Η κρητική γη «υποδέχεται» τον Γιάννη Μιγάδη

  26 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Η κρητική γη «υποδέχεται» τον Γιάννη Μιγάδη

Η σορός του μεγάλου καλλιτέχνη θα βρίσκεται από τις 10.00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου

Στην αγαπημένη του Κρήτη επιστρέφει, όπως ήθελε ο ίδιος, ο σημαντικός ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης, ο οποίος "έφυγε" σε ηλικία 91 ετών πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα όπου ζούσε εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Χθες εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία στον Άγιο Διονύσιο Αεροπαγίτη, ενώ σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι θα ψαλεί τρισάγιο στον ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο.
Η σορός του μεγάλου καλλιτέχνη θα βρίσκεται από τις 10.00 το πρωί στον Ιερό Ναό ενώ αμέσως μετά θα ταφεί στο νέο κοιμητήριο, όπου από το δήμο Ηρακλείου έχει διαμορφωθεί, με αφορμή το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου, ένας ειδικός χώρος όπου θα θάβονται
όλοι οι καλλιτέχνες που φεύγουν από τη ζωή δημοσία δαπάνη

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνός και ουσιαστικός, ο Γιάννης Μιγάδης ανήκε στην χαρισματική γενιά των ανθρώπων που σφράγισαν την μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα. Φίλος του Γιάννη Τσαρούχη και του Μάνου Χατζηδάκι, έκανε σκηνικά για τον Καρολο Κουν, έζησε την Ελλάδα του οράματος και της πολιτιστικής αφύπνισης. 

Η τελευταία μεγάλη του έκθεση είχε γίνει το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη και το 2003 στην Ερμούπολη της Σύρου. 

Στο ευρύ κοινό ήταν γνωστός από την ενότητα της δουλειάς του που αφορούσε τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, τις οποίες αποτύπωνε στον καμβά αν και είχε κάνει επίσης νεκρές φύσεις, σκηνές εσωτερικού χώρου, όψεις της ζωής στην πόλη και τοπιογραφικές συνθέσεις από ελληνικές παραλίες

 

cretalive.gr

 

  26 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ