Ολοκλήρωθηκε το Συνέδριο Αστερουσίων - Στη φωλιά των αετών

mesaralive.gr  15 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ολοκλήρωθηκε το Συνέδριο Αστερουσίων - Στη φωλιά των αετών

Είναι κάπως παράξενο να λες πως περπατείς στις αετοφωλιές και αγγίζεις με το δάκτυλο τον ουρανό, αλλά είναι αληθινό! Έχεις αυτή την αίσθηση όταν ακροπατείς στο στενό δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του βουνού, στα Αστερούσια και βλέπεις τον Αχεντριά. Νομίζεις ότι ανεβαίνεις στον ουρανό κι εκεί ανοίγεται ένα παράθυρο στον Παράδεισο.

Στων αετών το δρόμο λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να διαβούμε την Κυριακή 14 Ιουλίου και να παρακολουθήσουμε τις ενδιαφέρουσες συνεδρίες της τέταρτης ημέρας του Β’ Συνεδρίου των Αστερουσίων.

Η προσπάθεια του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας είναι σημαντική και τιτάνια. Η προσφορά του Προέδρου κου Μουτζούρη Κώστα είναι μοναδική κι ανεκτίμητη. Αρκάς ο ίδιος αγάπησε τούτο το νησί και έγινε ένας αυθεντικός Κρητικός πλάι στην Κρητικιά σύζυγό του.

Το να οργανώσεις ένα Συνέδριο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση κυρίως τούτους τους άνυδρους καιρούς, πολύ περισσότερο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Εκείνος – ακούραστος εργάτης των γραμμάτων με υπομονή και επιμονή εργάστηκε ακατάπαυστα, ό ίδιος ομολογεί δυο χιλιάδες ώρες, για να υλοποιηθεί με επιτυχία τούτη η προσπάθεια.

Η ιστορική διαδρομή του Αχεντριά όπως και η αναφορά στις μονές του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Νικήτα από τους αξιολογότατους εισηγητές ιστορικούς και λαογραφικούς ερευνητές κο Κατσαπράκη Γιώργο και κο Φιλιππάκη Αντώνη, ήταν δροσερή πηγή αστείρευτης γνώσης που αγκάλιασαν με περισσή σπουδή όλοι οι ευρισκόμενοι στη συνεδρία.

Ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα, έγιναν προτάσεις και  ενημερώσεις για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της υλοποίησης έχοντας γνώση των πραγμάτων. Έτσι ώστε να μπορούμε ν’ απαντήσουμε στην ερώτησή του  φιλόλογου κου Γιώργου Μαυρομανωλάκη «Πάμε καλά ή να γιαγείρω»; Να μπορούμε να δώσουμε μια σαφή απάντηση στον γιατρό κο Σταυρουλάκη Μανώλη, ο οποίος θέλει διακαώς εδώ και 5 χρόνια να δωρίσει τους 40.000 τόμους βιβλίων του στην βιβλιοθήκη του Χάρακα και αγωνίζεται επί ματαίω για ν’ αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» του Δημάρχου!!!

Το Β’ Συνέδριο των Αστερουσίων με το πέρας των εργασιών του έβαλε τα θεμέλια με επιτυχία, τώρα περιμένει πολλή δουλειά όλους μας – πολίτες κι πολιτεία -  για τη υλοποίηση όλων αυτών που προτάθηκαν, για την καλύτερη και γρήγορη ανάπτυξη του τόπου, για να μη γιαγείρουμε προς τα πίσω ποτέ πια αλλά να πούμε όλοι μαζί:

«Πάμε καλά»!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικόs και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  15 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα