Καύσωνας: Πώς θα δροσιστούμε χωρίς κλιματισμό

  20 July, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Καύσωνας: Πώς θα δροσιστούμε χωρίς κλιματισμό

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο καύσωνας «Κλέων» έχει κάνεις τις ημέρες μας επικίνδυνα ζεστές. Τα ακραία φαινόμενα θερμότητας, όπως αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν θερμική καταπόνηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμοπληξίας, διαταραχή που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να ελέγξει την θερμοκρασία του.

Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι η ζέστη μπορεί να μειώσει και την παραγωγικότητά σας. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως ζάλη, αυξημένη δίψα, έντονη εφίδρωση, ναυτία, αδυναμία ή μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι θερμική εξάντληση, που εμφανίζεται συνήθως μετά την έκθεση του σώματος σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να αποφύγετε αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις του καύσωνα και να διατηρήσετε το σώμα και τους χώρους σας δροσερούς, οι ειδικοί προτείνουν:

#1 Δροσίστε τα σημεία των παλμών

Η θερμοκρασία του σώματός σας ρυθμίζεται από μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας προσδιορίζοντας πόσο ζεστό ή κρύο είναι το δέρμα σας και τα σημεία παλμού έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην εσωτερική αυτή λειτουργία.

Επειδή οι αρτηρίες σας βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του λαιμού και του καρπού σας, η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας (ή οτιδήποτε κρύου) σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία παλμού μπορεί να σας βοηθήσει να δροσίσετε γρήγορα το σώμα σας, λέει η Δρ. Άβα Σάμπαν, δερματολόγος.

Μπορείτε επιπλέον να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε μια δροσερή πετσέτα στο λαιμό και τον αυχένα σας, τους κροτάφους αλλά και τους καρπούς σας.

#2 Μουλιάστε τα πόδια σας σε κρύο νερό

Ακριβώς όπως η εφαρμογή κρύου στα σημεία παλμών σας μπορεί να δροσίσει το σώμα σας γρήγορα, το να μουλιάσετε τα πόδια στο κρύο νερό μπορεί να προσφέρει την ίδια ανακούφιση. Το κάτω μέρος των ποδιών και των αστραγάλων σας συγκρατούν τη θερμότητα, επομένως η αλλαγή της φυσικής θερμοκρασίας του δέρματος σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά.

#3 Κρατάμε την ζέστη έξω

Τις ημέρες του καύσωνα, παράθυρα, στόρια και παντζούρια είναι καλύτερο να παραμένουν κλειστά. Εάν θέλετε να αερίσετε τους χώρους σας, προτιμήστε να το κάνετε κατά τις βραδινές ώρες για να μην εισχωρήσει ζεστός αέρας στους χώρους σας αλλά και για να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, που θα αυξήσει τη θερμοκρασία τους και μπορεί να χρειαστούν ώρες για να μειωθεί αυτή η θερμότητα.

Όταν ο ήλιος αρχίζει να δύει και οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν, μπορείτε να ανοίξετε για λίγο το παράθυρο, καθώς το ρεύμα φρέσκου αέρα μπορεί να μειώσει λίγο περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία.

#4 Πίνουμε άφθονο νερό

Με την ζέστη έρχεται και η εφίδρωση. Δεδομένου ότι τα κύτταρα μας είναι περίπου 70% νερό, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δύναμης και αντοχής, έξαψη, κόπωση και γρήγορη αναπνοή. Για να την αποφύγετε, πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και ακόμα περισσότερο εάν αισθάνεστε ότι το σώμα σας το χρειάζεται.

Αποφύγετε τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, καθώς μπορεί να αφυδατώσουν το σώμα. Εάν θέλετε να κάνετε το νερό σας λίγο πιο δροσιστικό και… δελεαστικό, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγα φύλλα μέντας.

#5 Αποσυνδέστε συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Οι συσκευές, τα καλώδια, ακόμα και τα καλώδια φόρτισης όταν μένουν συνδεδεμένα μπορούν γρήγορα να ζεστάνουν ένα μικρό δωμάτιο, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Για αυτό προσπαθήστε να αποσυνδέετε την τηλεόραση, όταν δεν παρακολουθείτε, να αποσυνδέετε τον φορτιστή του τηλεφώνου σας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, ακόμη και να αποσυνδέετε την καφετιέρα ή τη φρυγανιέρα σας.

 

  20 July, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα