Κεφάλαιο δίαιτα & διατροφή: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

  09 June, 2022 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Κεφάλαιο δίαιτα & διατροφή: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Βρισκόμαστε στην περίοδο που οι περισσότεροι ξεκινούν δίαιτα. Ο καιρός έχει ζεστάνει, τα ρούχα γίνονται πιο αποκαλυπτικά. Το άγχος για να διώξετε από πάνω σας τα κιλά που επιμελώς κρύβονταν μέσα από τα χειμερινά ρούχα μεγαλώνει και αυτό σας κάνει έτοιμους για όλα, αρκεί να φύγουν τα κιλά από πάνω σας. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντα σωστό, καθώς οι ανορθόδοξες μέθοδοι απώλειας βάρους μπορεί να δημιουργήσουν στο μέλλον προβλήματα και με το σώμα αλλά και με την υγεία σας.

Χάστε όλα τα περιττά κιλά σε έναν μήνα

Αυτό είναι ίσως το πιο επικίνδυνο από όλα, καθώς η απότομη απώλεια βάρους εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον. Ακόμα κι να γίνει κάτι τέτοιο, θα ξαναπάρετε τα ίδια ή και περισσότερα. Το μόνο που θα καταφέρετε, όταν προσπαθείτε να χάσετε απότομα πολλά κιλά, είναι να αφυδατώνετε την επιδερμίδα και γενικά τον οργανισμό σας αφού αυτό που χάνετε είναι μόνο υγρά και πολλές φορές μυϊκή μάζα.

Δείτε επίσης: Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί κολύμβηση;

Μια απώλεια 3-4 κιλά τον μήνα είναι η καλύτερη και η πιο ασφαλής. Βάλτε ως στόχο το 1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι χάνετε λίπος και όχι υγρά και μυϊκό ιστό.

Η γλουτένη είναι η αιτία του κακού

Ισως ο πιο διαδεδομένος διατροφικός μύθος των καιρών μας. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε σε συγκεκριμένα δημητριακά. Σε ανθρώπους που διαπιστωμένα πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Δεν υπάρχει καμία συσχέτισή της με την αύξηση του βάρους μας, ιδιαιτέρως δε αν δεν έχει διαγνωστεί ότι πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη.

Χάστε κιλά τοπικά μόνο στα «ψωμάκια»

Αν κάποιος σας πει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο ή κάποια τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να διώξετε συγκεκριμένα τα «ψωμάκια», μην τον πιστέψετε. Δεν υπάρχει καμία διατροφή που να εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία απώλειας. Το λίπος θα χαθεί συνολικά και συνήθως πιο εύκολα από την κοιλιά.

Αν δεν πεινάσεις στην δίαιτα δεν αδυνατίζεις

Για να χάσετε πιο γρήγορα βάρος, ακολουθείτε στερητικές δίαιτες. Με λίγες θερμίδες όμως εκπαιδεύετε τον οργανισμό σας να επιβραδύνει τον ρυθμό του. Ετσι, μπορεί να «κολλήσετε» πολύ γρήγορα, αλλά ακόμα και αν φτάσετε το στόχο σας, όταν σταματήσετε τη δίαιτα, θα έχει συνηθίσει να δουλεύει πιο αργά, να καίει τις θερμίδες πιο αργά και εσείς θα δείτε να παίρνετε πίσω όλο το βάρος που χάσατε.

Μειώνοντας τις θερμίδες που παίρνετε (κυρίως από τις πρωτεΐνες) ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μυϊκό ιστό, προκειμένου να συνεχίσει να αντεπεξέρχεται στις βασικές καθημερινές του λειτουργίες και ανάγκες. Καθώς χάνεται, όμως, μυϊκή μάζα επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και καίει λιγότερες θερμίδες.

Και τώρα κλεινόμαστε στο σπίτι

Δίαιτα κάνετε, δεν χριστήκατε νέος Ροβινσώνας Κρούσος. Προσαρμόστε τη δίαιτα στην καθημερινότητά σας. Κι ακόμα μην το κρατάτε μυστικό. Χρειάζεστε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φίλων και συγγενών για να τα βγάλετε πέρα. Αν αρνείστε συνεχώς κάποια πρόσκληση για έξοδο, στο τέλος θα νιώσετε ότι είστε σε καταναγκαστικά έργα. Δεν είναι απαραίτητο να μη βγαίνετε, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι θα παραγγείλετε.

Ετσι θα πάρετε οπωσδήποτε σαλάτα, την οποία θα φάτε πρώτη (για να σας χορτάσει αρκετά), χωρίς σος βέβαια. Μετά μπορείτε να συνεχίσετε με κρέας ή ψάρι ψητό ή έστω μαγειρευτό, χωρίς σάλτσες. Και την επόμενη μέρα φροντίστε να φάτε κάτι πιο ελαφρύ, κατά προτίμηση σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη – κοτόπουλο, ψάρι, τόνο.

Τα light προϊόντα έχουν λιγότερες θερμίδες (στη μία μερίδα). Αν όμως φάτε περισσότερες, ίσως επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με πιο πολλές θερμίδες από ό,τι αν τρώγατε ένα κανονικό σνακ

 

  09 June, 2022 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα