
Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της Eurostat. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ανήλθε στο 5,4% Μάρτιο από 6,5% που ήταν τον Φεβρουάριο και 7,3% που ήταν τον Ιανουάριο.
Η εικόνα στην Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,9% το Μάρτιο από 8,5% που ήταν τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται δε πως η υποχώρηση του πληθωρισμού έγκειται στο γεγονός ότι οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, όταν είχε γίνει και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενώ ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ανέβηκε στο 7,5% από 7,4% που ήταν τον Φεβρουάριο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης , τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να καταγράψουν το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4%, έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενος από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο), οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και η ενέργεια (-0,9%, έναντι έναντι 13,7% τον Φεβρουάριο).
Δείτε επίσης
- ΕΝΦΙΑ: Εξετάζεται νέα μείωση στον φόρο ακινήτων
- ΕΣΠΑ: Έρχεται πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις – Όλες οι πληροφορίες
- Τι θα γίνει με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
- Οι πληρωμές της εβδομάδας
- Αύριο Δευτέρα οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τα μέτρα στις τιμές βασικών αγαθών
Σχετικά άρθρα
- Αίρεται στις 30 Απριλίου το πλαφόν σε καύσιμα και τρόφιμα – Τι ρόλο θα παίξει ο πληθωρισμός
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2025
- Πληθωρισμός: Κάτω από τον πήχη στην ακρίβεια η κυβέρνηση – Γιατί επιμένει
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο -Αύξηση 67,2% στο λάδι και 12,7% στα φρούτα
- Πώς ο πληθωρισμός αλλάζει ακόμη και τι τρώμε