Ηράκλειο: Ραγίζει καρδιές η ιστορία 40χρονης μητέρας

  26 August, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ηράκλειο: Ραγίζει καρδιές η ιστορία 40χρονης μητέρας


Mε χειροπέδες κατέληξε μια 40χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου: Η 40χρονη βιοπαλαίστρια, η οποία μεγαλώνει – χωρίς σύζυγο, αλλά με τη βοήθεια της 17χρονης κόρης της – τον 5χρονο γιο της, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη, όταν ο μικρός διέλαθε της προσοχής της αδερφής του και βγήκε στον δρόμο.

Το παιδί, το οποίο έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Down και είναι στο φάσμα του αυτισμού, διέφυγε της προσοχής της μεγάλης του αδερφής, η οποία, παρά το νεαρό της ηλικίας της, εργάζεται και αυτή, προκειμένου να βοηθήσει όπως μπορεί την οικογένειά της. Ο μικρός, που ξεπόρτισε, έγινε αντιληπτός στη γειτονιά από διερχόμενη γυναίκα, η οποία ανησυχώντας ενημέρωσε την Αστυνομία. Κάπως έτσι, η 40χρονη συνελήφθη.

Η γυναίκα πέρασε το βράδυ της Τετάρτης στα κρατητήρια και προχθές Πέμπτη αφέθηκε ελεύθερη με εισαγγελική εντολή. Εντούτοις, η 40χρονη παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για έκθεση ανηλίκου. Η γυναίκα εμφανίστηκε χθες – με γοερά κλάματα – Παρασκευή στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, συνοδευόμενη από τον συνήγορο υπεράσπισής της, Ελευθέριο Κάρτσωνα. Η δίκη αναβλήθηκε τελικά για τις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.” και του neakriti.gr, η 40χρονη – η οποία βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της – μεγαλώνει με ηρωικό τρόπο τον 5χρονο, γεγονός που φέρεται να επιβεβαιώνεται και από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Η μητέρα εργάζεται με εναλλάξ ωράρια με τη 17χρονη κόρη της, προκειμένου να μη μένει ποτέ μόνος του ο 5χρονος. Σύμφωνα με πηγές από τις κοινωνικές υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση ο μικρός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραμελημένο παιδί.

«Αθώα» και «υπόδειγμα μητέρας»

Σε δηλώσεις του στο neakriti.gr και τη “Νέα Κρήτη”, ο δικηγόρος της κατηγορούμενης μητέρας Ελευθέριος Κάρτσωνας επεσήμανε ότι «η αδυσώπητη κοινωνική και οικονομική συγκυρία δοκιμάζει σθεναρά τον θεσμό της οικογένειας και ταυτόχρονα τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους δικαίου. Όταν δε εντός της οικογένειας υφίστανται και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εν προκειμένω, η δοκιμασία αυτοδίκαια τρέπεται σε καθημερινό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον κ. Κάρτσωνα, η εντολέας του είναι υπόδειγμα μητέρας. «Η εντολέας μας – η οποία δηλώνει και είναι αθώα – τυγχάνει υπόδειγμα μητέρας και ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων της, εκπληρώνει με ηρωικό και αξιοθαύμαστο τρόπο τα γονεϊκά της καθήκοντα, παλεύοντας καθημερινά ώστε αφενός μεν να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στα παιδιά της, αφετέρου δε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στην κάλυψη των ιατρικών και μη δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του τέκνου της, ένεκα του οποίου – και των συνοδών συνεπειών του σε συμπεριφορικό επίπεδο – το τελευταίο βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη είτε από την ίδια, είτε από έτερο μέλος της οικογένειας».

Όπως μας εξηγεί ο δικηγόρος, ο μικρός ξέφυγε για λίγο της προσοχής της αδερφής του και βγήκε στον δρόμο. «Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση, ενώ το τέκνο τελούσε υπό το άγρυπνο βλέμμα και τον έλεγχο της σχεδόν ενήλικης αδερφής του, ενόσω η μητέρα βρισκόταν στην εργασία της, κατέστη αναγκαία η ολιγόλεπτη μετάβαση του 17χρονου κοριτσιού στο υπνοδωμάτιο της οικογενειακής στέγης για τη λήψη παιδικού παιχνιδιού που ήθελε ο 5χρονος αδερφός της. Δυστυχώς, αυτό το μικρό χρονικό διάστημα στάθηκε ικανό ώστε το παιδί να εξέλθει της κατοικίας, οπόταν και εντοπίστηκε από περίοικο, ο οποίος και ειδοποίησε τις αστυνομικές Αρχές», ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Κάρτσωνας.

«Σε μια Πολιτεία που σέβεται την ανθρώπινη αξία και θέλει να αποκαλείται δημοκρατική, η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης – και – των οικογενειών που χειμάζονται από ανάλογης υφής προβλήματα υγείας και βιώνουν μια ακόμα δυσκολότερη καθημερινότητα, προβάλλει έστω και τώρα επιτακτική και κοινωνικά επιβεβλημένη. Προς αυτή δε την κατεύθυνση δύναται να συμβάλλει η πολυεπίπεδη ενίσχυση και ο εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών», επεσήμανε ο δικηγόρος της 40χρονης μητέρας.

 

  26 August, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα