Η ρύθμισης της Αρτηριακής Πίεσης σώζει ζωές

mesaralive.gr  10 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Η ρύθμισης της Αρτηριακής Πίεσης σώζει ζωές

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία – εκδήλωση για τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης, όσο και για τη σημασία της άσκησης και πρόληψης πτώσεων στους ηλικιωμένους, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ Γέργερης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Χαρωνίτης Επαμεινώνδας,  ο κ. Αντώνης Πρινιανάκης, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ρούβα, ωφελούμενοι του  Κ.Η.Φ.Η. Γόρτυνας  και των Βοήθεια στο Σπίτι Γέργερης και Νυβρίτου.  

Ο κ. Μιχάλης Ροβίθης, Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Νοσηλευτικής Κρήτης  του ΤΕΙ Κρήτης, σε μια σύντομη και ξεκάθαρη ομιλία αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης. Η αυξημένη πίεση έχει άμεση σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και τα εγκεφαλικά, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή θνησιμότητας στην Ελλάδα.   Εστιάστηκε κυρίως στους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την Αρτηριακή Υπέρταση, όπως ο περιορισμός του αλατιού, η μείωση του αλκοόλ, η άσκηση, η διαχείριση του άγχους και της στενοχώριας, η μείωση βάρους κυρίως στις περιπτώσεις κεντρικού τύπου παχυσαρκίας κ.α., καθώς και στους παράγοντες οι οποίοι είναι κληρονομικοί ή άλλου τύπου για τους οποίους χρειάζεται η φαρμακευτική αγωγή.

Η κ. Γιανναδάκη Μαρία, φυσικοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η άσκηση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της Α.Π. και κυρίως τους ηλικιωμένους και συγκεκριμένα πώς μπορούν οι φυσικοθεραπευτές να βοηθήσουν με ασκήσεις για τη μείωση της Α.Π. Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι οι πτώσεις που συμβαίνουν συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα  νοσηρότητας αλά και θνησιμότητας για τους ηλικιωμένους.

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι φοιτητές - εθελοντές του Τμήματος Νοσηλευτικής που συνόδευσαν τον κ. Ροβίθη, μέτρησαν την ΑΠ σε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ η κ. Γιανναδάκη Μαρία πραγματοποίησε Τεστ Κλίμακας Πτώσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα παραδοθούν στους ωφελούμενους των προγραμμάτων εν ευθέτω χρόνο.

Τα ανωτέρω πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Γόρτυνας σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Δημοτικής Ενότητας Ρούβα (Γέργερης και Νυβρίτου), το Κέντρο Νοσηλευτικής Φροντίδας, Συμβουλευτικής, και Εκπαίδευσης, το Π.Τ. Ηρακλείου – Λασιθίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής (ΤΕΙ Κρήτης), στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων.

Ακολούθησε διανομή εντύπων Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης για το Alzheimer,  την Εποχική Γρίπη και την υπερκατανάλωση των αντιβιώσεων. Στη διανομή μας βοήθησαν οι μαθήτριες Γυμνασίου Γέργερης Εβελίνα Μαστραχά και Χρυσάνθη Κατσαμάνη, τις οποίες και ευχαριστούμε.

Για τις δομές

 

         ΚΗΦΗ                                       Βοήθεια στο Σπίτι

Μιχαέλα Φουκάκη                            Ευγενία Αναστασάκη

 

mesaralive.gr  10 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα