Ισχύει άραγε  η θεωρία ότι το ψωμί μας  παχαίνει;

mesaralive.gr  13 July, 2016 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Ισχύει άραγε  η θεωρία ότι το ψωμί μας  παχαίνει;

Φωτο: Capital.gr

Ένα από τα πράγματα που κόβουμε όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά είναι το ψωμί. Κάνουμε όμως καλά ή η θεωρία ότι το ψωμί μας παχαίνει είναι απλά μια παρανόηση;

Η αλήθεια είναι πως το ψωμί και ειδικά το λευκό ψωμί θεωρείται από πολλούς "απαγορευμένη" τροφή. Στην πραγματικότητα, όμως, το ψωμί είναι μία υγιεινή διατροφική επιλογή, καθώς ανήκει στους υδατάνθρακες (που εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια), περιέχει φυτικές ίνες, δε μας φορτώνει με περιττές θερμίδες και συμβάλλει στην καταπολέμηση της πείνας. Όταν, λοιπόν, συμπεριλαμβάνεται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα δεν αποτελεί συμβάλει στην αύξηση των κιλών μας.

Και παρότι ο ιδανικός τύπος ψωμιού είναι το ολικής αλέσεως ή το πολύσπορο, για να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας θα πρέπει να προσέξουμε τα συνοδευτικά του: το βούτυρο και η μαρμελάδα, το τυρί και τα αλλαντικά και -δυστυχώς- οι "βούτες" στο λάδι της χωριάτικης σαλάτας ή στα λαδερά καλοκαιρινά φαγητά, είναι αυτά που θα μας επιβαρύνουν με πολλές παραπάνω θερμίδες και λιπαρά.

Φρυγανιά αντί για ψωμί: ένας μύθος καταρρίπτεται

Πολλοί τρώμε φρυγανιά αντί για ψωμί πιστεύοντας ότι είναι μια πιο διαιτητική επιλογή. Η αλήθεια όμως είναι πως το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες, επειδή περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και όχι λιπαρά ή ζάχαρη, όπως οι φρυγανιές. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια φρυγανιάς προσφέρουν στον οργανισμό 341 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα άσπρου ψωμιού 269 και μαύρου 243 θερμίδες.

Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως

Στο πρωινό ή στο γεύμα σας επιλέξτε ψωμί φτιαγμένο από αλεύρι που έχει υποστεί όσο το δυνατό λιγότερη επεξεργασίας. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει τα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο τον καρπό των δημητριακών απ' όπου προέρχεται, δηλαδή από το σύνολο και των τριών τμημάτων του:

Α. Το ενδόσπερμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Β. Ο φλοιός περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία.

Γ. Το φύτρο περιέχει βιταμίνες Β και Ε.

Και για να επανέλθουμε στο φλέγον ερώτημα του αν μπορεί να φάει κανείς χωριάτικη σαλάτα χωρίς ψωμί, η λογική απάντηση είναι όχι! Αρκεί βέβαια να περιοριστείτε στη μία φέτα ψωμί και να μην το παρακάνετε με το ελαιόλαδο στη σαλάτα σας.

Πηγή: capital.gr

 

mesaralive.gr  13 July, 2016 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα