Καλοκαίρι χωρίς τζίρο: Οι εκπτώσεις δεν «τραβάνε» ούτε με 40 βαθμούς

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο λιανεμπόριο ασφυκτιά, και όχι, δεν ευθύνεται ο καύσωνας που αποτρέπει τους Έλληνες από τις επισκέψεις στους εμπορικούς δρόμους. Η πραγματική αιτία είναι η κατάσταση στην τσέπη του καταναλωτή, η οποία παραμένει παγωμένη.
«Δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για εμάς», αναφέρει στον ΟΤ ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο ίδιος εξηγεί ότι η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά. Ο Έλληνας καταναλωτής δαπανά ακόμη λιγότερα πλέον στο λιανεμπόριο, κάτι που φάνηκε και την περίοδο του Πάσχα και συνεχίζει και κατά τις θερινές εκπτώσεις.
Πέντε αλήθειες για το λιανεμπόριο
1. Μετατόπιση τζίρου προς τις πολυεθνικές
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σαφής μετατόπιση του τζίρου από τις μικρές επιχειρήσεις προς τις πολυεθνικές. Το ποσοστό αυτό, πριν από λίγα χρόνια, ήταν σαφώς μικρότερο.
2. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση
Μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση με επαρκή κεφάλαια. Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά, απλώς για να καλύψουν τα έξοδά τους.
3. Αύξηση εισαγόμενων προϊόντων
Ένα στα τρία προϊόντα που πωλούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ελληνικό ενώ των πολυεθνικών που κερδίζουν έδαφος είναι εισαγόμενο από τρίτες κυρίως χώρες ,. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην ελληνική παραγωγή όσο και στη μεταποίηση.
4. Τουρισμός χωρίς αντίκτυπο
Ο τουρισμός πλέον δεν αποτελεί το “καύσιμο” που περίμεναν οι επιχειρήσεις. Το λιανεμπόριο καταγράφει μείωση στα έσοδα που προέρχονται από τους τουρίστες, με πτώση της τάξεως του 20%.
5. Αυξημένα ενοίκια
Καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ασφυξία παίζουν τα αυξημένα ενοίκια των καταστημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ανανέωση επαγγελματικής μίσθωσης συνοδεύεται από αυξήσεις 80% έως και 200% αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου
Η τουρκική απειλή για το ελληνικό λιανεμπόριο
Στο προσκήνιο βρίσκεται πλέον μια τουρκική πλατφόρμα η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον γίγαντα Alibaba, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία.Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς τουρκικών και κινέζικων προϊόντων – αλλά και επώνυμων brands.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου, κάθε μήνα διανέμονται περίπου 550.000 πακέτα, εκ των οποίων το 20% προέρχεται από γνωστές κινεζικές εταιρείες. Η τουρκική πλατφόρμα ανησυχεί όμως ακόμη περισσότερο τους Έλληνες εμπόρους, καθώς τα προϊόντα της έρχονται από τη γειτονική Τουρκία – με πολύ μικρότερο κόστος και ταχύτερη παράδοση – συγκριτικά με την Κίνα.
Δείτε επίσης
- Τρεις Γαλάζιες Σημαίες για το 2025 στον Δήμο Φαιστού
- Ριζόφτερα: Αυλαία στη φετινή χρονιά με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα απόψε στον Αγ. Τίτο Τυμπακίου
- Δήμος Φαιστού: Οδηγίες προστασίας πολιτών λόγω καύσωνα
- Nέα καραβιά μεταναστών στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων
- «Καρτ ποστάλ» από τον Νότο: Το αδιαχώρητο και σήμερα στην Καταλυκή