Ζέστη: Πώς θα προφυλαχθείτε από την θερμοπληξία

  11 July, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Ζέστη: Πώς θα προφυλαχθείτε από την θερμοπληξία

\Με τον καύσωνα «Κλέων» να αυξάνει την θερμοκρασία επικίνδυνα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερβολική ζέστη για την υγεία. Μία από αυτές είναι η θερμοπληξία, κατάσταση που προκαλείται από την υπερθέρμανση του σώματος, συνήθως ως αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης ή σωματικής άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την ζέστη εμφανίζονται συνήθως όταν το σώμα αφυδατώνεται και δεν μπορεί να κρυώσει αρκετά ώστε να διατηρήσει μια υγιή θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή ιατρική έκτακτη ανάγκη.

Η πρόληψη, όπως λένε οι ειδικοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγουμε και να ελαττώσουμε τον κίνδυνο.

Ποια τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της θερμοπληξίας, περιλαμβάνουν:

Υψηλή θερμοκρασία σώματος, που μπορεί να ξεπερνά τους 40 βαθμούς.
Αλλαγή ψυχικής κατάστασης ή συμπεριφοράς: Σύγχυση, αναστάτωση, μπερδεμένη ομιλία, ευερεθιστότητα, παραλήρημα ακόμα και επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προκύψουν από την θερμοπληξία.
Αλλαγές στην εφίδρωση: Στην περίπτωση θερμοπληξίας που προκαλείται από τον ζεστό καιρό, το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό και ξηρό στην αφή. Ωστόσο, εάν η θερμοπληξία προκληθεί από έντονη άσκηση, το δέρμα μπορεί να είναι ξηρό ή ελαφρώς υγρό.
Ναυτία και έμετος: Μπορεί να αισθανθείτε αδιαθεσία στο στομάχι σας ή να κάνετε εμετό.
Κόκκινο δέρμα: Το δέρμα σας μπορεί να γίνει κόκκινο καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σας.
Ταχεία αναπνοή: Η αναπνοή σας μπορεί να γίνει γρήγορη και ρηχή.
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός: Ο σφυγμός σας μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, επειδή το θερμικό στρες επιβαρύνει την καρδιά σας για να δροσίσει το σώμα σας.
Πονοκέφαλος: Μπορεί να αισθανθείτε έντονη ενόχληση και πόνο.

Πώς θα την αποφύγετε παρά την ζέστη

Δεδομένου ότι η θερμοπληξία είναι προβλέψιμη και αποτρέψιμη, αυτά είναι τα βήματα που προτείνουν για να την αποφύγετε:

Φοράτε χαλαρά, ελαφριά ρούχα. Όταν φοράτε υπερβολικά πολλά ρούχα ή ρούχα που εφαρμόζουν σφιχτά το σώμα σας δεν θα μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία του εύκολα.
Προστατευθείτε από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Το ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να κρυώνει, γι’ αυτό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου αλλά και να εφαρμόζετε τακτικά γενναιόδωρες ποσότητες αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 15.
Πίνετε άφθονα υγρά. Η βαθιά ενυδάτωση συμβάλλει στην ομαλή εφίδρωση, επιτρέποντας στο σώμα σας να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος.
Χαλαρώστε τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα τις πιο ζεστές μέρες, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε συχνά σε δροσερό μέρος. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την άσκηση ή τη σωματική εργασία τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ.
Να είστε προσεκτικοί εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο. Εάν παίρνετε φάρμακα ή έχετε μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, αποφύγετε τη ζέστη και ενεργήστε γρήγορα εάν παρατηρήσετε συμπτώματα υπερθέρμανσης.

Τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε

Εάν πιστεύετε ότι ένα άτομο μπορεί να υποστεί θερμοπληξία, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Στο μεσοδιάστημα:

Βάλτε το άτομο στη σκιά ή σε εσωτερικό χώρο.
Αφαιρέστε τα περιττά ρούχα.
Δροσίστε το άτομο με ό,τι διαθέσιμο μέσο, όπως τοποθετώντας παγοκύστες ή κρύες, υγρές πετσέτες στο λαιμό, τις μασχάλες και το κεφάλι.

 

  11 July, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα