Ξεκίνησε από τις Μοίρες κι έφτασε στον Τίμιο Σταυρό του Κόφινα με το ποδήλατο!

  24 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε από τις Μοίρες κι έφτασε στον Τίμιο Σταυρό του Κόφινα με το ποδήλατο!

Το πήρε απόφαση και τα κατάφερε!

Μια δύσκολη διαδρομή πραγματοποίησε με το ποδηλάτο του ο κ. Ιωάννης Γιανναδάκης ,ο οποίος ξεκίνησε απο τις Μοίρες και κατάφερε να φτάσει ως την ψηλότερη κορφή των Αστερουσίων, τον Κόφινα,σε υψόμετρο 1231 μέτρων,εκεί όπου δεσπόζει το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού,ενώ η υπέροχη θέα της νότιας ακτής της Κρήτης απο ψηλά  κόβει την ανάσα.

Ο Κόφινας

Ο Κόφινας (1231 μέτρα) είναι η ψηλότερη κορυφή στα Αστερούσια Ορη, την οροσειρά που διατρέχει ολόκληρο το νότιο τμήμα του Νομού Ηρακλείου παράλληλα με την ακτή, σαν τείχος που προστάτευε άλλοτε τα σωθικά της Κρήτης από το βλέμμα και τις βλέψεις των πειρατών και των άλλων εχθρών της.

Το βουνό Κόφινας πήρε το όνομα του από το σχήμα της κορυφής του που από τα βόρεια μοιάζει με κοφίνι βαλμένο ανάποδα.

Δεν είναι λίγο να στέκεσαι στην επίπεδη κορυφή του Κόφινα και από κάτω σου να απλώνεται η νότια ακτή της Κρήτης με κάθε ακρωτήρι και κάθε βαθύ κόλπο ορατό από τις Τρεις Εκκλησιές προς τα ανατολικά μέχρι το Λέντα, τους Καλούς Λιμένες και το Ορος Κεφάλι στα δυτικά.

Η ομορφιά αυτή δεν άφησε ασυγκίνητους τους αρχαίους κάτοικους της Κρήτης, τους Μινωίτες, που έφτιαξαν εδώ Ιερό Κορυφής. Αναφέρεται μάλιστα ότι τον Ιανουάριο ο ήλιος φαίνεται να ανατέλλει ακριβώς πάνω από την κορυφή του Κόφινα, όταν κάποιος στέκεται στη μεγάλη αυλή του Ανακτόρου της Φαιστού.

Αργότερα η νέα θρησκεία, ο Χριστιανισμός, διαδέχτηκε τις παλιές και στην κορυφή του Κόφινα χτίστηκε το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, που γιορτάζει στις 14 του Σεπτέμβρη, όπως και το αντίστοιχο στην κορυφή του Ψηλορείτη.

 

  24 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα