
Όταν εισερχόμαστε στην τρίτη δεκαετία της ζωής μας, νιώθουμε ακόμα την ακμή και το σφρίγος του σώματός μας, την αντοχή της ψυχής μας για προκλήσεις, δοκιμασίες και δύσκολες καταστάσεις. Τα 30 είναι μια ηλικία ορόσημο, ενδεικτική της δύναμης που κατοικεί στο ανθρώπινο σώμα. Εκεί γύρω στα 30+, οι περισσότεροι από εμάς αποκτάμε και το πρώτο μας (και ίσως και μοναδικό) παιδί ή και όχι.
Το θέμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ακριβώς μετά τα 32 και μέχρι τα 36 παρατηρείται μία κούραση. Πόνοι και προβλήματα υγείας. Ματαίωση και μελαγχολία που πολύ συχνά συναντάμε σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Τι μας συμβαίνει λοιπόν;
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τη Φινλανδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Medicine, προέκυψε ότι κακές συνήθειες όπως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης και ποιοτικού ύπνου συνδέονται με την έκπτωση της υγείας σε άτομα ηλικίας μόλις 36 ετών. Η μελέτη παρακολούθησε την πορεία εκατοντάδων παιδιών που γεννήθηκαν στο Jyväskylä της Φινλανδίας το 1959, συλλέγοντας δεδομένα σε διάφορα στάδια της ζωής τους.
Τα αποτελέσματα ήρθαν με διάφορες επιφυλάξεις: ήταν συγκεκριμένα για τα άτομα που γεννήθηκαν στη Φινλανδία και σε άλλες δυτικές χώρες στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Και οι μελλοντικές μελέτες θα συμπεριλάμβαναν τη διατροφή στην έρευνα. Παρ' όλα αυτά, το μήνυμα ήταν ζοφερό: θα πρέπει να περιορίζουμε δραστικά τις κακές μας συνήθειες όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να αποτρέψουμε τη σωρευτική βλάβη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η έρευνα κατέληγε με μία πιο αισιόδοξη νότα για όσους έχουν χάσει αυτό το... πλοίο των δραστικών αλλαγών, εξηγώντας ότι «η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών στο μέσον της ζωής μας έχει οφέλη και για την τρίτη ηλικία».
Τα φινλανδικά ευρήματα φαίνονται αρκετά συνεπή με την πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της νεολαίας σε θέματα υγείας.Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι νεότερες γενιές είναι ήδη πολύ πιο μπροστά από τις προηγούμενες γενιές. Διαδοχικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τσιγάρων μειώνεται σε όλη την Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια, με διαφορές ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο και με μεγάλες διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ κρατών της ΕΕ και κρατών εκτός ΕΕ.
Έχει να κάνει η ηλικία με τα σημεία των καιρών;
Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία σε αυτή την έρευνα, φαίνεται να τα παρουσιάζει η Gen Z, οι εκπρόσωποι της οποίας επικεντρώνονται στην ευημερία τους, σχεδόν εμμονικά. Ας πούμε, σνομπάρουν το κάπνισμα ως συνήθεια που αποτελεί προϊόν βλακείας και όχι απόλαυσης. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μέσω του Tik Tok είναι μια προσκόλληση με τις ρουτίνες υγείας (τον σχολαστικό καθαρισμό σώματος και προσώπου για τα μικρόβια), την αλλαγή συνηθειών που αφορούν τα ρούχα που φοράμε έξω με τα ρούχα που φοράμε μέσα στο σπίτι (για να μην φέρνουμε εντός του τη βρωμιά της ατμόσφαιρας και πάει λέγοντας).
Την ίδια στιγμή, μια ολόκληρη γενιά 35+ αισθάνεται κουρασμένη –πέραν του φυσιολογικού-, υποφέρει από αυτοάνοσα και σοβαρούς μυικούς πόνους και οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα δύο –τη φοβία για τα μικρόβια της Gen Z και την κόπωση των 35άρηδων- στο πέρασμα της πανδημίας και στην επιστροφή σε μία ζωή με φρενήρεις ρυθμούς στη συνέχεια.
Βέβαια, το παράδοξο που εντοπίζει η έρευνα στη Gen Z είναι ο τρόπος με τον οποίο αγνοεί τις συνέπειες του ατμίσματος, αλλά μπορεί να επιχειρηματολογήσει με σθένος για τα θαύματα που κάνει η βιταμίνη Β6 και τα συμπληρώματα μαγνησίου.
Και ενώ όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη από την έγκαιρη διακοπή καπνίσματος –οι περισσότεροι το επιδιώκουν εκεί γύρω στα 40,45- μια άλλη μελέτη στο Canadian Journal of Cardiology έρχεται για να μπερδέψει εκ νέου πράγματα.
Οι συγγραφείς της εν λόγω έρευνας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λευκού κρασιού, σαμπάνιας και φρούτων μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ –άκου να δεις!- θεωρούν οτι στην καλή μας υγεία βοηθά το να είμαστε πλούσιοι, μορφωμένοι και δραστήριοι, ενώ σε μια μελέτη 502.094 ατόμων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, τα ευρήματα έδειξαν ότι από 40 έως 63% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής μπορεί να αποφευχθούν αν πίνουμε σαμπάνια..!
«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης . [αμφισβητεί] τις μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με την ιδιαιτερότητα των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού», λένε ο Nicholas Grubic από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και η Dakota Gustafson, από το Πανεπιστήμιο Queen's στο Οντάριο. Επιπλέον, «τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ιδέα ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο σύνθετα από ό,τι υποτίθεται προηγουμένως».
Τι κρατάμε, λοιπόν, όσοι μετά τα 35 μια κούραση τη νιώθουμε; Γερνάμε με ταχύτερους ρυθμούς, αλλά δείχνουμε μικρότεροι; Είμαστε 60άρηδες με περίβλημα 35άρη; Μας κάνουν σοφότερους οι μελέτες για την προστασία της υγείας μας ή να μείνουμε σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή οι υπερβολές πληρώνονται και οτιδήποτε απολαμβάνουμε με μέτρο μας κάνει ευτυχείς και μας κρατά υγιείς; Ας μείνουμε σε αυτό!
Δείτε επίσης
- Χάνουμε κιλά με τα κατάλληλα σνακ
- Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πώς τις μεταφέρουν τα πλυντήρια στο σπίτι
- Πότε να κάνετε ζεστό και πότε κρύο ντους: Τα οφέλη για το σώμα
- Ανοιξιάτικο (ξε) καθάρισμα σε 5 τομείς σε μία μέρα
- Καθόλου πρωινό ή καθόλου βραδινό; -Τι είναι πιο υγιεινό;