Η κόντρα του «Αλατσά» και του «Θεού» στην Καλοκαιρινού

newshub.gr  10 June, 2020 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Η κόντρα του «Αλατσά» και του «Θεού» στην Καλοκαιρινού

«Σπουργίτες του πεζοδρομίου», οι καραγωγείς. Οι άνθρωποι που αναλάμβαναν να μεταφέρουν τα κοφίνια, τις βούργιες, τα πεσκέσια και τα λοιπα πράγματα όσων έφταναν στο Ηράκλειο, στη Χανιώπορτα, ως το Μεϊντάνι, από όπου οι πολίτες επιβιβάζονταν στα λεωφορεία για να μεταβούν στις διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.

Οι καραγωγείς, οι αχθοφόροι με τα τεράστια καρότσια, ήταν οι άνθρωποι που έβγαζαν από τεράστιο κάματο τους ταξιδιώτες. Έπαιρναν την πλατιά στράτα (τη λεωφόρο Καλοκαιρινού) και ανηφόριζαν προς το Μεϊντάνι. Μάλιστα κάποιες φορές, ήταν τέτοιο το βάρος των πραγμάτων στα καρότσια, που σε κάποιο σημείο, κοντά στη σημερινή οδό Ίδης, ζητούσαν τη βοήθεια των πολιτών για να βγάλουν την ανηφόρα. Μόλις ξεφόρτωναν αμέσως έπαιρναν τον κατήφορο για να προλάβουν το επόμενο λεωφορείο.

Δυο εξ αυτών ήταν οι θρυλικοί «Αλάτσας» και «Θεός», οι οποίοι είχαν μια άτυπη κόντρα μεταξύ τους. Έκαναν ενίοτε και αγώνες ταχύτητας ως τη Χανιώπορτα για να δουν ποιος θα φτάσει πρώτος. Σε μια από αυτές όμως έγινε το «σώσε». Στο ενδιάμεσο της διαδρομής περίπου, εκεί όπου βρίσκονταν τα ψαράδικα, υπήρχαν νερά στο δρόμο. Νερά υπήρχαν εκεί σχεδόν μόνιμα αφού οι ψαράδες καθάριζαν τα ψάρια τους.

Αν και έμπειροι κουμανταδόροι των καροτσιών τους, δεν ήταν λίγες οι φορές που ακροβατούσαν πραγματικά με τα καρότσια τους.

Εκείνη την ημέρα, έτρεχαν σαν τρελοί! Μάλιστα για να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα το καρότσι, οι ίδιοι βρίσκονταν στον αέρα, ισορροπώντας το σώμα τους με το βάρος του καροτσιού.

Ο «Αλάτσας» εκείνη τη μέρα, από λάθος υπολογισμό έχασε τον έλεγχο του καροτσιού. Αρχικά γλύτωσε στο τσακ την είσοδο του στο ζαχαροπλαστείο του Νεοκοσμίδη. Όμως δε γλύτωσε το απέναντι κατάστημα, του Πορταλάκη. Το καρότσι καβάλησε το πεζοδρόμιο και έπεσε πάνω στα σακιά με τα όσπρια και τα λοιπά προϊόντα, με συνέπεια 5-10 σακιά με φασολάκια, φακές και άλλα όσπρια να χυθούν στο δρόμο! Ήταν σαν να έσκασε μια βόμβα μέσα στο μαγαζί!

Το σοκ για τον καταστηματάρχη ήταν μεγάλο. Ο «Αλάτσας» σα να μη συμβαίνει τίποτα συνέχισε την κόντρα του με το «Θεό», την ώρα που ο μαγαζάτορας τράβαγε τα μαλλιά του για το κατεστραμμένο του εμπόρευμα…

 

newshub.gr  10 June, 2020 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα