Η Τουρκία δηλητηριάζει τους καταναλωτές της Ευρώπης.

Νίκος Πετάσης  07 March, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία δηλητηριάζει τους καταναλωτές της Ευρώπης.

Φωτο:sigmalive.gr

Κατά τη διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου 2015, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) όπου λαμβάνονται όλες οι αναφορές από τις χώρες που συμμετέχουν, έφθασαν συνολικά 47 κοινοποιήσεις για διάφορα περιστατικά ύποπτων και προβληματικών φορτίων φρούτων και λαχανικών σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τα περιστατικά αυτά αφορούν φρούτα και λαχανικά που εισήχθησαν από τρίτες χώρες ή απο χώρες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ανιχνεύθηκαν υπερβολικά μεγάλα ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, κάποια εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε.

Η χώρα, τα προϊόντα της οποίας έχουν σημάνει  πραγματικά συναγερμό και περισσότερη εγρήγορση στις τάξεις των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι η Τουρκία με 21 κοινοποιήσεις που αντιπροσωπεύουν το 44,6 % του συνόλου, ακολουθούμενη από την Κίνα και τη Δομινικανή Δημοκρατία με τρεις.

Δύο περιστατικά αναφέρονται με αγροτικά προϊόντα από την Ινδία, την Κένυα, το Αφγανιστάν, την Ιταλία και την Αίγυπτο. Με μια ειδοποίηση εμφανίζονται το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Ουζμπεκιστάν, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Μαλαισία, η Αιθιοπία, η Πολωνία, η Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

Η Ελλάδα και κατά το μήνα Φεβρουάριο του 2015 δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών απο τις οποίες εξάγονται φρούτα και λαχανικά με υπερβολικά και άνω των επιτρεπόμενων ορίων υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Η Ελλάδα δεν είχε κανένα απολύτως κρούσμα ύποπτου η ακατάλληλου φορτίου.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κατακτά κάθε χρόνο με το σπαθί της τη θέση που της αξίζει μεταξύ των τριών πρώτων ευρωπαϊκών χωρών, που παράγουν και εξάγουν τα ποιοτικότερα και τα πιο υγιεινά αγροτικά προϊόντα, καθώς έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η καλλιέργεια με χρήση ωφέλιμων εντόμων,  σε συνδυασμό με την ήπια χρήση βιολογικών φυτοπροστατευτικών.

Πηγή: neakriti.gr

 

Νίκος Πετάσης  07 March, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα