Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές ανά πάροχο

  24 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές ανά πάροχο

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου.

Με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, οι ενεργειακοί πάροχοι, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα ρεκόρ στις χονδρεμπορικές τιμές αερίου και ρεύματος διαμόρφωσαν προ ημερών, στην πλειονότητά τους, τιμοκαταλόγους «φωτιά» (από 67,9 λεπτά έως 1,0804 ευρώ) τους οποίους έρχεται πλέον η κυβέρνηση «πυροσβεστικά» να περιορίσει.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι στα 639 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh).

Δραστική μείωση στην τελική τιμή

Έτσι, με την επιδότηση – ρεκόρ στις οικιακές παροχές, τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνονται δραστικά με την τελική τιμή που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές να κυμαίνεται (ανάλογα με τον πάροχο) από 4 λεπτά/kWh έως και 35 λεπτα/kWh. Τιμές που οι καταναλωτές δεν είχαν δει ούτε πριν την ενεργειακή κρίση.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι εάν συνυπολογιστούν και οι εκπτώσεις συνέπειας που παρέχουν ορισμένοι πάροχοι στους πελάτες τους, οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες. Ειδικότερα, η τιμή της kWh στην εταιρεία «Φυσικό Αέριο» από 67,9 λεπτά μειώνεται με την κρατική επιδότηση στα 4 λεπτά/kWh ενώ με την έκπτωση συνεπείας (20%) που προσφέρει περιορίζεται στα 2 λεπτά / kWh.

Το τιμολόγιο του Ήρωνα

Οσον αφορά το τιμολόγιο του Ήρωνα, το «Ήρων Generous Home». Η ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας είναι για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου στα 75 λεπτά/kWh και με την κρατική επιδότηση φτάνει τα 11,1 λεπτά / kWh, αλλά εάν συνυπολογιστεί και η έκπτωση συνεπείας (20%) ο λογαριασμός του ρεύματος γίνεται… πιστωτικός καθώς φτάνει στην αρνητική χρέωση – 3,9 λεπτά/kWh. Ωστόσο, η έκπτωση συνεπείας πιστώνεται στο τιμολόγιο του επόμενου μήνα, οπότε οι συνεπείς πελάτες της εταιρείας θα δουν το επιπλέον όφελος στον επόμενο λογαριασμό.

Πάντως, η πλειονότητα των καταναλωτών, δηλαδή πάνω από το 70%, θα πληρώσουν την κιλοβατώρα από 14 λεπτά/kWh ως και 16,1 λεπτά/kWh. Ειδικότερα, εκτός από τη «Φυσικό Αέριο» και τον Ήρωνα, στους υπόλοιπους παρόχους οι τιμές της κιλοβατώρας (συνυπολογίζοντας την κρατική επιδότηση) διαμορφώνονται ως εξής:

ΔΕΗ: Για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 χρέωση 14.9 λεπτά /kWh για κατανάλωση έως 500 kWh και 16,1 λεπτά/ kWh για πάνω από 500 kWh.
Protergia: 14,3 λεπτά/kWh.
Elpedison: 44,14 λεπτά/kWh. Ωστόσο, η εταιρεία εφαρμόζει έκπτωση 0,400 ευρώ (Elpedison Loyalty Pass) προς όλους τους πελάτες της, την οποία προκαταβάλλει στον λογαριασμό του Αυγούστου.
NRG: 10,9 λεπτά/kWh
Watt+Volt: 14,5 λεπτά/kWh
ΖΕΝΙΘ: 4,8 λεπτά/kWh
Volton: 35 λεπτά/kWh. Προβλέπεται και έκπτωση συνέπειας 5%.
VOLTERRA: 13,9 λεπτά/kWh

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η μέση μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται στα 67,7 λεπτά/kWh. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις στα μη οικιακά τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία (ανεξαρτήτως ισχύος παροχής) η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται τα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κ.ά. και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη από 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Έτσι, για παράδειγμα, μια μικρομεσαία επιχείρηση (μέχρι 35 KVa), πελάτης της ΔΕΗ, με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα και χρέωση 80 λεπτά την KWh θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ ενώ με την κρατική επιδότηση 392 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 315 ευρώ (με χρέωση 0,788 ευρώ /KWh) και με την κρατική επιδότηση 60 ευρώ.

Δημιουργείται νέος αποθεματικός λογαριασμός

Παράλληλα, με τις ανακοινώσεις των επιδοτήσεων, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού λογαριασμού, προκειμένου να ενισχυθεί ο «κουμπαράς» των κονδυλίων για τις επιδοτήσεις των επόμενων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, αγορά και καταναλωτές παραμένουν ανήσυχοι για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη των τιμολογίων με το ράλι των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη να συνεχίζεται. Χθες, υπήρξε μια μικρή υποχώρηση, ωστόσο τα συμβόλαια του φυσικού αερίου παραδόσεως Σεπτεμβρίου στο Άμστερνταμ (TTF) κυμάνθηκαν από 291 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως και 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όσο για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σήμερα παραμένουν πάνω από τα 600 ευρώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (645,54 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γαλλία) με την Ελλάδα να παρουσιάζει μια μικρή υποχώρηση από τα 616, 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες στα 542,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα.

Σχετικά με τη δημιουργία του νέου μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και θα φτάνει το 1,1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ειδικότερα, σήμερα οι ΥΚΩ χρεώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος κλιμακωτά:

0-1.600 κιλοβατώρες με χρέωση 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα
1.600 -2.000 κιλοβατώρες με χρέωση 50 ευρώ η μεγαβατώρα
2.000 και άνω με 85 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πλέον, από τον Σεπτέμβριο η χρέωση θα είναι ενιαία για όλες τις καταναλώσεις και θα διαμορφώνεται στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση προχωρά σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, μειώνοντας έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους.

 

  24 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα