Καλές και κακές συνήθειες για γερά ούλα και δόντια

mesaralive.gr  29 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Καλές και κακές συνήθειες για γερά ούλα και δόντια

Φωτο: capital.gr

Αποφεύγοντας τις βλαβερές για τα δόντια συνήθειες και με τη σωστή και καθημερινή φροντίδα τα ούλα και τα δόντια μας μπορεί να παραμείνουν για πολλά χρόνια υγιή. Και η καλύτερη φροντίδα, είναι η πρόληψη.

Τι μπορούμε να κάνουμε και ποιες συνήθειες να υιοθετήσουμε ή να αποφύγουμε για καλύτερη υγεία των δοντιών και των ούλων μας;

Αποφεύγουμε τροφές που είναι βλαβερές για τα δόντια

Πάγος: Παρότι δεν ακούγεται τόσο τραγικό, πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να μασουλάνε παγάκια ndash; θεωρούν μάλιστα πως αυτή η συνήθεια 'καθαρίζει ' τα δόντια τους. Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το επιθυμητό. Το μασούλημα πάγου μπορεί να αφήσει τα δόντια πιο ευάλωτα και να βλάψει το σμάλτο.

Κολλώδεις τροφές: Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό σνακ. Δεν είναι όμως εξίσου ωφέλιμα για τα δόντια. Τέτοιες τροφές με κολλώδη υφή τείνουν να παραμένουν στα δόντια για περισσότερη ώρα από άλλες ενώ όταν παράλληλα είναι και πλούσιες σε σάκχαρα, τότε μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα και ουλίτιδα.

Αν αγαπάτε τις υγιεινές κολλώδεις τροφές, φροντίστε μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίζετε τα δόντια και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα.

Ροφήματα: Ο καφές και το τσάι είναι αγαπημένες επιλογές ροφημάτων ndash; και μάλιστα το τσάι συγκαταλέγεται στις πιο υγιεινές. Ωστόσο η καφεΐνη (που υπάρχει στον καφέ, το τσάι και σε πολλά αναψυκτικά) στεγνώνει το στόμα και η μικρότερη παραγωγή σάλιου σημαίνει λιγότερη φυσική καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι λεκιάζουν και αποχρωματίζουν τα δόντια, ενώ η ζάχαρη που συνήθως περιέχουν δεν είναι ωφέλιμη ούτε για τα δόντια ούτε για τα ούλα μας. Αν δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, συνοδεύετε κάθε ένα τέτοιο ρόφημα με άφθονο νερό.

Για υγιή δόντια και ούλα δεν ξεχνάμε

Οδοντικό νήμα

Η χρήση οδοντικού νήματος είναι βασικό στοιχείο της καθαριότητα των δοντιών. Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση οδοντιάτρων (American Dental Association), η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος είναι εξαιρετική για την υγεία των ούλων και των δοντιών. Χρησιμοποιώντας το καθημερινά, απομακρύνεται η οδοντική πλάκα από τα μεσοδιαστήματα στα σημεία που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.

Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο

Η επίσκεψη δύο φορές το χρόνο στον οδοντίατρο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την υγεία των δοντιών και των ούλων μας. Ο καθαρισμός στον οδοντίατρο είναι μια καλή βάση για να συντηρούμε μετά τα δόντια μας υγιή με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, ενώ η επίσκεψη κάθε έξι μήνες θα προλάβει στην αρχή τους τυχόν βλάβες από τερηδόνα.

Δεν αφήνουμε μια ενόχληση να χρονίσει

Πέρα από τα προγραμματισμένα εξάμηνα ραντεβού, στην παραμικρή ενόχληση ή πόνο στα δόντια, αν παρατηρήσουμε ότι ματώνουν τα ούλα μας και το σύμπτωμα δεν υποχωρεί μετά από μια δυο μέρες με καλό βούρτσισμα και χρήση νήματος, τότε η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη.

Πηγή: capital.gr

 

mesaralive.gr  29 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα