W. W. Norton.

 

  26 April, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα