“Κατέβασε ταχύτητα” ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

  31 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
“Κατέβασε ταχύτητα” ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της  Eurostat. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ανήλθε στο  5,4% Μάρτιο από 6,5% που ήταν τον Φεβρουάριο και 7,3%  που ήταν τον Ιανουάριο.

Η εικόνα στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,9% το Μάρτιο από  8,5% που ήταν τον Φεβρουάριο.  Σημειώνεται δε πως η υποχώρηση του πληθωρισμού έγκειται στο γεγονός ότι οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, όταν  είχε γίνει και  η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ ο  δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο  δείκτης  Τιμών Καταναλωτή που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων  ανέβηκε στο 7,5% από 7,4%  που ήταν  τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης , τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να  καταγράψουν το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4%, έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενος από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο), οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και η ενέργεια (-0,9%, έναντι έναντι 13,7% τον Φεβρουάριο).

 

  31 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ