Νίκος Λέριος: Με αφορμή τη 10η Γευσιγνωσία στα Φαραγγιανά – Σοκαρά

mesaralive.gr  29 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Νίκος Λέριος: Με αφορμή τη 10η Γευσιγνωσία στα Φαραγγιανά – Σοκαρά

Με αφορμή τη γιορτή αυτή των παραδοσιακών γεύσεων, συνάντησα ένα σπουδαίο άνθρωπο, τον κο Λέριο Νίκο – εκπαιδευτικό και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς.

Μειλίχιος και με διάθεση θετική για να προσεγγίσει την σπουδή της γνώσης των γεύσεων μέσω των αισθήσεων και της αξιοποίησης της διαδικασίας αυτής, για τη δημιουργία ενός γαστρονομικού – πολιτιστικού προορισμού.

Φιλοξενούν τη 10η γιορτή των γεύσεων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αποϊνίου «οι Βάκιωτες» και Φίλων Περιβάλλοντος.

Η δημιουργία γαστρονομικών κοινοτήτων μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας;

Θεωρώ ότι οι γαστρονομικές κοινότητες σαφώς μπορούν ν’ αναπτύξουν την ελληνική γαστρονομία διότι είναι κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού της χώρας μας, της περιοχής μας και από την εμπειρία μου, γιατί συμμετέχω από τη δεύτερη γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε στην Πόμπια, βλέπω ότι πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλος γαστρονομικός πλούτος στην περιοχή της Μεσαράς. Έχω δοκιμάσει συνταγές που δεν τις είχα δοκιμάσει ποτέ πριν.

Πιο συγκεκριμένα, στον Αμπελούζο δοκίμασα μια Μινωική συνταγή γλυκού που δεν την ήξερα καθόλου. Την είχε φτιάξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Θωμά «ο Λόγιος».

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχω καταγράψει σε κάποιες γευσιγνωσίες, όλες τις συνταγές. Υπάρχει πολύ μεγάλος πλούτος λοιπόν κι αυτόν πρέπει να τον αναδείξουμε.

 

Θα μπορούσαμε να συλλέξουμε σ’ ένα τόμο τις συνταγές Γευσιγνωσίας που έχουν ήδη καταγραφεί;

Και βέβαια, ασφαλώς, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που εμποδίζει να δημοσιευτούν, το οικονομικό!

 

Τότε η περιφέρεια Κρήτης και ο κος Αρναουτάκης ας βοηθήσουν για να εκδοθεί ένας τόμος με παραδοσιακές συνταγές του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς. Τι λέτε;

Σαφώς και η Περιφέρεια Κρήτης έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και δοθείσης της ευκαιρίας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ως Δίκτυο, τον κο Αρναουτακη αλλά και τον κο Κουκιαδάκη διότι τη φετινή χρονιά μας βοήθησαν οικονομικά έτσι ώστε να κάνουμε δυο – τρία καινούργια πράγματα που δεν έχουν γίνει άλλη χρονιά.

 

Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς θα κάνετε;

Θα γίνει καλύτερη οργάνωση παρουσίασης της 10ης Γευσιγνωσίας με σεβασμό στο περιβάλλον και θα έχουμε την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε τις γεύσεις των παραδοσιακών εδεσμάτων με του ήχους της γλυκόλαλης  λύρας – μέρος της παράδοσης - του  δεξιοτέχνη καλλιτέχνη κου Λαμπράκη Άρη με το συγκρότημά του.

Ο γνωστός σεφ κος Χρήστος Λάπας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δικτύου κι εμένα προσωπικά – είναι καλός φίλος με αγάπη για την παράδοση και τον πολιτισμό - και θα παρουσιάσει την εκδήλωση αφιλοκερδώς. Επιπλέον θα δοκιμάσει τα φαγητά και θα αναδείξει τρεις συνταγές στην τηλεοπτική εκπομπή του το Φθινόπωρο.

Ως τεχνικός των γεύσεων είναι σημαντικό να μας οδηγήσει σ’ ένα ανώτερο επίπεδο και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε θερμά.

 

Στις 3 Αυγούστου στο πέτρινο θέατρο της Φαραγγιανής Κεφάλας [Σοκαρά], τι ακριβώς θα δούμε;

Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο και που ο κόσμος πρέπει να ξέρει, έχει πολλαπλούς στόχους:

Κατ’ αρχήν δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους συλλόγους να επικοινωνήσουν  μεταξύ τους, ν’ ανταλλάξουν απόψεις, να μιλήσουν για τη δράση τους. Είναι ένα κοινωνικό γεγονός! Κάθε χρόνο συναντιόμαστε 20 με 25 σύλλογοι στον ίδιο χώρο. Είναι εγγεγραμμένοι 36, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεις κοινή ημερομηνία για να μπορέσουν να έρθουν όλοι οι Σύλλογοι.

Στους στόχους συμπεριλαμβάνεται η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής της Μεσαράς και των προϊόντων της. Έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις συνταγές της Μεσαράς – μοναδικές και ενίοτε σπάνιες!

Τέλος, πρέπει να αναδειχτούν οι παραγωγοί που έχουν δικά τους αγνά προϊόντα.

Πρέπει να σας πω επίσης πως οι σύλλογοι  μαγειρεύουν κάθε χρόνο, παρά το πολύ μεγάλο κόστος παρασκευής φαγητών, η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και οι συνταγές επίσης [15 με 20 συνταγές από τον κάθε σύλλογο, κάθε χρόνο], με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της συνταγής. Γι’ αυτή τους την προσπάθεια, τους ευχαριστούμε.

 

Η συζήτησή μας με τον κο Λέριο Νίκο, συνεχίζεται με ενδιαφέροντα πράγματα αναφορικά με τη γνώση γεύσεων στη Μεσαρά.

 

Εύα Kαπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]. Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς.

 

mesaralive.gr  29 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα