Ημερίδα στην Έμπαρο για την προώθηση του ελαιόλαδου της περιοχής

mesaralive.gr  23 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ημερίδα στην Έμπαρο για την προώθηση του ελαιόλαδου της περιοχής

Mια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το μέλλον του ελαιόλαδου και η προοπτική της τουριστικής του εκμετάλλευση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έμπαρο της Βιάννου!

Κάτοικοι της περιοχής,εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αγροτικού τομέα έδωσαν το παρών σήμερα το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής,για την παρουσίαση του extra παρθένου ελαιόλαδου "ΝΑΜΑ Έμπαρος" και για να ανταλλάξουν απόψεις για τα δεδομένα της εποχής σχετικά με το λάδι και τις προοπτικές αξιοποίησης του και στον τουριστικό τομέα.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου διαθέτει πλεόν δικό του τυποποιήτηριο που του δίνει τη δυνατότητα τυποποίησης και προώθησης του εξαιρετικής ποιότητος τοπικού προιόντος,καλύπτοντας μ'ατόν τον τρόπο τις ανάγκες της ευρύτερης αγορας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης,που είναι απο τους πρωτεργάτες της προσπάθειας αυτής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Η Εμπαρος έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο Συνεταιρισμός προχωρά με τη δημιουργία νέων υποδομών με τελευταία αυτή της δημιουργίας του Τυποποιητηριου. Παράλληλα τρέχει εν πρόγραμμα χρηματοδότησης. Έχουμε κάνει πολλά άλλα μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Το ΝΑΜΑ Εμπαρου να πάρει τη θέση που του αξίζει."

Στην εκδήλωση παρεβρεθη κι ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αραναουτάκης ο οποίος στη σύντομη τοποθέτηση του επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμίσης της θέσης του ελαιόλαδου,επικροτώντας παράλληλα τις προσπάθεις του τοπικού Αγροτικού Συνεταίρισμού προς αυτή την κατεύθυνση:

"Αποτελεί συνεχή πρόκληση για εμάς η βελτίωση της θέσης του λαδιού. Δείχνει η Εμπαρος το δρόμο για τους άλλους Συνεταιρισμούς. Το κρητικό λάδι συνέχιζει να θεωρείται ποιοτικό, κορυφαίο. Η Περιφέρεια συμβάλλει με τη συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις. Τα προβλήματα που όμως συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς. Αρωγοί ώστε το ΝΑΜΑ Εμπαρου να φτάσει στην κορυφή. Η Κρήτη μπορεί να πρωτοπόρησει. Στηρίζουμε τους φορείς και μέσα από τον πλήρη συντονισμό να εντείνουμε τις προσπάθειες."

Τέλος το λόγο πήρε κι ο Έντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα τουρισμου Μίχάλης Βαμιεδάκης ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα προσπάθεις,όπως αυτη στην Έμπαρο,να μην είναι η έξαίρεση,αλλά ο κανόνας στην προσπάθεια ανάδειξης του κρητικού ελαιόλαδου:

Είναι ευχάριστο που βρισκόμαστε στην Εμπαρο με αφορμή την εκδήλωση για το πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο που παράγει το ΝΑΜΑ Εμπαρου, είναι δυσάρεστο όμως από την άλλη που διαπιστώνουμε οτι η Εμπαρος και το έργο του Συνεταιρισμού αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις. Έχουμε δυστυχώς ως χώρα χάσει πολλές ευκαιρίες. Όμως μπορούμε να κατακτήσουμε τη θέση που αξίζει στο λάδι. Είμαστε ευλογημένοι έχοντας ένα πολύ καλό προϊόν και ταυτόχρονα καταδικασμενοι να στραφούμε στην ποιότητα. Κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από μια σειρά από διαδικασίες ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του κρητικού ελαιολάδου. Ο Τουρισμός αποτελεί ένα από αυτά τα Μέσα που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Τουρισμός στην Κρήτη φέρνει πάνω από 5 εκ επισκέπτες που θεωρούν το λάδι αναπόσπαστο κομμάτι του κρητικού τρόπου ζωής. Αυτό διαφημίζουμε ως Περιφέρεια Κρήτης και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε προκειμένου να αναδειχθούν τα προϊόντα της ενδοχώρας, όπως το λάδι. "Κλειδί" για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι η τυποποίηση του ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα του

Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού για την ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού ελαιόλαδου της περιοχής στην τοπική και διεθνή αγορά και θα συνεχιστεί με συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις.

 

mesaralive.gr  23 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ