Ηράκλειο-Μοίρες σε 34’!

patris.gr  21 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ηράκλειο-Μοίρες σε 34’!

Ηράκλειο – Μοίρες σε 34 μόλις λεπτά. Με χαμηλές ταχύτητες. Αυτός ήταν ο χρόνος που κατέγραψε η «Π» στην πρώτη επίσημη μετακίνηση από το Ηράκλειο προς την πρωτεύουσα του Δήμου Φαιστού και τη χρήση της νέας χάραξης 16 χιλιομέτρων από Αγία Βαρβάρα έως την έξοδο των Καπαριανών.

Ο νέος δρόμος σίγουρα δεν εντυπωσιάζει για την αίσθηση ασφάλειας που δίνει. Με μονό κλάδο κίνησης ανά κατεύθυνση στο μεγαλύτερο μέρος του και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, με αρκετές κλίσεις λόγω γεωγραφίας και αρκετές φαρδιές στροφές, δεν δίνει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

 Εντυπωσιάζει ωστόσο για το μέγεθος των τεχνικών έργων που έχουν υλοποιηθεί. Σήραγγες με κλίσεις, σήραγγες αντιστήριξης, cut and covers αλλά και κοιλαδογέφυρες, δείχνουν το μέγεθος της δυσκολίας που υπήρξε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και στην προσπάθεια που χρειάστηκε να καταβάλει η αρμόδια Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων και όλοι όσοι εμπλέκονταν στην κατασκευή.

Και ασφαλώς, μια πολύ σημαντική διαφορά του χθες με το σήμερα, συνδέεται με το οδικό δίκτυο που υπήρχε πριν από το νέο δρόμο. Απαρχαιωμένο, στενό και επικίνδυνο, με δεκάδες βαριά οχήματα να κινούνται καθημερινά σε αυτό και χιλιάδες ανθρώπων να το χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

 Τούνελ διελεύσεων και τούνελ αντιστήριξης περιλαμβάνει το έργο

Η νέα χάραξη του δρόμου Αγία Βαρβάρα – Καπαριανά απέχει έτη φωτός από τους  «Ανεγύρους», όπως ονομάζουν το παλιό οδικό δίκτυο, οι ντόπιοι. Όπως βέβαια απέχει έτη φωτός και από τις σύγχρονες προβλεπόμενες προδιαγραφές που οφείλει να έχει ένα παραδοτέο έργο το 2019.

Όμως τα οφέλη του έργου, η βελτίωση της μετακίνησης, η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας και η ελαχιστοποίηση των χρόνων μεταφοράς, αποτελούν θετικά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να παραλειφθούν.

 Μετά από 50 χρόνια, η επιτέλους συνδέεται με το βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου με όρους τουλάχιστον αξιοπρέπειας. Η νέα εποχήμπορεί να έχει χαρακτηριστικά παρελθόντος, αλλά σηματοδοτεί μια σημαντική διαφορά.

Ελπίδα όλων είναι τα έργα να συνεχιστούν, τα συνοδά έργα του οδικού δικτύου να ολοκληρωθούν ως το τέλος του καλοκαιριού και η ανάπτυξη να έρθει, ανεξάρτητα από την κομματική υπογραφή που θα φέρει και ανεξάρτητα από το ποιος θα διεκδικήσει τις δάφνες και τις… φωτογραφίες.

 

patris.gr  21 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ