Ιμάμ με φέτα

  17 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Ιμάμ με φέτα

Το ιμάμ είναι από τις αγαπημένες μας συνταγές με μελιτζάνα και δεν λείπει από το τραπέζι μας κάθε καλοκαίρι. Η φέτα δένει άψογα με το πιάτο.

Υλικά

8 μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες μικρές
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
500γρ. κρεμμύδια σε ροδέλες
1½ κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου
2 κιλά ντομάτες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
½ φλιτζάνι ξίδι βαλσαμικό
3 κουτ. σούπας πετιμέζι
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες οριζόντια και με κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα στενόμακρο καπάκι. Χαράζετε τη σάρκα χιαστί, σε αρκετά βαθιές τομές. Πασπαλίζετε με αλάτι, τις αναποδογυρίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένετε σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελάχιστον από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετείτε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Υπολογίζετε 30 λεπτά και δεν ξεχνάτε να τις γυρίζετε κάθε 5-6 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τις μεταφέρετε και τις αραδειάζετε σε ταψάκι φούρνου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC, στον αέρα. Κόβετε 2 από τις ντομάτες σε φέτες και τις υπόλοιπες τις τρίβετε στον τρίφτη.

Ζεσταίνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος που χρησιμοποιήσατε για τις μελιτζάνες και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Αλατίζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν ομοιόμορφα. Προσθέτετε την κρέμα σκόρδου, τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το θυμάρι και αφήνετε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί και να μελώσει. Περίπου 1-2 λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε το ξίδι και το πετιμέζι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τα φρέσκα μυρωδικά.

Με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα της κάθε μελιτζάνας και μοιράζετε τη σάλτσα στο εσωτερικό τους. Πασπαλίζετε κάθε μελιτζάνα με φέτα και από πάνω καλύπτετε με φέτες ντομάτας. Περιχύνετε τις μελιτζάνες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Σερβίρετε χλιαρές ή κρύες.

 

  17 March, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα