Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις Μνήμης στο Τυμπάκι

mesaralive.gr  10 February, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις Μνήμης στο Τυμπάκι

Φώτο: Mesaralive.gr

Ξεκίνησαν χθες στην αίθουσα των Νηπιαγωγείων Τυμπακίου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ιστορικό Τυμπάκι.

Να σημειωθεί ότι οργανωμένα και επίσημα όπως αρμόζει, προσεγγίζονται για πρώτη φορά, τα ιστορικά θέματα που αφορούν σε γενικές γραμμές :

Στην βίαιη εκκένωση – εγκατάλειψη από τους κατοίκους του και την ισοπέδωση του Τυμπακίου , την διαβίωση του πληθυσμού , την καταναγκαστική εργασία κ.α.
Στα  ακριβή  στοιχεία  των  θυμάτων -κατοίκων του Τυμπακίου - που σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν βαρύτατα  μεταπολεμικά και σε καιρό ειρήνης ,λόγω των ναρκοπεδίων ή του εγκαταλειμμένου πολεμικού υλικού ,   όπως και των εκτελεσθέντων κατά την περίοδο της Κατοχής
Στα στοιχεία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της περιόδου (1942-1951) για την κατασκευή του Πολεμικού Αεροδρομίου Τυμπακίου αλλά και τις συνέπειες

Επίσης θα αποδοθεί η ελάχιστη τιμή , τελώντας μνημόσυνο για όλα τα θύματα  της  περιόδου της Γερμανικής Κατοχής , αλλά και για τους γονείς και παππούδες μας , που βίωσαν τα γεγονότα και με πολλά βάσανα και κόπους  χωρίς να λυγίσουν , ξανάκτισαν το Τυμπάκι  από την αρχή.

Την εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους οι πολιτικοί :

κ. Κώστας Φωτάκης  Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και
κ. Claudia  Roth   Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής  Βουλής της Γερμανίας,

επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου ,η οποία θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η Μνήμη στο Μέλλον»

Ενώ κορυφαία συμμετοχή , ως κεντρικός ομιλητής αποτελεί η παρουσία του κ. Χρήστου Χατζηϊωσήφ, ομότιμου καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο Κυριακή 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι στην αίθουσα των Νηπιαγωγείων Τυμπακίου, ενώ λειτουργεί (παράλληλα) Έκθεση πολεμικού υλικού του Συλλέκτη –Ιστορικού Ερευνητή κ. Στυλιανού Γ. Τριπαλιτάκη με την συμμετοχή του κ. Ζαχ. Αντωνάκη Ιστορικού.   

 

mesaralive.gr  10 February, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ