Η νοστιμάδα των γεύσεων και γνώσεων - Λόγια γλυκοστάλακτα στ’ αδράχτι γυρισμένα

mesaralive.gr  11 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Η νοστιμάδα των γεύσεων και γνώσεων - Λόγια γλυκοστάλακτα στ’ αδράχτι γυρισμένα

Η γιορτή των γεύσεων στον Αγιο Θωμά, χθες στις 8:00 το απόγευμα ήταν πανδαισία συναισθημάτων με τη συμμετοχή των 17 συλλόγων.

Τι να πεις και τι ν’ αφήσεις στον αργαλειό του λόγου; Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μοιρών από την ομάδα «ΔΡΩ»,  Τεφελίου,  Αγ. Ιωάννη , Αμπελούζου, Μητρόπολης, Καμηλάρι, Χάρακα [γυναικείος συνεταιρισμός] Πανασός, Μιαμού – Λέντα, Φαραγγιανά, Αντισκαρίου, Στόλων, Πόμπιας, οι «Βάκιδες» Ινίου, και φυσικά ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «Θέμος Κορνάρος» ο οποίος παρέδωσε το κύπελλο γευσιγνωσίας στον Πολιτιστικό Σύλλογος Αγίου Θωμά «Λογιος» για την 8η γευσιγνωσία.

Γεύσεις, νοστιμιές που χάιδευαν απαλά τον ουρανίσκο από ντόπια προϊόντα καμωμένα με αγάπη, μεράκι και παράδοση. Γιορτή όμορφη που χαιρέτησαν ο δήμαρχος Γόρτυνας κος Σχοιναράκης. Ο πρόεδρος Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς κος Σπυριδάκης η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Θωμά «Λόγιος»κα Δραμουντάνη, από τον Σίβα οι κυρίες Ανδρουλιδάκη και Παπαδάκη παρέδωσαν το κύπελλο της γευσιγνωσίας δωρίζοντας ένα βιβλίο του Θέμου Κορνάρου και το μουσικό cd “ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ».

Μας έκανα ιδιαίτερη τιμή η παρουσία της ομάδας ανασκαφών της Ιταλικής Σχολής Φαιστού με την παρουσία του καθηγητή και των φοιτητών αρχαιολόγων.

Η προσπάθεια μεταφοράς της παράδοσης μέσω της γευσιγνωσίας από χωριό σε χωριό είναι βασικό θέμα πολιτισμού. Στόχος του δικτύου και προσμονή είναι να συγκεράσει τις γνω΄σεις των γεύσεων αλλά και την πίστη μας στην παράδοση και τη δημιουργία προϊόντων από σπόρους ντόπιους για να συνεχιστεί ατόφια ο πολιτισμός μας και να μεταλαμπαδευτεί ως την άκρη της γης δημιουργώντας τον γευστικό χάρτη για την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στην αγροτική ύπαιθρο.

Οι διοργανωτές της 8ης Γευσιγνωσίας ευχαριστούν από ψυχής όλους όσους συνέβαλαν και σύντραμαν από το δικό τους μετερίζι για την γιορτή γέυσεων και γνω΄σης ιδιαίτερα ευχαριστώ απευθύνουν στον κο Λογιάδη Γεώργιο.

Η γνωστή μαντιναδολόγος κα Κουκουμπεδάκη Χαριστή έστειλε ως χαιρετισμό της τέχνης της τον λόγο:

Ονοστιμιές τ’ άη Θωμά όποιος θα δοκιμάσει

Ο νους του θα κουζουλαθεί σα φαει και χορτάσει.

Τα’ άη Θωμά εσμίξανε χρυσονοικοκυράδες

 με φαητά χιλιώ λογιώ που χουν ονοστιμάδες.

Καμώτρες τα αη Θωμά γυναικες χρυσοχέρες

να μοιάζει όλη η ζήση σας αλκυονίδες μέρες.

 

Ευχαριστίες

Λογιάδης Γεωργιος Ξενοδόχος

Ζαχαριου Νεκταριος Καθηγητή γαλακτοκομικής

Trade Up A.E ΜΙΧΑΛΗ

για την προσφορά  κράνος στην συμβολική κλήρωση

BRIDGESTONE Elastrak

Πνευματικάκης Ιωάννης

Ελαστικα Μοτοσικλετών  Λ. Κνωσσού 23

71500 Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ & Φαχ 2810 286967

 

Ο συμβολισμός της κλήρωσης είναι για τα τροχαία ατυχήματα. 

Τον κο Κώστα Βασιλάκη και κο Μανωλιούδη Στέλιο για την ξενάγηση στο Άγιο Θωμά.

Ευχαριστίες σε όλους τους συλλόγους, τους εθελοντές και ειδική μέριμνα για τις εθελόντριες γυναίκες των χωριών για τον πολιτιστικό παράδεισο γεύσεων που δημιούργησαν.

Τους κατοίκους του χωριού, φορείς, εκκλησιαστικό συμβούλιο, πρόεδρο, του συλλόγου του Αγίου Θωμά για την  άψογη ποιοτική οργάνωση 

Και τέλος ραντεβού του χρόνου σε άλλο χωριό που θα του παραδοθεί το κύπελλο των  παραδοσιακών γεύσεων.

Δ.Σ. Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.

 

mesaralive.gr  11 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα