H ΔΕΗ στην Κρήτη «τρεχει» για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ

energypress.gr  08 March, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
H ΔΕΗ στην Κρήτη «τρεχει» για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ

Επείγουσες “fast track” διαδικασίες, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια, επιστρατεύει η κυβέρνηση για τη μεταφορά και εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Κρήτη, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Οι μονάδες αυτές μπορεί να είναι αεριοστροβιλικές ή και τα γνωστά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) που μπορεί να νοικιάσει ή να μεταφέρει η ΔΕΗ από τη Ρόδο κ.λπ.

Στην τροπολογία για τον επαναληπτικό διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνεται ειδική διάταξη για την κατά παρέκκλιση μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων σε υφιστάμενους σταθμούς στη Κρήτη, προκειμένου να διασφαλίσουν την ενεργειακή της επάρκεια το 2020, μετά την απόσυρση των πιο παλιών μονάδων (στο τέλος του 2019) και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μικρή διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου, κι ενώ η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

Εξάλλου ακόμη και μετά τη λειτουργία του μικρού καλωδίου που τοποθετείται κάπου μέσα στο 2020, και στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική το 2022, θα προκαλείται στο σύστημα έλλειμμα ισχύος έως και 200 MW, σύμφωνα με κοινή μελέτη των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.

Κι αυτό καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να αποσύρει μια σειρά από πετρελαϊκές μονάδες στη Κρήτη, λόγω των αυστηρών κοινοτικών περιορισμών που τίθενται σε ισχύ κατά το διάστημα 2020–2021.

Το πρόβλημα είναι μείζον, καθώς στα τέλη του 2019 πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν οι παλαιές ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες Αθερινόλακκος ισχύος 195 MW, Λινοπεράματα (243 MW) και Χανίων (290 MW), όπως έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ο Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε, παρά τα όσα υποστήριζε αρχικά η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω αθροίζουν συνολικά 728 MW, που σημαίνει ότι σε ένα νησί που κάθε χρόνο βουλιάζει από τον τουρισμό και η ζήτηση για ρεύμα κάνει ρεκόρ, η μεταφορά νέων μονάδων είναι εξαιρετικά επείγουσα. Σήμερα η ζήτηση στην Κρήτη ανέρχεται στα 630 MW – ήδη το περασμένο καλοκαίρι η ΔΕΗ νοίκιασε πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη- ενώ το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW. Τα Λινοπεράματα μάλιστα πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους όταν θα ηλεκτριστεί το μικρό καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης.

Χαρακτήρα του επείγοντος

Και επειδή ο στόχος ολοκλήρωσης της διασύνδεσης Κρήτης -Πελοποννήσου μέσω του μικρού καλωδίου, ισχύος 150-180 MW, ναι μεν έχει τεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο δεν αποκλείεται ως τότε να μην είναι ακόμη έτοιμη, η τροπολογία προβλέπει, και μάλιστα με “το χαρακτήρα του επείγοντος”, τη μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία στη Κρήτη, πρόσθετων μονάδων για την κάλυψη του όποιου ελλείμματος διαπιστώνεται.

Σε αυτήν ακριβώς την λογική, η ρύθμιση αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών, προβλέποντας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ότι δεν θα απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας για τις εργασίες αποξήλωσης και εγκατάστασης των μεταφερόμενων μονάδων και του βοηθητικού τους εξοπλισμού.

Επίσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων, η ρύθμιση χορηγεί άδεια εγκατάστασης έως 2 χρόνια στις νέες μονάδες, οι οποίες υποχρεούνται να τηρούν την υφιστάμενη νομοθεσία για τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Από τη δική της πλευρά, η ΔΕΗ υποχρεούται εντός 6 μηνών από την ψήφιση του νόμου, να υποβάλλει στην αρμόδια πολεοδομική αρχή όλα τα απαραίτητα έγγραφα των νέων εγκαταστάσεων.

 

energypress.gr  08 March, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ