Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα του Β’ Συνεδρίου των Αστερουσίων (φωτο)

  14 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα του Β’ Συνεδρίου των Αστερουσίων (φωτο)

Τα χωριά των Αστερουσίων έχουν την τιμητική τους σ’ αυτό το συνέδριο, που χάρη στον αγώνα του Κέντρου της Κρητικής Λογοτεχνίας και του προέδρου κου Μουτζούρη Κώστα, για δεύτερη φορά αναδεικνύονται και βγαίνουν στο φως οι πιο κρυφές πτυχές του πολιτισμού και της ιστορίας των.

Η δεύτερη ημέρα άρχισε με την ξενάγηση στην έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας του διακεκριμένου επιστήμονα και φωτογράφου κου Γιώργου Βαρδακη αλλά και του έτερου επιστήμονα κου Κωνσταντίνου Παπαδάκη με θέμα: «Παλιές και σπάνιες ελληνικές εκδόσεις στην Ιερά Μονή Απεζανών».

Μετά το ταξίδι στη θέα καλλιτεχνικών ατραπών ο καθηγητής Αρχαιολογίας κος Διαμαντής Παναγιωτόπουλος μας ξενάγησε στην ιστορική μνήμη της περιοχής, ρίχνοντας φως σε άγνωστες και μη εξερευνημένες περιοχές οι οποίες είδαν το φως χάρη στην επιστημονική έρευνα με την βοήθεια των ντόπιων. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε  ένας ντόπιος στη θέα των οστών που ήταν σκόρπια στα χώματα της ανασκαφής: « Πόσο δάκρυ έχουν πιει αυτά τα χώματα»!

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των αξιόλογων αρχαιολόγων κ.κ. Αντώνη Βασιλάκη, Ιωάννη Βολανάκη και Κωνσταντίνου Τσιαμπάση. Διατυπώθηκε η απογοήτευση των στην προσπάθεια να βρουν σημάδια από τη Λασαία [Καλοί Λιμένες] επί ματαίω γιατί άλλοι θέλησαν να τα αφανίσουν προς ίδιον όφελος καθιστώντας φτωχότερο τον Πολιτισμό μας!

Η εισήγηση του κο Παπαδάκη Κωστή αναφορικά με τον σπουδαίο ιεράρχη μακαριστό κυρό Βασίλειο Μαρκάκη μας γνώρισε ένα σπουδαίο εργάτη της πίστης , του λαού της Μεσαράς αλλά κι έναν επαναστάτη πατριώτη!

Μίλησαν επίσης ο φιλόλογος κος Πελαντάκης για την Μεσαρέ και τον Κόφινα μέσω της γλωσσολογικής και  ετυμολογικής προσέγγισης. Ο Χαρτογράφος κος Μιχάλης Σπυριδάκης μας μίλησε για τους ιερούς συμβολισμούς των Αστερουσίων και την ευρύτερη περιοχή στην εποχή του χαλκού. Σπουδαίες εισηγήσεις, έρευνες και συζητήσεις που έφεραν και φέρνουν στο φως σαν σε ανασκαφή λόγου τεκμηριωμένου, την ιστορική αλήθεια.

Από τη συζήτηση της δεύτερης μέρας δεν  μπορούσαν να απουσιάζουν οι ήρωες των Αστερουσίων που οι κ.κ. Σανουδάκης, καθηγητής Ιστορίας και Ζαχαρίας Καλοχριστιανάκης ανέδειξαν τη δράση των Μιχαήλ Κουρμούλη του άρχοντα και καπετάνιου του 1821, και τον καπετάν Γιάννη Αϊνικολιώτη τουρκομάχο και σωτήρα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο διδάκτωρ Γλωσσολογίας κος Ιωσήφ Περάκης μας άνοιξε ένα παράθυρο της καθημερινής ζωής των Αστερουσίων χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο της τοπικής κοινωνίας και μέσα από λήμματα Λεξιλογίου, αναφέρθηκε στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ακολούθησαν αναφορές στη ντοπιολαλιά των Αστερουσίων και η θέση του τοπικού ιδιώματος στην Εκπαίδευση με την φιλόλογο κα Ελένη Λυκάκη. Τελείωσε η διαδρομή στον χρόνο και κατά κάποιο τρόπο στις βαθιές ρίζες των χωριών των Αστερουσίων μέσω της γλώσσας, του κρητικού τοπικού ιδιώματος, ιδιωματισμών σε παράλληλη εκφορά με το σήμερα από τον κο Αλέξανδρο Κατσαπρακάκη οδοντίατρο και συγγραφέα.

Η τρίτη ημέρα στη Λιγόρτυνο ήταν ουσιαστική και ταξιδιάρικη στη θύμηση. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της Ιστορίας μας και της Παράδοσης, πλημμύρισε  η ψυχή μας συγκίνηση. Με αποκορύφωμα το ξέσπασμα της κας  Καραταράκη αναφερόμενη στην Πατρίδα των παιδικών της χρόνων και στις δραματικές αλλαγές που ο χρόνος έφερε και χάραξε στις πλάτες των δεκαετιών που πέρασαν, ανεξίτηλα!

Πολλή σημαντική η ενδελεχής αναφορά της κας Κατερίνας Σφακιανάκη – Hausner προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας Χάρακα,  στην πορεία της περίθαλψης στο χθες – σήμερα – αύριο.

Ο Χάρακας, το Μεσοχωριό και η Λιγόρτυνος που φιλοξένησαν τις δυο αυτές ημέρες το Συνέδριο, αγκάλιασαν με περισσή θέρμη και φιλοξενία τους συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου, η προσφορά των πολιτιστικών Συλλόγων και των Τοπικών Κοινωνιών, είναι ανεκτίμητη.

Τελευταία ημέρα του Β’ Συνεδρίου Αστερουσίων θα είναι την Κυριακή 14 Ιουλίου, με σπουδαίους ομιλητές και πολύ σημαντικές εισηγήσεις. Τις εργασίες θα φιλοξενήσει το γραφικό χωριό Αχεντριάς.

Εύα Καπελλακη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

  14 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ